Vladimir Putin: Lumea unipolară a murit

Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana, scrie Vocea Rusiei.

Fidelii papagali ai mass-media din Occident din așa-zisa media din România nu au reprodus decât niște elemente din discurs, fără a puncta momentele principale. În realitate, Crimeea nu a fost decât un pretext pentru a contura felul în care va evolua configurația geopolitică globală. Ce a spus de fapt președintele Rusiei:

Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea a fost un răspuns la o situație care nu a fost creată de Rusia. Moscova a fost nevoită să rectifice rapid o nedreptate istorică.

Includerea teritoriilor în Federația Rusă nu este unicul mod de apărare al intereselor naționale. În curând în Ucraina vor fi implementate și altele, dar toate se vor baza pe prioritatea incontestabilă a intereselor naționale și intereselor de securitate a Federației Ruse. Moscova și-a asumat rolul de apărător al intereselor rușilor de pretutindeni și, mai larg, un rol de apărător al Lumii Ruse. Prin implicarea directă în instalarea unor regimuri rusofobe în vecinătatea imediată a Rusiei, Occidentul „a întrecut măsura” și acum va suporta consecințele. Rusia a învățat bine metodele aplicate de Occident și a notat diligent toate precedentele gen Kosovo pentru a le utiliza. Dacă Occidentului nu-i place, este binevenit să se uite în oglindă.

Această schimbare de strategie politică și operațiunea din Crimeea nu sunt „un moft” a conducerii de la Moscova, ci o expresie a celor mai puternice deziderate ale cetățenilor Rusiei, fapt demonstrat prin vot și prin multiple sondaje de opinie. De fapt, Putin nu face altceva decât să execute un mandat popular.

Rusia nu se teme de sancțiuni și va reacționa „corespunzător” la tentativele de a destabiliza situația internă în plan politic și economic. Liderul moscovit a menționat că a fost amenințat direct, dar a dat de înțeles că nu se va opri.

Putin a mulțumit cordial conducerii și popoarelor Chinei și Indiei care au susținut Rusia în acest moment istoric. Diplomații de la Beijing și New Delhi s-au opus introducerii oricăror sancțiuni împotriva Rusiei, descriindu-le ca fiind „contraproductive”. Mai mult, oficialii din cadrul ministerului afacerilor externe a Chinei au declarat că vor „continua cooperarea cu Crimeea după ce situația se calmează”, iar consilierul pe probleme de securitate a guvernului indian Shiv Shankar Menon a declarat că „Rusia are interese legitime în Ucraina”. În aceste zile, „Triunghiul Asiatic” format din Beijing – Moscova – New Delhi s-a conturat definitiv și a trecut cu brio primul test major. Desigur, în relațiile dintre cele trei țări încă există anumite neînțelegeri, dar deja a devenit clar pentru toată lumea că în problemele principiale și în momentele critice ale istoriei, cele trei țări pot conta pe ajutorul reciproc. Oficialii americani și europeni deseori amenință Moscova sau Beijing-ul cu „izolare”. Despre ce izolare poate fi vorba? Cum pot fi izolate cele mai mari țări de pe planetă? Cum are de gând Washington-ul să izoleze un continent întreg? Rusia, China și India, lucrând împreună, niciodată nu vor suferi de singurătate.

Putin s-a adresat Germaniei, atât poporului cât și elitei politice, amintindu-le un moment principial din istoria recentă. Președintele Rusiei le-a amintit că Rusia a susținut reunificarea Germaniei în condițiile în care așa-zișii „aliați euroatlantici” au fost împotriva reunificării. În fond, germanilor li s-a cerut să facă o alegere între cei care i-au trădat în repetate rânduri și un aliat serios care le-a fost alături.

Președintele rus s-a adresat direct popoarelor occidentale, ignorând demonstrativ autoritățile americane, britanice, franceze etc. Le-a cerut înțelegere, le-a explicat situația și a arătat astfel că Moscova știe să disocieze elita politică a unei țări de popor. În lumea de astăzi, elitele politice deseori nu au nicio legătură cu cetățenii de rând pe care îi prostesc, îi exploatează și manipulează. Probabil, pentru europeanul sau americanul de rând, aceasta este partea cea mai importantă a mesajului: Barack Obama nu este SUA, Traian Băsescu nu este România, Francois Hollande nu este Franța.

Rusia își va apăra în continuare interesele în felul în care va considera oportun. Pax Americana nu mai există, așa-zisul The New American Century (Noul Secol American) s-a încheiat fără să înceapă de-a binelea. Fukuyama a greșit magistral când a declarat că istoria a ajuns la sfârșit. Nimic mai fals! Meciul de-abia începe. Bun venit în lumea multipolară! Bun venit în epoca tuturor posibilităților!

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

Valentin Mândrăşescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.