Vis european spulberat şi pericol de anticipate în Republica Moldova

Puterea a pierdut sprijinul popular și a subminat vectorul european. Partidele care dețin puterea în Republica Moldova (Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat) au pierdut câte jumătate din susținători în ultimele 4 luni, iar Partidul Liberal, trimis în opoziție de PLDM și PD, și-a dublat, practic, numărul de susținători. Așa arată datele sondajului Barometrul Opiniei Publice făcut public joi la Chișinău, scrie Deutsche Welle.

Eșuarea partidelor pretins pro-europene aflate la guvernare are loc concomitent cu pierderea încrederii moldovenilor în Uniunea Europeană. Dacă până acum proporția era de 51% în favoarea UE și 49% în favoarea Uniunii Vamale patronate de Rusia, sondajul actual arată o scădere bruscă a numărului celor care, în eventualitatea unui referendum, ar vota pentru aderarea țării la UE – 39% din populație ar susține aderarea la UE, iar 58% ar pleda pentru Uniunea Vamală. 60% dintre moldoveni au încredere în Vladimir Putin și doar 44% în Angela Merkel și 31% în Barack Obama.

Întrebați cine s-ar face vinovat de criza din sistemul bancar (scurgerea a 1 miliard de dolari spre Rusia), 43% dintre respondenți au răspuns că vinovat ar fi Vlad Filat. Alte 36% consideră că responsabil ar fi finanțatorul PDM, Vlad Plahotniuc.

„Această guvernare este într-o mare cumpănă. Ideea de a forma un guvern minoritar a fost absolut nefericită şi valul de probleme îneacă această guvernare, care este abia la început de cale, de aceea probabilitatea alegerilor anticipate este foarte mare. Aceste partide, care s-au numit pro-europene, cred că nu mai au dreptul să insiste că promovează vectorul european, după ceea ce au demonstrat”, susţine analistul politic Igor Boţan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.