Vlasov, pus sub învinuire pentru dare de mită

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Mihai Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, într-un nou dosar, pentru infracțiunea de dare de mită. Vlasov este acuzat că i-a cerut fostului deputat Mircea Grosaru, decedat anul trecut, să îl susţină în promovarea unui proiect de lege, iar în schimb i-a dat un post de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii februarie 2013, Vlasov, la acea dată președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, i-a solicitat unui parlamentar să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”.

„În schimbul susținerii proiectului de lege, deputatul i-a pretins lui Vlasov Mihail ca, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, să îl numească în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, solicitare cu care Mihail Vlasov a fost de acord”, arată DNA într-un comunicat de presă.

În ședința din data de 06.03.2013, susțin procurorii, Colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, condus de Mihail Vlasov, a admis cererea deputatului respectiv și a dispus numirea acestuia în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

„Numirea în funcția de arbitru, de către Colegiul de Conducere al Camerei Naționale, condus de Mihail Vlasov, la propunerea președintelui Camerei Naționale, Mihail Vlasov, a avut loc în legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestuia care îndeplinea, la data faptelor, atât funcția de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, cât și președinte al Camerei Naționale.
Pe parcursul urmăririi penale, a intervenit decesul persoanei care a dobândit calitatea de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, astfel încât față de acesta există o cauză de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale”, mai arată anchetatorii.

În 27 februarie, Vlasov a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă de Curtea de Apel Bucureşti, dar decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă. Vlasov este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri, de la care ar fi cerut, în 13 martie 2014, un milion de euro. În 18 martie 2014, Vlasov a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce a primit de la afacerist 200.000 de euro, iar în 9 aprilie 2014, DNA l-a trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în schimbul acestor bani, Vlasov i-ar fi promis omului de afaceri că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul avea calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.