Viktor Orban: Europenii se împușcă singuri în picior

Premierul Ungariei, Viktor Orban, afirmă într-un interviu citat de agențiile de presă internaționale, că sancțiunile economice impuse Rusiei de către Uniunea Europeană înseamnă pentru europeni că ”se împușcă singuri în picior”. În opinia lui Orban, aceste măsuri trebuie să fie revizuite.

„Politica de sancţiuni dusă de Occident, adică de noi, o consecinţă necesară a ceea ce face Rusia, ne provoacă mai mult rău nouă decât Rusiei. În politică, astă se numeşte să te împuşti singur în picior”, a afirmat Orban într-un interviu acordat unui post de radio. Viktor Orban a reafirmat vineri că va încerca să obțină susținerea mai multor state membre UE pentru propunerea sa de revizuire a regimului de sancțiuni la adresa Rusiei și a cerut organizarea unui summit european pe acest subiect.

Ungaria depinde în mare măsură de importurile de energie din Rusia şi la începutul acestui an autorităţile de la Budapesta au convenit cu compania Rosatom să extindă singura centrală nucleară din Ungaria, într-un proiect de 10 miliarde de euro.

Rusia este şi cel mai mare partener comercial al Ungariei din afara UE, cu exporturi de 2,55 de miliarde de euro în această ţară, în 2013.

„UE nu trebuie doar să despăgubească într-un fel producătorii, fie ei polonezi, slovaci, ungari sau greci, care suportă pierderi, dar întreaga politică a sancţiunilor trebuie regândită”, a spus Orban.

Comisia Europeană ar putea adopta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a ajuta exportatorii din UE afectați de embargoul rus ce vizează produsele agroalimentare occidentale.

Agricultura ungară nu figurează printre cele mai afectate de embargoul decis de Moscova ca măsură de retorsiune la sancțiunile occidentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.