Viviane Reding: Am oprit derapajele din România. Trebuie să le dăm o şansă, să-i ajutăm

În cadrul unui interviu luat comisarului european Viviane Reding pe tema lipsei de legitimitate a eurocraţilor din Comisia de la Bruxelles, Euronews rezervă utima parte crizei politice din România.

“Cât de îngrijorată sunteţi de actuala furtună politică care are loc acum în România?”

“Foarte mult, şi întreaga Comisie este îngrijorată, şi întregul Consiliu este. Şi aţi văzut reacţiile, care au fost foarte clare. Democraţia este un bun care trebuie păstrat. Avem nevoie de judecători independenţi. Nu putem desfiinţa curţile constituţionale. Şi trebuie să respectăm ce spun curţile.”

“Ce poate face Europa pentru a-l determina pe premierul Victor Ponta să-şi ţină promisiunile?”

“Ei bine, cred că s-au întâmplat multe. Curtea Constituţională a luat o decizie şi aceasta a fost aplicată. Cred că am oprit derapajele. Lucrurile sunt destul de liniştite acum, nu sunt perfecte, dar cel puţin nu au mers până la extremă.”

“Nu este însă clar dacă premierul Ponta chiar ascultă cu adevărat!”

“Este un premier al unui guvern ales. Trebuie să-şi joace rolul de premier. Fiecare democraţie, indiferent de partidul aflat la putere, trebuie să respecte cadrul constituţional democratic al ţării şi de aceasta ne ocupăm acum. Şi mă bucură să văd că întreaga Comisie, Consiliul şi Parlamentul European şi-au unit vocile pentru a spune nu-democraţia trebuie apărată, oricine se află la putere.”

“Privind în urmă, credeţi că a fost o greşeală includerea unot ţări că România în UE?”

“Europenii au luat o decizie istorică. Când diviziunile Europei au încetat, cei care au trăit sub dictatura comunistă au revenit la libertate şi independenţă, le-am spus că uşa este deschisă. Democraţia nu este o întreprindere uşoară. Mulţi dintre cei din vechea Europă au avut nevoie de decenii pentru a afla cum funcţionează democraţia. Unii dintre cei nou veniţi au învăţat democraţia prin practică, în doar câţiva ani. Trebuie să-i ajutăm, să le dăm o şansă. Europa este o organizaţie democratică.”

“Deci Europa poate trăi şi cu o dictatură în cadrul ei?”

“Nu, nu cred asta. Europa nu poate face asta. Un lucru e limpede. Europa este un stat democratic. Un stat de state care se va întări.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.