×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:41
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Ridicarea Estului
Vișegrad: favoriți, rebeli şi cruciaţi
15 februarie 1991. În cetatea Vişegrad, Vaclav Havel, Jozsef Antall şi Lech Walesa au semnat declaraţia comună prin care îşi asigurau sprijin reciproc în UE
15 februarie 1991. În cetatea Vişegrad, Vaclav Havel, Jozsef Antall şi Lech Walesa au semnat declaraţia comună prin care îşi asigurau sprijin reciproc în UE

O relație strategică de ultimă oră cu America lui Trump, o relaţie eşuată, abătută serios de la linia tradițională a euro-atlanticismului, și apoi Brexitul, adică cele două “falii” apărute pe hartă la stânga de Bruxelles, Berlin și Paris par să-și afle corespondența și la Est de marile Capitale europene menționate - s-a ivit acolo o altă “falie”, întinsă pe aproape jumătate din fosta Cortină de Fier din vremea comunismului, în dreptul Poloniei, Cehiei, Slovaciei și Ungariei. Și asta pentru că, de ceva vreme, numele unui orășel medieval din Ungaria a devenit la sediul Uniunii Europene - mai nou specializată în rostit blesfamii şi pus afurisenii - sinonim cu cuvântul “rebeliune”. Format fără multă zarvă în 1991 din cele 4 țări menționate, grupul V-4 , adică Vișegrad-4, după o existență de aproape un sfert de secol se prezintă astăzi pretutindeni și tot mai vocal drept o soluție alternativă la o uniune a europenilor condusă defectuos de elite birocratice și de către cei “mari”, se autopromovează ca un remediu pentru o Europă pornită pe căi greșite. Cum s-a ajuns aici? Ce se întâmplă cu 65 de milioane de est-europeni comunitari, mulți la un loc cât populația Franței, și cu economia V-4, a cincea din Europa? Cât se mai poate adânci și unde o să ducă “falia” estică a Uniunii, când în urmă cu nu mulți ani totul părea mai mult decât OK? Se va sparge UE și în Est? Cum au ajuns 65 de milioane de oameni din favoriți, rebeli şi cruciaţi?

În mai 1989 Ungaria a demontat 240 km de sârmă ghimpată de la frontiera cu Austria și a devenit, astfel, prima țară care a anunțat lumii prăbușirea iminentă a comunismului, iar est-europenilor, liberatea. Germania de Est și Cehoslovacia au fost destabilizate, în vară și toamnă sute de mii dintre cetățenii lor au trecut în Vest prin gaura făcută de unguri în Cortina de Fier. Apoi, după ce cursa către capitalism a început încă în plin comunism, în Polonia la 4 iunie sindicatul Solidaritatea a lui Lech Walesa a câștigat toate locurile la primele alegeri parlamentare libere. În iulie președintele american George W.H. Bush Sr. s-a dus la Varșovia și la 13 septembrie acolo a fost instalat un guvern fără comuniști, primul de acest fel din tot blocul est-european. În octombrie 1989 trei evenimente au îngropat definitiv comunismul în Ungaria: partidul comunist a dispărut, la 20 ale lunii Parlamentul a adoptat legea pentru alegerile parlamentare pluripartide, iar la 23 octombrie a fost proclamată Republica Ungaria. La 9 noiembrie a căzut Zidul Berlinului, după câteva zile partidul comunist a fost dizolvat în Cehoslovacia și, astfel, Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria au luat startul primele și au devenit premiantele Estului. Au urmat „premiile”, în finanțări, în câțiva ani Ungaria a atras 18 miliarde dolari în investiții directe, șase dintre ele au venit din SUA și astăzi foștii “favoriți” V-4 au un PIB de aproape trei ori mai mare ca al României, care în 1989 a pierdut startul cu 6-7 luni. Pe atunci, când în toate cele 4 țări ale Vișegradului partidele comuniste dispăruseră, în România a mai fost organizat încă un congres al partidului communist, când cei din V-4 își alegeau primii lideri necomuniști din istoria postbelică, fostul Nicolae Ceaușescu era reales a 7-a oară (?!) secretar general al partidului comunist, pentru următorii 4 ani… Au fost, sigur, cele 6-7 luni decisive pentru deceniile următoare, risipirea lor a făcut ca, după 27 de ani, România să împartă azi cu Bulgaria ultimele două locuri în clasa fostelor țări comuniste din Est.

Dar, nu multă vreme după prăbușirea comunismului, în entuziasmul general al acelor momente istorice, au apărut și primele semne despre fața nevăzută a capitalismului, mai puțin atractivă.

O teribilă terapie de șoc economic a produs în Polonia costuri sociale extrem de ridicate, au trecut ani buni, cinci sau șase, până când fosta economie socialistă planificată să devină una de piață. În Ungaria, agonia economică și socială a început imediat, încă din anii 1990-92, când țara a pierdut 70% din piețele de desfacere din Răsărit, 800.000 locuri de muncă și resursele ieftine de energie din fosta Uniune Sovietică. După alți 20 de ani de reforme, trecerea la economia de piață, aderarea la tot ce însemna Vest - UE, NATO, Schengen, WTO, FMI, Banca Mondială etc. - și după 70 de miliarde de dolari investiții străine directe, Ungaria a fost aproape sufocată de o datorie externă pornită de la 10 miliarde dolari în 1989 și ajunsă la 187 miliarde la 31 decembrie 2012. A fost aproape sufocată și, condusă de Viktor Orban și partidul său, Fidesz, s-a radicalizat.

Și tot la începuturi, altă țară din viitorul V-4 a primit o primă lecție usturătoare de capitalism, venită din lumea euro-atlantică, de la America. La 21 februarie 1990, Vaclav Havel al Cehoslovaciei a fost cel dintâi lider est-european care a vizitat Washingtonul după căderea Zidului Berlinului şi a vorbit în faţa Congresului Statelor Unite. A fost întrerupt şi ovaţionat îndelung, de 21 de ori, de sala întreagă ridicată în picioare, toate televiziunile americane au transmis live discursul său. Acolo, el a intenționat să stabilească o agendă politică şi morală, „foaia de parcurs” comună a Europei de Est și a Vestului, pentru următoarele decenii. Esenţial în cuvântarea sa a fost vizionarismul, atunci când a spus că, în mod ireversibil, Europa de Est îşi va căuta propria sa identitate; că pluralismul politic şi economia de piaţă trebuie să învingă pretutindeni în Est, inclusiv în Rusia şi, în sfârşit, că milioanele pe care America le va da est-europenilor i „se vor întoarce ca miliarde economisite”. Dar, congresmanii americani n-au priceput prea multe din ce a spus Havel, Planul Marshall 2 nu a prins viaţă, politicile est-europene şi răsăritene ale SUA au luat-o în alte direcţii. Speranța lui Havel de acum 27 de ani nu s-a împlinit. A fost imposibil. La vremea prăbuşirii comunismului şi a destrămării URSS, vistieria SUA era goală. În 10 ani de după 1980, din prima naţiune creditoare a lumii, SUA deveniseră una debitoare, fostul preşedinte Reagan, cu politici economice defectuoase şi cu cele 25 de „mici şi splendide războaie” ale sale, a îndatorat naţiunea până în gât – 2,6 trilioane dolari. America nu a mai fost capabilă să genereze un nou Plan Marshall. Cu soldaţi împrăştiaţi în toată lumea şi cu neoconservatorii suflându-i în ceafă, Bill Clinton abia a reuşit să găsească 4,5 miliarde dolari pentru prietenul său, Boris Elţîn, o picătură într-un ocean de apă, echivalentul a 63 milioane dolari în 1947, 0,4% din cât a primit Europa între 1947 şi 1951, adică 40 de cenţi pentru fiecare rus... După 1990, cehii şi ceilalţi est-europeni au trebuit să se descurce singuri, asistenţa economică şi financiară a Americii a fost minimă. În cea mai mare măsură, aproape toţi, adică toți de la Baltica la Marea Neagră minus România, au revenit și la experienţa lor trecută, la cooperarea şi dezvoltarea economică regională.

Al doilea episod controversat din relațiile celor din V-4 cu SUA, partener NATO, a survenit cu prilejul invaziei Irakului, în martie 2003. Cu excepția Poloniei, care a menținut acolo circa 2.000 de militari până în 2008, prezența celorlalți a fost nesemnificativă. Cehia a refuzat să trimită soldați, limitându-se la 110 experți și instructori, retrași toți în 2007-08, Slovacia a avut acolo numai 5 instructori. Cu toate că a susținut oficial invazia, Ungaria n-a trimis nici un militar, au fost prezenți acolo doar 300 de transportatori, șoferi și cadre medicale, pentru scurtă vreme, Budapesta a fost prima care și-a retras toți oamenii din Irak, la 22 decembrie 2004.

În sfârșit, relația V-4 cu fostul președinte Bush Jr. s-a dovedit neproductivă și în altă direcție. În 2002 Administraţia a iniţiat convorbiri exploratorii la Praga şi Varşovia, pentru instalarea unui sistem antirachetă în estul Europei, dar esticii au plecat de la discuții. În februarie 2007 partea americană a pornit iarăși negocieri oficiale cu Cehia şi Polonia, dar la Praga au avut loc cele mai mari manifestaţii publice de după căderea comunismului, din noiembrie 1989 încoace, vasta majoritate a cehilor şi polonezilor au fost împotriva staţionării rachetelor interceptoare și a radarelor americane în ţările lor, abia astăzi a fost reluat cu Varșovia proiectul instalării de rachete americane în Polonia. A devenit, astfel, limpede, de atunci încoace, că acea imagine emoţională, bazată pe aşteptări şi speranţe vechi de 45 de ani, o imagine aproape holografică a Americii şi a legăturilor cu ea, a pierdut terenul în Cehia și Polonia, și nu numai. Într-un cuvânt, a devenit evident că relaţiile V-4 cu Statele Unite au cunoscut o reaşezare pe o fundaţie liberă de idealizări şi emoţii, cu alte opţiuni, pragmatice. În sfârșit, proiectul fostului președinte Bush Jr. de a instala în Est un scut antirachetă american nu a aflat ecou nici în Ungaria, încă de la primele discuţii, din 2004, cu guvernul Gyurcsány. Negocierile, anemice, s-au pierdut pe drum în anii următori și așa au rămas până în prezent, fără rachete interceptoare anti-balistice americane transferate la NATO, și fără baze militare ale SUA etc. pe teritoriul Ungariei.

Dacă relațiile grupului de la Vișegrad cu administrațiile americane de după 1990 au fost mai puțin satisfăcătoare, acum, sub noua Administrație de la Casa Albă, se așteaptă o evoluție mai dinamică a lor. Imediat după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie trecut, Trump și Viktor Orban au avut un schimb de aprecieri reciproce pozitive, de atunci încoace numele lor este unul lângă celălalt pe listele cu “proscrişi” date publicităţii regulat de media aliniată a neoliberalilor (MSM). De asemenea, se pare că raporturile cu Praga vor deveni, să spunem așa, un fel de “afacere de familie” a clanului Trump, președintele ceh Zeman așteptând-o acolo, “nerăbdător” după cum zicea mai alaltăieri, pe Ivana Trump, ca ambasadoare a Statelor Unite. În urmă cu puţine zile, Polonia a luat faţa Germaniei, Trump a mers mai întâi la Varşovia şi apoi la Hamburg G-20, a adus acolo un omagiu vibrant polonezilor şi ţării lor, iar apoi a asistat la summitul “celor trei mări” - Baltica, Marea Neagră şi Adriatica - adică al fostelor ţări socialiste est-europene, “lagărul” socialist din vremea fostului Război Rece, plus fosta Iugoslavia, a vorbit de o nouă relaţie a Americii cu ele, în principal una pragmatică, economică, a dat startul unei alt Est din viitorul apropiat. A fost marea provocare strategică, adresată bruxellocaţiei, de actuala Administraţie şi Estul renăscut şi liber al Europei. În aceste condiţii ne putem aştepta la o evoluţie a relaţiilor Americii cu această parte al continentului nostru, la reconfigurări majore ale politicilor regionale din aceste locuri, de asemenea şi la reapariţia fostului binom strategic americano-rus, adică a ambelor superputeri, în jocul geopolitic general european, via Europa de Est.

În ce priveşte raporturile şi dialogul grupului V-4 cu Bruxellesul, de câţiva ani acestea evoluează din ce în ce mai negativ. S-a pornit de la nimicuri procedurale şi s-a ajuns la vorbe grele, de o parte şi cealaltă. Relaţiile Poloniei cu UE au atins un nivel minim record imediat după venirea la putere a partidului Lege şi Justiţie, a lui Jaroslav Kaczynski. Reformele sale privind Curtea Constituţională şi media sunt puternic criticate la Bruxelles, se cere monitorizarea Poloniei, dar prim ministrul polonez Beata Szydlo a afirmat că ţara sa este “un stat suveran şi o naţiune liberă tratată nedrept” şi i-a comunicat ambasadorului german că relaţiile dintre cele două state sunt “în cădere liberă”. Între timp, media MSM vest-europeană consideră că Polonia a devenit iliberală, nedemocratică şi ingrată, că guvernul ei promovează “politici populiste de ură şi teamă“ importate din Ungaria şi Slovacia, că respinge Germania şi că se apropie de Rusia. Dar, în timp ce la Bruxelles sunt voci care vorbesc chiar de o UE fără Polonia, la Varşovia şi în celelalte Capitale ale V-4 se vorbeşte de o UE descentralizată, de o cooperare mai adâncă între capitalele statelor membre şi de diminuarea atribuţiilor deţinute de instituţiile UE, se vorbeşte de o “Uniune Europeană a Capitalelor”. De o UE scoasă de sub tirania Germaniei şi a lui Angela Merkel, ultima întâmpinată recent la Praga cu mii de postere cu fotografia ei cu jihab şi mustaţa lui Hitler.

Dar, tirul cel mai puternic al Bruxelles-ului este îndreptat constant împotriva lui Viktor Orban al Ungariei. De 7 ani, de când a revenit ca prim-ministru, a fost numit în toate felurile: populist, autarh, iredentist, putinist, dictator etc. În realitate, problema nr. 1 cu Orban este, că a fost primul lider european de după căderea comunismului care, în loc să laude sistemul capitalist neoliberal, enumeră minusurile lui. Eurosceptic, populist soft, conservator, naţionalist stârneşte de mulţi ani controverse cu declaraţii contra democraţiei liberale, contra lui Soros, a ONG-urilor etc. Din 2014, într-un discurs la Tuşnad, în România, a vorbit prima oară de “iliberalism”, adică a respins teoria liberală clasică a statului ca o asociere de indivizi şi a înlocuit-o cu o comunitate naţională, tradiţională, suverană, bazată pe familia creştină, pe păstrarea moştenirii culturale, într-un cuvânt a definit statul “illiberal”.

Dar, ceea ce face ca disputa UE - V-4 să pară ireconciliabilă, este poziţia inflexibilă a ambelor părţi în ce priveşte imigraţia islamică în Europa. Încurajat de Germania, Bruxellesul a stabilit cote obligatorii de imigranţi pentru fiecare ţară membră, V-4 le-a refuzat. În Polonia lucrurile au luat proporţii epice, milioane de oameni au ieşit pe străzi şi au organizat “Marşurile patrioţilor” împotriva elitelor de la Bruxelles, “Pentru Dumnezeu, Onoare şi Patrie” şi au chemat la apărarea Creştinătăţii, cu lozinci ca “Aici Regele nostru este Iisus Cristos, afară cu imigranţii musulmani”. La 26 mai recent Beata Szydlo a anunţat că Varşovia nu a semnat nici o înţelegere privind cotele obligatorii de imigranţi şi, într-o cuvântare curajoasă în Parlamentul ţării, a spus: “Polonia nu poate şi nu va accepta refugiaţi musulmani. Polonia nu va ceda în faţa şantajului din partea Uniunii Europene”.

În octombrie trecut în Ungaria, un referendum popular a respins cu 3,3 milioane la 55 000 cotele obligatorii de imigranţi stabilite de UE. Acum o lună, sfidând încă odată Bruxellesul, Budapesta a electrificat gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Serbia.

În mai 1989, Ungaria a dat jos un gard de sârmă ghimpată de 245 km, pentru ca est-europenii să ajungă liberi la Bruxelles, la Berlin, sau unde vor. În 2015 Ungaria a ridicat un gard de sârmă ghimpată de 175 km, pentru ca est-europenii să fie feriţi de planurile nesăbuite pornite de la Bruxelles, de la Berlin, sau de unde vin ele.

Radu TomaPublicat Marţi, 11 iulie 2017
5627
 | 28
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
eva
0
Adevarul e mult mai complicat, daca nu se stie cine a finantat Caderea Comunismului, pt. ca FINANTATORII isi vor acum BANII INAPOI, dar cu CAMATA. Restul e POVESTE .
Publicat Miercuri, 02 august 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+2
Corect este : La prdinul lui Gorbaciov in mai 1989 Ungaria a demontat 240 km de sârmă ghimpată de la frontiera cu Austria. Ca daca Girgy ave alata parere gardul ramanea. Daca ala de la unguri ar fi gandit ca toitusi gardul ... ar fi avut parte de un sejur untr-una din doscretele "statiuni" din Soberia pen'ca in Ungaria statoonau destule triope sovoetice care sa faca orice dorinta a Kermlinului sa devina lege in Ungaria
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Kazaciok
-27
Domnul Radu Toma e constient de faptul ca majoritatea comentariilor la articolele dansului provin de la vuvuzelele de pe malul stang al Nistrului ? Sa fie o terapie comandata pentru ridicarea moralului sifonat al acestora ? Romanii stiu despre ce este vorba , nu se inghesuie sa citeasca si sa comenteze , prietenii stiu de ce !
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
OSTAP BENDER,COMBINATOR @ Kazaciok
+5
CUM SA NU STIE? PAI EL ESTE DE PE ACOLO! O JARTEA IN GENUL CUMPANASU DACA STII?
Publicat Joi, 13 iulie 2017
+Răspunde
Czestochowa
+6
Cintareata cheala @ Ei saracii au o fobie de rusi ,probabil cunoasteti istoria Poloniei ,dar ar trebui sa se mai elibereze de aceasta teama altfel bine intemeiata ,ganditi/va de Katyn ,de ocuparea si desfiintarea Poloniei ca stat suveran etc .
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Czestochowa
+26
Un articol remarcabil ,ca totdeauna a lui Radu Toma .V4 este un VIITOR pentru toate tarile foste comuniste .Aceste tari care au suferit destul ,iata incet dar sigur au o voce autentica si puternica cu sirea spinarii si identitate proprie .Felicitari lor !
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
CINTAREATA CHEALA @ Czestochowa
+6
NU INTELEG CE CAUTA POLONIA IN GASCA. MA ROG,ESTE TREABA LOR! TOATE DAR ABSOLUT TOATE SUNT DEPENDENTE ECONOMIC DE UE SI LA APARARE DE NATO! CA AMBITIOASE PRIN LIDERII LOR DE MOMENT? SA MAI VEDEM! SEAMANA MAI DEGRABA A BLUF! NU I-AS FELICITA! DOAR OPINIE! DACA MA ROADE CEVA CU ADEVARAT ESTE CA DE PESTE UN SFERT DE SECOL SUNT CONDUS DE IDIOTI PREFACUTI IN LIDERI! ASTA MA DEPRIMA! SI CA DE LA BUCURESTI LA BRASOV FAC LEJER 4-5 ORE! PA VOI,NU? VA FREACA VISEGRAD SI CE MAI...ORBAN?
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
maleficent @ Czestochowa
+34
Sunt tari care au constiinta propriei identititati, a suveranitatii lor nationale. Noi am ajuns o colonie buna doar de jumulit, condusa practic de afara prin iudele din interior (unele apartinand chiar serviciilor secrete care chipurile, conform fisei postului, ar trebui sa ne apere tocmai de straini, de interese ostile tarii).
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Crina @ Czestochowa
+7
Da felicitari lor! Ei au invatat lectia si nu mai vreau cizma nemteasca! Daca stam putin sa vedem ne dam seama ca toata istoria lor, nemtii au facut numai dezastru, si milioane de morti! Primul razboi mondial numai cu crima de la Sarajevo? Cu cit timp inainte cautau sa bage zizanie si sa ridice turcii impotriva Indiei (colonie Britanica)? Deci cautau afrontarea cu Anglia!!! Crima de la Sarajevo a fost pretextul dar asta a costat prodromul armenian ! Al doilea razboi mondial este mai bine cunoscut Lenin si 70 de oroare comunista! Cine a dus pe Lenin in tren blindat de la Paris la Sait Petersbourg? Cine a dat bani lui Lenin sa scoata Pravda si sa plateasca brigazile rosii ? Milioane de morti si nu se potolesc !!!!!!!!
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
+39
Tari mici! Caractere MARI! Cat despre Romania? Absolut nimic semnificativ ....o colonie si atat ! Apropos de Ungaria .... este o mare campanie mediatica facuta de guvernul Orban ( postere imense ) impotriva lui soros! Va puteti imagina asa ceva la noi!? Eu nu....
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Crina @ Dragos
+4
sigur ca nu !!!! NU EXPLODEAZA MAMALIGA!!!!!
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Csalas
+33
Tari conduse de patrioti.
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Cata
+26
in 1989 URSS s-a retras din est. de spatiul ramas gol au profitat vest europenii care s-au jucat vreo 25 de ani de-a democratia. cum experienta estului e mut mai bogata decit a vestului, iar estul este mai traditionalist decit vestul, in vremurile de azi vine rindul americii sa-si incerce nororcul pe un spatiu plin de contradictii! deci estul e un fel de minge care e pasata in 3. oare s-o baga si china? Un articol foarte bun care ofera o evolutie in timp a situatiei din est. Concluzia ar fi ca estul e o moneda de schimb intre cei puternici. sau cind se plicitseste unul o ia altul. depinde cum se misca istoria...
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
ipu
+35
RESPECT VISEGRAD !!! TARA ROMANEASCA TREBUIE SA SE ALATURE GRUPULUI DE LA VISEGRAD .
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
COMUNA IP&TRASNEA @ ipu
+14
AR TREBUI SI DA SI NU! AR TREBUI PENTRU CA AMINTESTE IZBITOR DE MICA ANTANTA SAU INTELEGERE.DOAR UNA IN GRUPUL VISEGRAD! RUPTA IN DOUA: CEHIA&SLOVACIA! JUGOSLAVIA CASAPITA DE MULT!!!! POLONIA,NEW COMER! NU AR TREBUI PENTRU CA UNGARIA NU A ACCEPTAT TRATATUL DUPA WW1 NICI DUPA SI NICI ASTAZI LA 1oo DE ANI DE LA MARELE CARNAGIU!!! SI IL CONTESTA! DACA ASA MAREA PROBLEMA A FI REZOLVATA ESTE INTRE ROMANIA SI UNGARIA! FARA ALT SPRIJIN LA O DIRECTA CONFRUNTARE CU NOI ESTE KO! CAUTA ALIATI! CE SA CAUTAM NOI LINGA DUSMANUL NOSTRU DE MOARTE SI INTR-O ALIANTA? O CERERE DE ALIERE LA VISEGRAD A ROMANIEI INSOTITA DE CONDITII AR FI DE NEACCEPTAT DE CATRE UNGARIA! CRED! AR FI DE BINE SA MA INSEL! CONCLUZIE PERSONALA? MAI BINE NU! STIMABILE,Ipu!!!!!!!!! LA BUNA VESTIRE.
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Dorin Crisan
+33
Domnule Radu Toma, este cel mai complet, mai normal, mai corect, mai detaliat, mai plin de bun simt articol citit de catre mine in ultimii ani. Multumesc! Recunostinta Cotidianule ca l-ai gazduit! Recunostinta Romaniei, ca aici se mai poate scrie "la liber" asa ceva! In Germania, Italia sau Franta ati fi suferit mult pentru acest gest (v-ati fi dus la inchisoare, ca pe vremea comunista in Romania si nu mai aveati dreptul sa faceti jurnalism). Este surprinzator, dar unii dintre noi chiar multumim lui Dumnezeu ca traim in Romania! "Cine are urechi de auzit sa auda"!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
SMIRNA ! @ Dorin Crisan
+5
Dorin , esti un mare pisicher , ai calcat in umbra regretatului comic Crisan ! Poti sa dai macar un exemplu de jurnalist trimis la inchisoare in Germania , Italia sau Franta pentru libertatea de opinie ? Nu te saturi de cate minciuni indrugi in presa romaneasca din Tiraspol ? Crezi ca romanii nu stiu cine esti si cine este jurnalistul Radu Toma ?
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi un minut
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 38 minute