Vinuri contrafăcute, la liber pe piaţă, cu acordul instituţiilor statului?!

Cotidianul.ro a intrat în posesia unor documente oficiale din care se poate trage concluzia că Ministerul Agriculturii şi Poliţia Română nu se află (voit sau nu, asta e treaba organelor în drept să stabilească) în slujba statului român şi a cetăţenilor săi, ci a anumitor producători de vinuri care vor să facă legea pe piaţă, după cum doresc ei.

De câteva luni bune, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului face sesizări peste sesizări, atât la Ministerul Agriculturii, cât şi la IGPR, la Direcţia de Investigare a Fraudelor, cu privire la controalele efectuate de cele două instituţii ale statului la anumiţi producători de vinuri şi la rezultatele obţinute din aceste controale.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a trimis în data de 27.07.2011 o adresă către ministerul condus de pedelistul Valeriu Tabără, prin care se atrăgea atenţia asupra modului defectuos în care personalul de la Compartimentul Inspecţii al Ministerului Agriculturii şi-a dus la îndeplinire sarcinile de serviciu. O sesizare asemănătoare a făcut Patronatul Naţional al Viei şi Vinului o zi mai târziu, către comisarul-şef Dan Bucur, de la Direcţia de Investigare a Fraudelor de la IGPR.

Mai exact, Patronatul reclamă faptul că doar anumiţi producători de vinuri sunt controlaţi, în timp ce alţii, care se abat de la normele de producere şi comercializare a vinurilor, sunt lăsaţi să îşi vadă liniştiţi de treabă. În acest sens, PNVV a ataşat la sesizările făcute Ministerului Agriculturii, cât şi Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR copii ale buletinelor de analiză a unor soiuri de vinuri produse şi comercializate de câţiva producători importanţi de vinuri din România şi ale interpretărilor acestor analize de la unul din laboratoarele oficiale din România (INCDTCI ICSI Râmnicu Vâlcea), cât şi de la Laboratorul Eurofins din Franţa.

În sesizările adresate celor două instituţii ale statului se vorbeşte despre „reacţia suspectă a MADR, care a eşuat în datoria de a susţine şi promova viticultura şi vinul românesc, şi a permis imixtiunea unor interese private de grup în actul de control”. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului subliniază că organele de control abilitate în domeniu nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la depistarea încălcării legii prin metoda de analiză izotopică. Mai pe româneşte spus, cu ajutorul implicit al inspecţiei de stat din domeniul viticol, pe piaţă sunt comercializate vinuri pentru producerea cărora – aşa cum rezultă din buletinele de analiză ale celor două mari laboratoare atestate din România şi din Franţa – se utilizează practici oenologice interzise în procesul de producţie al vinului.

Astfel, PNVV a ataşat la sesizările respective şi buletinele de analiză de la Laboratorul din Râmnicu Vâlcea, cât şi de la cel din Franţa, pentru trei soiuri de vinuri produse de Jidvei SRL şi pentru încă alte trei vinuri produse şi comercializate de Vincon Vrancea SRL. În ambele rapoarte de analiză (şi cel din România, şi cel din Franţa) se arată că la vinurile Muscat Otonel, Crăiţa Transilvaniei şi Fetească Regală (produse de Jidvei SRL) şi la vinurile Beciul Domnesc – Coteşti, Fetească Neagră şi Muscatel, vin roşu de masă, nu s-au respectat normele oenologice aflate în vigoare. Astfel, în rapoartele de analiză s-au constatat toate devierile posibile de la normele şi practicile oenologice: de la cantităţi prea mari de etanol saptalizate cu zahăr până la prezenţa apei exogene, provenită din tratamentul oenologic.

Dorind să obţinem mai multe informaţii despre comercializarea cu acordul autorităţilor statului a acestor vinuri care, după cum rezultă din buletinele de analiză, sunt adevărate bombe cu neutroni pentru sănătatea consumatorilor, l-am contactat pe Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Dialogul purtat cu domnul Gheorghe a fost unul de-a dreptul halucinant! Rugat să comenteze rezultatele buletinelor de analize (pe care chiar patronatul condus de domnia sa le-a solicitat la cele două laboaratoare), cât şi atitudinea nepăsătoare a organelor de control de la MInisterul Agriculturii şi de la IGPR, directorul PNVV ne-a răspuns în felul următor: „Da, am înţeles că aveţi copii ale corespondenţei purtată între noi şi MADR şi IGPR şi ale buletinelor de analiză, dar eu nu pot comenta nimic, în nici un fel. Nu am fost mandatat de Consiliul Patronatului nostru să fac nici un comentariu, până în momentul în care vom fi epuizate toate căile legale de atac pe care le avem împotriva neregulilor despre care spuneţi dumneavoastră (n.red: păi nu spunem, noi, cotidianul.ro, domnule director al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, ci asta spun documentele pe care şi dumneavoastră le-aţi semnat). Până atunci, vă rog frumos să mă înţelegi că nu pot nici măcar să vă confirm sau să vă infirm dacă este vorba sau nu despre vinurile acelea (n.red: vinurile din buletinele de analiză). Dacă MADR şi IGPR nu vor răspunde nici după epuizarea termenului legal, atunci noi ne vom adresa justiţiei pentru a lămuri pe cale legală dacă acele vinuri mai pot fi sau nu comercializate. Iar după ce justiţia se va pronunţa, abia atunci şi noi, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, vom putea spune mai multe, vă vom putea oferi detalii! Când se vor finaliza toate demersurile noastre legale, vă vom anunţa pe toţi cei de la presă, vom convoca o conferinţă de presă”.

Şi ne mai mirăm că România a involuat?! De ce ne lamentăm că nu mai există spirit civic şi că întreaga societate civilă pare a fi într-o stare de letargie prelungită şi dominată de frică?! Căci cum altfel se poate numi atitudinea evazivă şi temătoare a unui patronat care sesisează nişte neregului grave în domeniul în care activează, nişte nereguli care pot avea impact devastator asupra sănătăţii consumatorilor, dar apoi dă bir cu fugiţii şi nu mai spune nici pâs atunci când presa încearcă să aducă problema respectivă în dezbaterea publică?! E simplu! Se cheamă omerta şi exemplifică perfect mioritica zisă „capul plecat sabia nu-l taie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.