Vinerea Mare, Vinerea Patimilor

Vinerea Mare este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit, iar credincioşii merg la biserică pentru a fi martori la evenimentul petrecut acum 2000 de ani.

Dacă în Joia Mare s-a citit Evanghelia şi au fost evocate cuvintele rostite de Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, când s-a rugat pentru noi şi pentru mântuirea noastră, Evangheliile din Vinerea Mare ne amintesc de pătimirile Domnului şi de cuvintele de pe cruce, un testament lăsat de Hristos odată cu răstignirea Sa.

„Părinte, iartă-le lor că nu ştiu ce fac!, spune Iisus şi „Adevărat zic ţie: astăzi vei fi cu Mine în Rai”, un alt cuvânt adresat de Mântuitor tâlharului aflat şi el pe cruce, care s-a pocăit.

Mamei Sale îi spune: „Femeie, iată fiul tău”, iar Apostolului Ioan îi zice: „Iată mama ta”, arătând grija faţă de părintele său şi împlinind porunca ce spune să cinsteşti pe tatăl şi pe mama ta.

Neputinţa firii omeneşti îl vor face pe Iisus să spună apoi: „Dumnezeul
Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?”. „Mi-e sete!”, mai spune Mântuitorul al cărui sânge s-a scurs în arşiţa zile, pentru ca apropiindu-se de sfârşitul vieţii sale pământeşti să se predea în mâinile Tatălui Ceresc: „Părinte, în mâinile Tale îmi dau duhul”.

„Săvârşitu-s-a”, este ultimul cuvând al Mântuitorului, care duce astfel la bun sfârşit misiunea de răscumpărare şi de mântuire a omului.

Îl vom vedea apoi la Înviere după ce va birui moartea lăsând loc vieţii care va urma.

Vinerea Mare este zi aliturghică, deci nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, iar în mijlocul bisericii va fi scos din altar epitaful, evocând momentul coborârii trupului Mântuitorului pe Cruce şi pregătirea pentru înmormântare.

Credincioşii trec pe sub Sfânta Masă şi aduc la biserică flori şi lumânări.

În seara de vineri se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După această procesiune, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.