Vladimir Putin şi Donald Trump au mai avut o întâlnire

Dacă, până acum, se ştia că preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au avut doar o întâlnire oficială, cea de pe 7 iulie, în marja summitului G20 din Hamburg (Germania), care a durat circa două ore, marţi seara (miercuri, la Bucureşti), o sursă de la Casa Albă a confirmat că şefii celor două state au discutat din nou chiar în aceeaşi zi.

Toate agenţiile internaţionale de presă au difuzat ştirea, reluată imediat de marile televiziuni americane, ca şi de principalele ziare ale lumii. Potrivit agenţiei Reuters, informaţia a fost dată în premieră de Ian Bremmer, preşedintele Eurasia Group, care, într-o notă transmisă clienţilor săi, a precizat că întâlnirea respectivă s-a consemnat la dineul oficial, oferit tot pe 7 iulie, de gazda reuniunii G20, cancelara Germaniei, Angela Merkel, în onoarea celor ce au participat la summit.

Imaginile înregistrate de la dineu o prezintă pe Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, aşezată alături de Vladimir Putin. Ian Bremmer susţine că, spre sfârşitul dineului, preşedintele american s-a ridicat de la locul în care se afla, între soţia premierului japonez, Shinzo Abe, şi cea a preşedintelui argentinian, Macri, şi s-a îndreptat spre nevastă, dar, în drum, preţ de o oră (!?) ar fi avut o discuţie „particulară şi animată” cu liderul de la Kremlin, ei fiind asistaţi şi ajutaţi doar de translatorul lui Putin.

Totuşi, sursa de la Casa Albă, citată de agenţia France Presse, pretinde că a fost vorba de o convorbire liberă, la finalul dineului. „A fost un dineu pur social pentru cuplurile prezente la G20. Spre sfârşitul lui, preşedintele (Donald Trump-n.n.) a vorbit cu Vladimir Putin”, a declarat sursa respectivă.

Cum era de aşteptat, dezvăluirea a fost urmată de mai multe întrebări referitoare la cele discutate de cei doi preşedinţi: dacă ei conveniseră dinainte să facă acest lucru la dineu, cine au fost persoanele care au asistat la noua lor întrevedere şi mai ales care au fost motivele pentru care ea a fost ţinută secretă până acum.

În ce-l priveşte, aşa cum ne-a obişnuit deja, preşedintele Trump a ieşit imediat la rampă, folosind „arma” lui preferată, Twitter-ul. „Această falsă poveste a dineului secret este «dementă». Toţi membrii G20 şi consoartele lor au fost invitaţii cancelarei germane. Presa ştia”, a scris şeful Casei Albe. „Aceste ştiri false sunt din ce în ce mai necinstite! Până şi un dineu organizat pentru cei 20 de principali lideri ai lumii în Germania este prezentat de o manieră încât apare ca un lucru sinistru”, a mai arătat Donald Trump.

Ziarul „New York Times”, de obicei bine informat, vorbeşte despre faptul că cei doi au avut o convorbire de o oră, durată absolut neobişnuită pentru un asemenea context în care ea ar fi avut loc, surprinzând ceilalţi invitaţi. În joc a intrat un al doilea responsabil al Casei Albe, care, după cum trnsmite France TVInfo, a dezminţit ideea unei a „doua întâlniri” Putin-Trump, el preferând să evoce „o scurtă convorbire între cei doi, la sfârşitul dineului” oficial. „A insinua că, la Casa Albă, s-a încercat să se «ascundă» o a doua întâlnire (a celor doi preşedinţi – n.n.) este un fals, rău intenţionat şi absurd.” Nu s-a spus nimic despre problemele discutate de cei doi preşedinţi cu acest nou prilej.

„În timpul dineului, toţi conducătorii s-au deplasat prin cameră, şi-şi vorbeau liber unul altuia, a detaliat respectivul responsabil american. Preşedintele Trump a vorbit cu mulţi conducători în acea seară. În momentul în care dineul era pe sfârşite, el a mers la doamna Trump şi a vorbit puţin cu preşedintele Putin.” Casa Albă a ţinut să răspundă şi criticilor referitoare la absenţa unui alt responsabil american la discuţiile dintre cei doi lideri, care, cum spuneam, au beneficiat doar de serviciile translatorului rus. „Fiecare cuplu prezent la dineu avea dreptul la un singur translator. Cel american care-l însoţea pe preşedinte vorbea japoneza. Când preşedintele Trump a vorbit cu preşedintele Putin, cei doi s-au folosit de translatorul rus, întrucât cel american nu vorbea rusa.”

Surse concordante susţin că noua serie de discuţii Putin-Trump a „surprins” mulţi dintre invitaţii la dineu. Pe de altă parte, toţi cei care au reluat ştirea noilor convorbiri între cei doi şefi de stat au adăugat că dezvăluirea lor vine în contextul în care, mai nou, în voluminosul dosar privind contactele unor membri ai echipei şefului Casei Albe cu emisari ai Moscovei s-a adăugat şi ştirea privind o întâlnire pe care fiul preşedintelui american, Donald Trump jr., ar fi avut-o cu o apropiată a Kremlinului, care a înveninat şi mai mult dezbaterile din SUA privind controversata poveste numită „Russiagate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.