Viktor Orban: Nimeni nu îi poate impune condiții Ungariei

EP President meets with Viktor ORBAN - Prime Minister of Hungary

Viktor Orban a susţinut la reuniunea Partidului Popular European, la Bruxelles, că va respecta regulile europene, inclusiv în ceea ce privește controversata lege privind funcționarea universităților, au declarat reprezentanți ai PPE.

Premierul ungar a afirmat, de asemenea, că va discuta cu Bruxelles-ul, dar a atras atenţia că nimeni nu poate impune condiții Ungariei și că respectiva lege, care afectează universitatea creată de George Soros la Budapesta, își va urma cursul, potrivit Reuters.

„Premierul Orban s-a angajat la reuniunea PPE să respecte și să implementeze toate cererile Comisiei Europene în termenele stabilite de Comisie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PPE, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, arată sursa citată.

La rândul său, președintele PPE, Joseph Daul, a afirmat că „președinția PPE a emis un mesaj clar premierului Orban și partidului său, Fidesz, că nu va accepta nicio restricție pentru libertățile de bază, nici ca statul de drept să fie încălcat”.

Guvernul de la Budapesta a emis ulterior un comunicat în care afirmă că este dispus să poarte un dialog cu Comisia Europeană, menţionând însă că „în Ungaria nicio universitate nu poate beneficia de privilegii”.

În același comunicat se insistă că instituțiile de învățământ care nu au corespondent în țările lor de origine nu pot fi autorizate în Ungaria, principala prevedere a noii legi ungare privind învățământul superior.

După summitul european, premierul Viktor Orban a afirmat în declarațiile acordate presei că poziția Ungariei a fost apărată cu succes la reuniunea PPE de dinaintea acestui summit.

Referitor la Universitatea CEU, Orban a spus că noua lege privind învățământul superior își va urma cursul, precizând totodată că nimeni nu poate impune condiții Ungariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.