Viitorul PNL, lăsat pe mâinile lichidatorului PDL de… plopi

Atras fel și fel de sfori și și-a făcut publice toate legăturile și prieteniile din PNL, și nu numai, doar de dragul de a înșfăca poziția de secretar interimar al liberalilor. Odată „bifată“ și această funcție, europarlamentarul Cristian Bușoi s-a văzut, rapid, depășit de situație, având în vedere că majoritatea timpului și-l petrece pe la Bruxelles, la Parlamentul European, iar unii dintre „prietenii“ cu care defila l-au părăsit rând pe rând, din cauza atitudinii duplicitare afișate în soluționarea mai multor probleme interne ale PNL. Funcția de secretar general, fie el și interimar, atârnată în „panoplia“ sa, l-a determinat pe Bușoi să spere la poziția supremă în partid.

Din poziția de număr 2 al PNL, europarlamentarul a luat pulsul degringoladei din partid și a găsit că e mai bine să pară că joacă cinstit pe finalul cursei electorale interne, delegându-și atribuțiile unui pedelist sadea, nimeni altul decât deputatul Tinel Gheorghe, celebru pentru trădările sale politice. Foștii colegi de partid ai noului secretar general al PNL, Elena Udrea și Traian Băsescu, sunt cele mai importante nume cărora Tinel Gheorghe a ținut să le-o „plătească“ pentru binele făcut.

Retragerea lui Cristian Buşoi din funcţia de secretar general al PNL a fost solicitată de Cătălin Predoiu. Secretarul general este responsabil de organizarea Congresului, iar dubla calitate de organizator şi candidat ar fi reprezentat cel puţin o incompatibilitate morală. Strâns ușor cu ușa, Cristian Buşoi a renunţat la funcția de secretar general al PNL, după ce a intrat, oficial, în cursa pentru preşedinţia partidului. Buşoi şi-a delegat atribuţiile deputatului Tinel Gheorghe, preşedinte PNL Ialomiţa, dar și sarcina de a organiza campaniile electorale pentru alegerile locale parțiale. Și totuși, Gheorghe declară în gura mare că îl susţine pe Ludovic Orban la preşedinţia PNL, și nu pe Bușoi. O mare parte din liberali se declară nemulțumiți de decizia lui Cristian Bușoi pentru că, până la urmă, nu un liberal se va ocupa de corectitudinea și buna desfășurare a alegerilor interne. Gheorghe și-ar fi negociat, în secret, o funcție de prim-vicepreședinte și cu Ludovic Orban, dar și cu Cristian Bușoi. Deși e un partid din ce în ce mai lipsit de forță, viitoarea structură de conducere a formațiunii va fi destul de stufoasă, puterea împărțindu-se per total la 20 de prim-vicepreședinți și vicepreședinți.

Dacă păpușarul din UDMR, senatorul Verestoy Attila, este supranumit „drujba lui Dumnezeu“, din cauză că provine dintr-un bazin electoral în care principala afacere era tăierea pădurilor şi exportarea buştenilor sau a cherestelei în Austria şi Ungaria, și PNL are un corespondent, în persoana lui Tinel Gheorghe. Deși susține că este doctor în silvicultură, pedelistul metamorfozat în liberal și strămutat de la Bacău la Ialomița a făcut istorie, la finalul lui 2010, cu o idee demnă de un Mengele al naturii. În contextul unei discuţii populiste, televizate pe marginea tăierilor guvernamentale şi a „frigului din casele românilor“, deputatul ialomiţean PDL a produs o fază memorabilă, indicând o soluţie incredibilă: „Plopii, în momentul de faţă, fie se usucă şi cad, produc accidente pe drumurile judeţene, fie produc pagube liniilor de înaltă tensiune şi de joasă tensiune. O soluţie la nivelul consiliilor judeţene este să înlăture aceste pericole pentru circulaţie. E vorba de 7 milioane de metri cubi la nivel naţional!“.

Și realegerea deloc conformă a lui Gheorghe Falcă la PNL Arad se urmărește să fie îngropată, și nu tranșată de actuala conducere a partidului, în ciuda asigurărilor pe care le-au dat că nu vor închide ochii la nicio neregulă. Promisiunea pe care Bușoi i-a făcut-o Ralucăi Turcan, potrivit căreia îi va oferi un post de prim-vicepreședinte la schimb cu susținerea sa, i-a anulat liberalei hotărârea de a face ordine la Arad înainte de congres. De asemenea, problema este că Falcă se regăsește în gruparea de susținători ai lui Ludovic Orban. Și pentru că Raluca Turcan, Ilie Bolojan, Mircea Hava sau Nicolae Robu nu pot avea funcții și în viitorul Biroul Politic Național al PNL, conform actualului statut, șefia interimară va opera modificările necesare, astfel încât să elimine și acest impediment în acapararea ulterioară a puterii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.