×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:16
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Virusul pe care nu există tratament
Zika, o nouă amenințare pentru sănătatea umană

Transmis de țânțari, virusul Zika, ce afectează din 2015 continentul american, constituie o nouă amenințare la adresa sănătății umane, îndeosebi a femeilor însărcinate, chiar dacă infectarea trece adesea neobservată, transmite AFP.

În contextul în care virusul a fost semnalat în peste 15 țări din America Latină, principala teamă este ca acesta să nu provoace malformații ale fetusului sau complicații neurologice la persoanele contaminate.

Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

La fel ca dengue și chikungunya, alte două infecții tropicale, Zika se transmite prin pișcături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele pișcă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febrî, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare.

Au fost puse în evidență două tipuri de complicații grave: neurologice și malformații ale fetușilor unor femei bolnave. Însă nu s-a stabilit deocamdată legătura cauzală între virus și complicații.

Un studiu realizat de cercetători brazilieni sugerează că cele mai mari riscuri de malformații la bebeluși se înregistrează când infecția apare la mame în primul trimestru de sarcină.

Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) precizează însă că deocamdată nu există “nicio dovadă că Zika ar putea provoca moartea”.

Pentru moment nu există remediu specific și nici vaccin împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor.

Guvernul columbian a sfătuit cuplurile să evite sarcinile în lunile următoare, iar executivul din Salvador a făcut aceeași aceeași recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din această țară.

După ce a fost semnalată în Africa, Asia și în Pacific, boala cu virusul Zika afectează din primul semestru al anului 2015 continentul american, Brazilia fiind statul cu cele mai multe cazuri. Potrivit celui mai recent bilanț întocmit de OPS (18 ianuarie 2016), peste 15 țări din America Latină și Antile înregistrează cazuri de infecții cu virusul Zika.

(R.C.)Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
3738
 | 1
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Steluta
0
sa aduca cineva un borcanel de tantari d'astia pentru securistii campului tactic , pentru diktatul ambasadelor , pentru jefuitorii acestui popor
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
alin dohotaru
+12
Trebuie sa ne tina ocupati: se termina cu boala vacii nebune, da-i cu gripa aviara.Urmeaza Ebola, Zika...nu faceti copii...deci un guvern poate sa faca astfel de recomandari.Mai dai o bomba, mai prabusesti un avion, mai bagi spaima ca se incalzeste planeta(desi ne cacam de frig).Vin imigrantii, cade piata chineza, dispar rinocerii, nu o sa mai fie apa...Si tot asa, cate o categorie de "spaime" pentru orice om.Si intre timp, intre timp ce ni se pregateste?Ni se pregateste exterminarea, spalarea creierelor, regresia fizica si mentala prin alimentatie, pseudoeducatie, vaccinare, separarea omenirii in elita de superoameni, transhumanity, de plebea degenerata.Aparitia humanoizilor , a cyborgilor.Viata vesnica pentru bogati, mizerie si boala pentru proli. O, bine ati venit pe planeta pamantie!
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
Nasty
+4
au grije mericanii ; știu ei ce fac...
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
Nasty @ Nasty
0
Iar ai aparur ba psihopatule sorosist cu nume furat? Mars la cotet.
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 12 ore şi 33 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 18 ore şi 46 minute
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 17 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 18 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 25 minute