VIP-urile din PDL, piatră de moară pentru PNL la alegerile de la anul

Una dintre cele mai importante acţiuni politice ale PNL este, orice s-ar spune, scandalul declaraţiilor lui Theodor Atanasiu! Se aseamănă cu o acţiune de igienizare cînd, o vreme, este imposibil să stai în încăpere, însă apoi te bucuri că scapi de dăunători. Reacţia foştilor PDL-işti seamănă şi ea cu spaima goangelor atunci cînd se aprinde lumina.

N-aş fi de acord cu colegul Lucian Gheorghiu, care scria că declaraţia lui Atanasiu ar fi un autogol pe care şi l-a dat PNL, ci, pentru a ne păstra pe terenul de fotbal, aş spune că seamănă cu un gol decisiv înscris în prelungiri. Şi iată de ce.

I. PDL-iştii nu s-au desprins de Traian Băsescu, din contră, ori de cîte ori au ocazia, îl apără în faţa acuzaţiilor venite dinspre PSD, ca şi cum fostul preşedinte ar fi şi acum vectorul lor de imagine. În loc să-l abandoneze în gura lupului, aşa cum i-a abandonat el de după perdea, Blaga, Predoiu, Olteanu, Vass, Sulfina Barbu sau Anca Boagiu o ţin langa pe-aia cu statul de drept al lui Băsescu, cu lovitura de stat şi cu necesitatea tăierii salariilor în timpul guvernului Boc. Au avut suficient timp pînă acum să fie sfioşi, să se ruşineze de guvernele Boc sau Ungureanu. Acum ar fi normal să facă opoziţie la guvernul Ponta ca membri PNL cu drepturi depline, eventual să-i determine pe foştii miniştri sau demnitari din vechea guvernare să facă un pas înapoi pentru ca amintirile din vremea cînd erau la butoane să se estompeze în timp. Ei, însă, dintr-un orgoliu uşor de înţeles, se ambiţionează să afirme că guvernarea lor a fost una bună, în timp ce toată lumea spune că a fost un dezastru!

II. Anul viitor este unul electoral şi dacă vor scoate capul arătîndu-şi ştampila PDL s-ar putea ca toate gloanţele trimise de PSD să-i nimerească în plin. Semnele că PSD va folosi la maximum această strategie în alegerile de la anul se văd de pe acum şi mă surprinde că strategii de la PNL nu-şi dau seama de această realitate. Lucrurile par simple: ce mare chestie ar fi dacă nominalizaţii de mai sus ar declara că nu vor candida la anul pe nici o listă, că toţi miniştrii din cabinetele Boc vor sta deoparte, sprijinind din afara funcţiilor ideologia de dreapta în bătălia cu stînga? O penitenţă după ce au stat ca slugile în faţa lui Băsescu le-ar face bine, căci n-au fost în stare, atunci cînd fostul preşedinte le conducea partidul, să protesteze şi să-i spună în faţă că nu acceptă să fie călcaţi în picioare. Dacă tot au intrat în PNL, pedeliştii ar trebui să uite de vechiul lor partid şi să devină liberali autentici, oricît de greu le-ar fi. În fond, între ei sînt mulţi oameni oneşti, de valoare, care chiar ar putea să contribuie la creşterea PNL în ochii opiniei publice. Adică, dacă PSD a făcut social-democraţi din adunătura din PPDD, de ce ar trebui ca pedeliştii să se considere nişte proscrişi în PNL?

III. Primul care ar trebui să facă un pas înapoi ar trebui să fie însuşi Cătălin Predoiu, a cărui nominalizare la funcţia de prim-ministru e ca un vînt care suflă în pînzele PSD! În afară de problemele sale cu Arin Stănescu şi socrul său, Predoiu are în spate trădarea lui faţă de PNL atunci cînd a fugit de la liberali pentru a se înregimenta în PDL. El, autorul Codurilor penal şi de procedură penală, care se dovedesc a fi o catastrofă pentru Justiţia din România, ar trebui să ceară singur renunţarea la nominalizare, căci el ar fi principala ţintă electorală, una cu mari şanse de a fi nimerită în plin. E mare scofală dacă ar fi liberal de frunte, fără să se cocoţeze în fruntea unui eventual guvern?

IV. PNL nu-l mai are acum în prim-plan pe Crin Antonescu, orator desăvîrşit, în stare să atragă simpatia chiar şi din partea adversarilor. În lipsa lui, Alina Gorghiu va fi o rîndunică în ghearele unui motan, aşa cum a fost Ponta în faţa lui Băsescu! Cu cine va ieşi PNL-ul în faţă atunci cînd vor fi marile dispute din preajma şi din timpul campaniei electorale? Cu Vasile Blaga, căruia simplul cuvînt Microsoft îi dă fiori? Dacă sînt oameni maturi, dacă au învăţat ceva din politică, pedeliştii ar trebui să înţeleagă că vulnerabilitatea este cel mai aprig duşman într-o campanie electorală!

V. În mintea PDL-iştilor, probabil că s-a înfipt ideea că ei l-au făcut preşedinte pe Klaus Iohannis, ceea ce seamănă cu cineva care şi-ar potoli setea cu o cupă de cucută! Milioanele de voturi în plus din turul doi al prezidenţialelor n-au avut nici o legătură cu PDL şi nici măcar cu PNL, ci au venit din spaima alegătorilor că Victor Ponta ar putea deveni preşedintele ţării. Minunea aceasta nu se va repeta pentru ca Vasile Blaga sau Cătălin Predoiu să revină la Putere!

Toate acestea şi multe altele sînt argumente pentru o altă strategie a PNL, una care să nu ofere gloanţe pentru adversarii din campania electorală. Pentru ca o asemenea strategie să prindă contur şi să aibă şanse de izbîndă, PNL nu trebuie să scoată în prim-plan absolut nimic care să amintească de guvernele Boc.

De aceea mă întreb: nu cumva declaraţia lui Theodor Atanasiu a avut rolul de a aduce în discuţie tocmai o asemenea strategie? Nu cumva afirmarea în public a faptului că susţinerea lui Predoiu ca prim-ministru ar fi o greşeală fatală? Nu cumva liberalii au vrut, pe ocolite, să spună opiniei publice că noul partid este de fapt acelaşi PNL, cunoscut ca adversar tradiţional al PSD, care n-a fost deloc comod pentru acesta nici măcar în defuncta USL?

Nu ştiu ce mă face să cred că toată tărăşenia cu înregistrarea declaraţiei lui Atanasiu a fost aruncată în public de un grup care chiar se gîndeşte la această strategie de a şterge de pe firmamentul PNL urma PDL. Poate că declaraţia lui Atanasiu ar fi fost făcută chiar cu PDL-iştii de faţă, însă se cunoştea, probabil, reacţia Alinei Gorghiu, care nu s-a dezmeticit încă după ce a fost numită preşedinta PNL şi care ar face orice, chiar să stea alături de Blaga, pentru a rămîne în funcţie. Acum, că lucrurile au fost spuse şi opinia publică a aflat cam ce gîndesc unii liberali, eu anticipez că apele nu numai că nu se vor linişti, ci vor fi mereu agitate de cîte o opinie care să-l susţină pe Atanasiu! Asta dacă nu cumva Alina Gorghiu va reuşi să-i potolească pe agitatori prin excludere, generînd astfel un nou val de plecări, care ar fi catastrofal pentru PNL.

Totuşi, să nu se uite că liberalii au plecat de la guvernarea cu PSD, unde ar fi putut să rămînă şi azi dacă ar fi acceptat să fie vioara a doua! Îşi imaginează cineva că liberalii adevăraţi au rupt USL pentru a fi vioara a doua în propriul partid?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.