Visul dansatorului

Dansul l-a purtat de la Moscova până la Buenos Aires. A colaborat cu vedete ale dansului precum Pina Bausch sau Maia Plissetskaia, dar și cu muzicieni de calibrul unora ca Astor Piazzola și Jean-Michel Jarre. Coregrafiile pe care le-a semnat au intrat în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei Pinei Bausch, Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo, unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, și în Israel, compania Bat-Dor.

Gigi Căciuleanu împlinește pe 13 mai vârsta de 70 de ani. Teatrul Național „I.L.Caragiale“ marchează această aniversare prin două evenimente. Un comunicat de presă promite „o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu“.

Astăzi este programată prima întâlnire cu publicul de la Teatrul Național pentru a celebra personalitatea artistului Gigi Căciuleanu. De la ora 20.00, în sala Sala Studio se joacă spectacolul „D’ale noastre“, o montare care schimbă obișnuințele legate de opera lui Caragiale cu mișcare scenică punctată muzical cu bucăți ce pornesc de la DJ Vasile și Vlaicu Golcea, pentru a ajunge la Mozart, Vivaldi, Beethoven. „Am vrut să re-scriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe din acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. Un Caragiale revizitat în ziua de azi în care absurdul ionescian a devenit logică cotidiană. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră, cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre. Nu numai cele românești, ci, în general, cu cele de-ale noastre: omeneşti“, spune coregraful.

Gigi Căciuleanu. Foto Matei Buta

Desenul pașilor

La sfârșitul săptămânii, duminică – 14 mai, de la 11.00, la Sala Pictura a Teatrului Național Gigi Căciuleanu va putea fi văzut într-o ipostază mai puțin obișnuită, aceea de conferențiar. În cadrul evenimentului „L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri“, publicul va putea intra în laboratorul artistului Căciuleanu: „Liniile pot fi trasate pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de școală, adică pe orice suprafață plană, transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate și în cele patru dimensiuni ale continuumului spațiu-timp, devenind atunci dinamică și vitalitate.

Pașii noștri desenează trasee pe podele și străzi; roțile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer.

Toate acestea reprezintă semne vizibile și descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind niște ustensile ale comunicării între ființe observatoare și gânditoare.

Iar pentru cei care doresc, îi oferă și sensuri (mai mult sau mai puțin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care dorește să sape și să găsească… Metafore.

Dansul este, pe lângă atâtea altele, și linie, și traseu, și semn, și sens. Toate acestea legând între ele niște puncte/ clipe. Dacă ar fi să dau o definiție conceptului de Coregrafie, atunci aș numi-o: drumul cel mai frumos și interesant dintre două puncte imaginate. Așa se face că Poezia se privește în oglinzile Dansului“, spune artistul.

„Dansul este nimic și tot, pentru că finalmente nu e nimic mai efemer decât un moment dansat“ Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947) este un nume cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani. După Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolșoi din Moscova, iar la începutul anilor ‘70 câștigă primele premii internaționale. În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează în Franța Studioul de Dans Contemporan, la Grand Theatre Nancy. În anii următori, conduce Baletul la Teatrul de la Nancy. Este decorat în Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinul de Arte şi Litere. În 1994 se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar și la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo și Torino. La începutul anilor 2000, conduce Direcția Artistică a Baletului Național din Chile. Gigi Căciuleanu predă dans contemporan în ateliere și master class la instituții precum Conservatorul Naţional Superior La Villette, l’Ecole de l’Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes. În repertoriul Teatrului Național „I.L. Caragiale“ București are trei spectacole – „D’ale noastre“ (un spectacol pornind de la opera lui Caragiale), „Folia, Shakespeare & Co“ și „L’Om Dada“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.