Vitaminele B la început de toamnă

Complexul de vitamine B, esențial pentru buna funcționare a organismului, are o influență directă asupra multor procese metabolice și reprezintă un adevărat aliat al sistemului imunitar în lunile de toamnă. Trecerea la sezonul rece determină schimbări în organism, iar necesarul de vitamine crește.

Vitamina B1 și vitamina B12 influențează sistemul nervos și psihicul, contribuind la creșterea capacității de memorare și atenție, la menținerea bunei dispoziții și a energiei pe parcursul zilei și la păstrarea echilibrului psihic. De asemenea, vitamina B9 sau acidul folic asigură sănătatea creierului și poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Pe de altă parte, cel mai important rol al vitaminei B2 este cel de fixare a fierului în hemoglobină, iar necesarul acestei vitamine este mai crescut în situații de stres și când organismul este suprasolicitat fizic, prin practicarea unui sport sau în perioada sarcinii.

Vitamina B3 este cunoscută pentru rolul său în funcționarea normală a aparatului digestiv și pentru favorizarea circulației cerebrale, iar vitamina B5 reduce stresul și încetinește procesul de îmbătrânire. Vitaminele de tip B acționează și asupra sistemului imunitar. Din toată gama de vitamine de tip B, vitamina B6 este cea mai cunoscută pentru efectul său benefic în lupta cu virozele respiratorii sau gripa specifică sezonului rece.

O sursă bună de vitamine de tip B sunt și cerealele (orz, grâu) și drojdia de bere. Deși acestea nu pot fi consumate ca atare, proprietățile lor se regăsesc și în bere, care atunci când este consumată cu moderație, poate fi parte a unui stil de viață sănătos. Fiind preparată din ingrediente naturale, cum sunt malțul din cereale (cel mai adesea orz), hamei, drojdie și apă, berea conține minerale, vitamine din grupul B, fibre și polifenoli care pot avea o contribuție pozitivă la dieta alimentară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Karina Bradut 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.