Vladimir Putin, declarații periculoase la adresa României

Vladimir Putin a declarat vineri seara la Atena că România și Polonia ar putea fi în colimatorul forțelor balsitice ruse, pentru ca găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă, pe care Moscova îl consideră o amenințare la adresa securității naționale.

Putin a reiterat că Moscova va adopta contramăsuri împotriva scutului antirachetă și a reamintit faptul că Washingtonul a ignorat aceste avertismente. ”Dacă ieri oamenii din acele zone din România pur și simplu nu știau ce inseamnă să fii în bătaia rachetelor, astăzi suntem forțați să luam anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a spus Vladimir Putin la conferința de presă la care a participat alături de premierul grec Alexis Tsipras. ”La fel va fi și cu Polonia”, a spus Putin. Elementele scutului antirachetă al SUA de la Deveselu au fost operaționalizate la începutul acestei luni, în timp ce cele din Polonia urmează să fie activate în scurt timp.

Putin nu a precizat ce măsuri va lua Rusia. A spus doar atât: ”Nu vom întreprinde nicio acțiune până cand nu vom vedea rachete în zona cu care ne învecinăm”. ”Am tot repetat că vom fi obligați să răspundem. Nimeni nu a vrut să ne audă. Nimeni nu vrea să negocieze cu noi”.

”Cât privește Crimeea, considerăm ca subiectul acesta este închis pentru totdeauna”, a decretat Putin la Atena. Rusia, spune Putin, ”nu va avea discuții cu nimeni pe tema Crimeii”. Adică Moscova este nemulțumită că Vestul nu vrea să negocieze rachetele care sunt o amenințare la adresa Rusiei, însă refuză orice negociere privind încălcarea dreptului internațional printr-o modificare a frontierelor cară amenință Vestul.

Cu o luna înainte ca UE să decidă prelungirea sa nu a sancțiunilor împotriva Rusiei după invadarea Crimeii, un pravoslavnic fost colonel KGB aterizează la Atena. Cu câteva zile înainte, mâna sa dreapta în ale politicii externe merge la Budapesta.

Ungaria și-a închinat Rusiei sectorul energiei nucleare printr-un acord de circa 30 de miliarde de euro, bani împrumutați de statul rus în baza unui acord secret. Grecia îndatorată este de vânzare. Investitorii germani cumpără insule în arhipelaguri, aeroporturi și companii, compania chineză COSCO a cumprat al doilea port maritim din Europa – Pireu – iar Rusia, prin Gazprom, salivează după compania grecească DEPA, furnizorul de gaze naturale al țării, dependentă în proporție covârșitoare de hidrocarburile din Rusia, căci construcția conductei trans-adriatice pentru gazele azere a început abia in 2015, și asta în dauna deja legendarului Nabucco, susținut de România și SUA.

Pravoslavnicul colonel KGB care reprezintă a treia Roma la Atena este Vladimir Putin. A sosit vineri în capitala Greciei, după ce ministrul rus de Externe a fost la Budapesta. Sancțiunile împotriva Rusiei se decid în UE prin consens și o minimă presiune pe cele două țări este utilă, cu atât mai mult cu cât Germania și Franța își doresc din rațiuni economice încheierea acestui episod reciproc păgubos în relatia cu Moscova. Rezultatul este că membrul UE numit România declară prin vocea premierului că România este îngrijorată de comportamentul Rusiei și ca este îndreptățită să-și asigure apărarea, iar membrul UE numit Germania spune prin vocea ministrului d Externe că ”va fi mai greu decât anul trecut să găsim o poziție comună” pentru a extinde sancțiunile împotriva Rusiei.

Sunt aproape cinci ani de zile de când acordul dintre SUA și România privind scutul antirachetă de la Deveselu a fost făcut public și de când Rusia lansează aceste amenințări. În acești ani, precum și înainte de 2011, afaceriștii ruși au făcut ce au vrut si au aneantizat industria neferoasă din România. Sunt ani în care investițiile germane au fost așteptate ca pâinea caldă și nu au venit, nici măcar după ce românii au aflat de cuvântul ”diaspora” și au ales noul președinte și nici măcar după ce el a avut ”guvernul lui”. Au fost în acest interval trei ani în care România nu a avut un ambasador american, dar a avut parte de vizite care să provoace revelații politicienilor și Curții Constituționale, să decidă ce și cum cu referndumurile, șefii de stat și prezidențialibilii.

Madeleine Albright este cea care într-un interviu din aprilie 2016 spunea că Putin este ”un om inteligent dar rău”. ”A inițiat un curent naționalist pentru a distrage atenția rușilor de la faptul că țara lor este un Bangladesh cu rachete”. Și Madeleine Albright a avut legătură cu România în intervalul amintit. A venit la București pentru a face lobby companiilor framaceutice. Acelea care nu vând substanțe diluate și nu fac afaceri cu un sistem de stat, prin definiție corupt…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.