Virusul Zika, armă împotriva cancerului la creier

Virusul devastator care afectează creierul la bebeluși ar putea oferi un tratament nou și surprinzător în cazul cancerului de creier la adulți, potrivit unor oameni de știință americani, citați de BBC. Până acum, Zika a fost privit numai ca o amenințare a sănătății la nivel mondial, și nu ca un remediu. Dar cele mai recente cercetări arată că virusul poate infecta și chiar ucide celulele canceroase greu de tratat din creierul adulților. Injecțiile cu Zika au diminuat tumori agresive dezvoltate în creierul șoarecilor, în timp ce au lăsat alte celule ale creierului nevătămate. Mai este cale lungă până la testele efectuate pe oameni, dar experții cred că virusul Zika ar putea fi injectat în creier în același timp în care se efectuează operația de eliminare a tumorilor, se arată în Journal of Experimental Medicine. De asemenea, se pare că tratamentul cu Zika a dat rezultate bune pe mostrele de celule umane din laborator.

Există mai multe tipuri de cancer. Glioblastomul este cel mai des întâlnit, dar și unul dintre cele mai dificil de tratat. Astfel de tumori cresc repede și se răspândesc în tot creierul, făcând dificil de observat unde se termină tumora și unde încep țesuturile sănătoase. Radioterapia, chimioterapia și operația s-ar putea să nu fie suficiente pentru tratarea acestui tip de cancer. Dar această ultimă cercetare a oamenilor de știință de la Facultatea de Medicină din Washington și Școala de Medicină din San Diego, California, a demonstrat pe șoareci și celule umane că terapia cu Zika poate ucide celulele care tind să reziste acestor tratamente. De asemenea, cercetătorii au putut constata că tratamentul cu Zika ar putea distruge numai celulele canceroase, fără a le afecta și pe cele sănătoase. Ca o măsură de precauție, ei încearcă să „îmblânzească“ virusul. Dr. Michael Diamond spune că testele efectuate pe oameni ar putea să înceapă în 18 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.