Vladimir Tismăneanu „presta” în ziarul lui Dan Voiculescu pentru 100 de euro

Din Washington ne-a parvenit la redacţie Contractul de colaborator al lui Vladimir Tismăneanu cu Trustul Intact, patronat de Dan Voiculescu, potrivit căruia autodeclaratul anticomunist şi antisecurist a acceptat să scrie în „Jurnalul Naţional”, primind pentru prestaţiile sale suma de 100 euro/articol! Se ştie că, ulterior, Tismăneanu l-a înjurat sistematic pe cel care i-a dat o pîine de mîncat.

Prestator de servicii la trustul lui Voiculescu

În anul 2004, toate sondajele de opinie arătau că PSD-ul urma să cîştige detaşat alegerile generale şi prezidenţiale, Vladimir Tismăneanu se pregătea să rămînă în siajul Puterii pentru a beneficia de avantajele slugărniciei exersate atîţia ani. Astfel, în 2004, Vladimir Tismăneanu încheie un CONTRACT de colaborare cu Trustul Intact, patronat de Dan Voiculescu, ştiind bine că Partidul Conservator al acestuia se afla în arcul guvernamental, despre care aflase că va fi butoanele puterii cel puţin în următorii patru ani. Vladimir Tismăneanu urma, conform contractului, să presteze ca EDITORIALIST la „Jurnalul Naţional”, primind cîte 100 de dolari pentru fiecare articol publicat. Iată CONTRACTUL semnat de Tismăneanu:

Din textul Contractului cu Trustul Intact aflăm nu numai faptul că Tismăneanu primea cîte o bancnotă de 100 dolari pentru fiecare articol, ci şi obligaţiile asumate pentru a primi bănuţii: să nu facă aprecieri defăimătoare la adresa beneficiarului sau grupului de societăţi din care acesta face parte, PATRONATULUI sau politicilor de media ale acestora!

Prestatorul Vladimir Tismăneanu se obliga, de asemenea, „să se conformeze cu stricteţe INSTRUCŢIUNILOR, SARCINILOR ŞI PROGRAMULUI STABILIT (sic!) DE BENEFICIAR”!

Şi-a plătit Vladimir Tismăneanu impozitul pentru banii primiţi de la Voiculescu?

Contractul lui Tismăneanu conţine o precizare extrem de importantă, referitoare la obligaţiile asumate: „PRESTATORUL este exclusiv responsabil de declararea şi plata impozitelor şi taxelor legale aferente veniturilor realizate în virtutea prezentului contract”. Întrebarea care se pune este dacă Tismăneanu s-a achitat de aceste obligaţii, iar pentru a înlătura orice dubiu, prezentăm mai jos documentele care confirmă că Tismăneanu a încasat banii de la Trustul lui Voiculescu. Iată, mai întîi, Centralizatoul cu sumele nete încasate, inclusiv în anul 2005, cînd deja venise la Cotroceni Traian Băsescu:

Iată şi o dispoziţie de plată care confirmă că relaţia dintre Vladimir Tismăneanu şi Trustul Intact era instituţională, iar verificările instituţiilor abilitate să constate declararea şi plata impozitelor sînt foarte uşor de făcut (Tismăneanu a ocupat diverse funcţii publice, în cadrul cărora era obligat să-şi declare aceste venituri):

Dacă ne uităm pe arhiva ziarului „Jurnalul Naţional”, vom vedea că nu numai Vladimir Tismăneanu îşi publica „opera” (aşa se spune în Contract), ci şi soţia lui! În acest sens, amintim articolul „Românii în lume”, semnat de Mary Sladek, nevasta lui Tismăneanu, în care constatăm dispreţul acestei doamne faţă de poporul român:

„Să ne întoarcem puţin în Bucureştiul lui 1994. Haite de cîini bîntuie străzile. E cald, dincolo de limita suportabilităţii, şi nu-i aer condiţionat. Mulţi taximetrişti sunt din Moldova şi conduc doar la indicaţiile clienţilor. Celularele sunt inexistente, iar liniile telefonice urbane – puţine. Ridic de multe ori receptorul telefonului care sună şi nu aud nimic. Suntem oare supravegheaţi? – m-am întrebat. Ajutorul dat soţului meu, care studiază arhivele Partidului Comunist, devine o calătorie de aventuri clasică. «Excursiile» spre şi dinspre România au început în 1990. Vladimir Tismaneanu (pe vremea aceea nu eram căsătoriţi încă) s-a mutat în Washington, DC. După aceea au apărut zeci de musafiri din România care, dacă nu stăteau cu zilele, rămîneau cel puţin la masă. Glumeam, spunînd că am deschis Hotelul Bucureşti, Washington. În vara lui 1991 am stat la adevăratul Hotel Bucureşti. Odată, un ţînc «fără părinţi» a nimerit la noi în cameră. Altă dată am scăpat de nişte hoaţe de buzunar care mai mînuiau şi briceagul. În timp ce femeile de serviciu de la hotel mi-au cusut geanta, am început să mă plîng: «Am fost în Egipt şi-n Israel, am stat un an în Polonia. România nu e Europa est-centrală, e, pur şi simplu, Orientul Mijlociu al Europei».

Nu ştim dacă pentru elucubraţiile soţiei lui Tismăneanu, aceasta a fost plătită sau erau doar un bonus al Prestatorului principal.

În acea perioadă, nu numai Vladimir Tismăneanu era Prestator la Trustul lui Dan Voiculescu, ci şi Mircea Cărtărescu! Nu sîntem în posesia ordinelor sale de plată, astfel încît nu cunoaştem dacă, în viziunea lui Dan Voiculescu, veşnicul propus la Premiul Nobel merita mai mult sau mai puţin decît istoricul de la Washington!

Cert este însă că amîndoi, Tismăneanu şi Cărtărescu, erau în anul 2004 mari admiratori ai lui Voiculescu şi amîndoi au devenit apoi slugile lui Traian Băsescu. Primul semn de dragoste pentru noul stăpîn a fost, desigur, găleata de lături pe care au aruncat-o în cel pentru care presataseră anterior! Iată, de pildă, ce scria Tismăneanu în „Evenimentul zilei” din 18 ianuarie 2014: „Este o mizerie infinită, o porcărie fără margini, o agresiune împotriva libertăţii cuvîntului şi a demnităţii persoanei umane. Ceea ce-au comis Gâdea şi acoliţii săi împotriva Andreei Pora nu are nimic de-a face cu o polemică firească între oameni cu puncte de vedere diferite. Declar public: îmi este ruşine că am colaborat cîndva la Jurnalul Naţional. Anterior acestei ruşini publice mărturisite, Tismăneanu spunea în revista „22” despre Trustul Intact că ar fi „panoplia de mişelii a servitorilor lui Felix”, uitînd că şi el face parte din tabloul de prestatori ai lui Voiculescu! Dacă îi este ruşine că a fost Prestator pentru Voiculescu, oare i-a înapoiat acestuia banii primiţi în cei doi ani în care era Editorialist la Trustul Intact?

Ce pare a nu fi aflat încă Tismăneanu este că biografia te urmăreşte ca o umbră şi nu te poţi desprinde de ea cînd vrei sau cînd îţi este convenabilă o astfel de despărţire. El nu poate să nege faptul că, în timp ce floarea intelectualităţii româneşti era aruncată în închisori, tatăl lui, un rusnac venit de la Moscova pentru a susţine comunismul, devenea criminalul României. Asta nu l-a împiedicat să se pună în fruntea comisiei care a redactat Raportul pentru condamnarea comunismului!

Cine citeşte chiar textele lui Tismăneanu publicate înainte de a pleca în America va observa că acest cameleonism din anii de după Revoluţie are o tradiţie serioasă în toată viaţa lui, nefiind altceva decît expresia unui caracter josnic, tocmai bun de cumpărat de oricine. Tismăneanu nu este altceva decît, aşa cum singur spune, un PRESTATOR de servicii pentru oricine îi pune cîţiva arginţi în pungă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.