Visa și MasterCard au reluat furnizarea de servicii către clienții băncii rusești SMP

Operatorii americani de carduri bancare Visa și MasterCard au reluat, duminică, furnizarea de servicii de plăți către clienții băncii rusești SMP, sistate după ce Barack Obama a anunțat că Washingtonul are în vedere sancțiuni împotriva unor sectoare importante din economia rusă, informează Reuters.

Vineri, SMP Bank, controlată de frații Arkadi și Boris Rotenberg, al căror nume a fost adăugat pe lista persoanelor vizate de sancțiuni, anunțase că retragerile clienților săi care dețin carduri Visa și Mastercard au fost blocate. SMP are aproximativ 100 de sucursale în peste 20 de orașe din Rusia.

Visa a anunțat că a fost informată de Guvernul SUA că a ridicat sancțiunile impuse împotriva SMP și a altor două bănci rusești (Investitsionny Soyuz și InvestKapitalBank), deoarece nu îndeplineau criteriile pentru sancțiuni.

„Toate cardurile emise de aceste bănci vor reveni la operațiunile normale de îndată ce va fi posibil”, se arată într-o declarație a Visa.

Un purtător de cuvânt al Mastercard a confirmat că operatorul de carduri bancare deservește din nou clienții ruși.

Reprezentanții SMP Bank susțin că decizia Visa și MasterCard de a înceta furnizarea de servicii de plăți către clienții săi este ilegală, deoarece sancțiunile au fost impuse acționarilor și nu băncii, care nu deține active în SUA.

Obama a anunțat, joi, sancțiuni ce vizează încă 20 de responsabili ruși și o bancă rusă, drept represalii la anexarea Crimeei de către Rusia, și a amenințat Moscova cu măsuri împotriva unor „sectoare cheie” ale economiei ruse. Pe lista cetățenilor ruși afectați de sancțiuni se regăsesc oligarhi și bancheri apropiați ai lui Putin, precum Gennady Timchenko, Arkadi Rotenberg și Iuri Kovalchuck.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.