Vocea Rusiei: Mihai Gâdea îi pregătise lui Antonescu un linşaj mediatic în toată regula

Site-ul „Vocea Rusiei” dedică un întreg articol emisiunii „Sinteza Zilei”, în care a fost invitat liderul PNL Crin Antonescu, emisiune care a făcut furori.

Autorul articolului crede că Mihai Gâdea îi pregătise lui Crin Antonescu „un linșaj mediatic în toată regula”, oferind „imagine dezolantă a lipsei de profesionalism” a prezentatorului TV.

Articolul integral apărut pe site-ul  Vocea Rusiei

„Luni, 3 martie, emisiunea „Sinteza Zilei” a Antenei 3 ne-a oferit imaginea dezolantă a lipsei de profesionalism a realizatorului acesteia.

Mihai Gâdea a fost făcut knock-out de Crin Antonescu, într-o confruntare la care liderul liberal fusese chemat pentru un linşaj mediatic, dar din care a ieşit învingător cu scor de forfeit.
Faptul că Mihai Gâdea, starul şi directorul Antenei 3, îi pregătise lui Crin Antonescu, Preşedinte al Senatului României şi al PNL, un linşaj mediatic în toată regula, a devenit evident încă din primele minute ale unei emisiuni anunţate cu surle şi trâmbiţe. Ceea ce ar fi trebuit să fie, în socotelile echipei Ponta-Voiculescu, punerea la zid a lui Antonescu în ochii opiniei publice, a ricoşat cu un efect devastator pentru organizatorii evenimentului.
Gâdea a început prin a sublinia că vorbeşte în numele „oamenilor”, al poporului care ar fi, chipurile, dezamăgit de faptul că invitatul său ar fi rupt coaliţia trimisă prin vot la putere ca să schimbe necuratul aşezat în fruntea ţării şi rămas acolo ilegitim: Traian Băsescu. Ori, a sugerat insistent gazda emisiunii, Antonescu e cel care a trădat, nu Ponta şi PSD. Cum liderul penelist nu s-a lăsat intimidat şi a răspuns coerent şi clar, ascultând răbdător chiar şi o minipredică moralizatoare, Gâdea a început să se enerveze, uitând reguli sine qua non pentru cel căruia i se încredinţează rolul de moderator al unei emisiuni de televiziune: politeţea faţă de invitat, indiferent de tensiunea dialogului şi eventuala relaţie de amiciţie sau inamiciţie cu acesta, cantonarea în sfera interesului public, nu al disputei personale, diplomaţia în locul mârlăniei (sic!), fair-playul în susţinerea argumentelor jurnalistice, în defavoarea unor aşa-zise capcane de presă. Din momentul în care directorul Antenei 3 i-a spus lui Crin Antonescu că „sunteţi prea sensibil ca să fiţi preşedintele României”, replică descalificantă pentru un jurnalist care nu are voie sub nici o formă să emită judecăţi de valoare, ci doar să rămână la fapte şi întrebări legitime profesional, lucrurile au degenerat rapid. Antonescu şi-a păstrat aproape permanent luciditatea şi chiar simţul umorului. Sigur, politicianul are limitele sale, atunci când e provocat grosolan şi chiar obraznic. „Dumneavoastră vorbiţi despre Antena 3 neîntrebat”, „aveţi memoria selectivă”, „aţi devenit moderatorul emisiunii şi-mi spuneţi ce să mi se pară şi ce nu?”, „aveţi mania persecuţiei”, „n-aţi înţeles nimic, domnule Antonescu!”, „vă bateţi joc de alegătorii dumneavoastră”, „sigur n-aţi prostit lumea?” şi, într-un apogeu al insultei, „nu vă enervaţi aiurea!”,iată extrase din paleta de replici ale lui Gâdea, uneori strigate de-a dreptul, incompatibile cu rolul şi locul său într-o emisiune de televiziune conforme unui minim cod profesional occidental. „Fiţi mai academic”, i-a recomandat la un moment dat invitatul, în încercarea de a-l readuce la normele comportamentului civilizat.

În ceea ce priveşte acuzaţiile propriu-zise aduse de directorul Antenei 3, acestea nu au stat sub nici o formă în picioare. Citatul din declaraţiile lui Klaus Iohannis, nodul gordian al demersului liberalilor pentru noi numiri în guvern, a fost selectat din anul 2002, când primarul Sibiului vorbea de apropierea firească faţă de puterea reprezentată de regimul Adrian Năstase, în interesul comunităţii germane şi oraşului pe care le reprezenta. A culege o astfel de declaraţie, veche de peste un deceniu, pretins acuzatoare la adresa unui om notoriu pentru echilibru său comportamental şi logica politico-socială ireproşabilă, e, într-adevăr, un gest „ieftin”, cum îi place domnului Gâdea să spună. A-i reproşa Preşedintelui Senatului României că s-a întâlnit cu Preşedintele României în chestiuni nedestinate publicului, prin urmare fără să anunţe presa că se deplasează la Cotroceni, e o stupiditate demnă de talibanii afgani în relaţie cu pretinsa cruciadă creştină împotriva lor. Liderii României nu au sub nici o formă obligaţia de a-i da raportul lui Mihai Gâdea despre ceea ce în orice ţară normală se petrece în spatele uşilor închise. De altfel, teleastul a şi dat înapoi când a auzit că era vorba de un telefon al lui John Kerry, pentru că, dacă e vorba de americani, totul e permis la Antena 3, nu-i aşa? Faptul că Antonescu a declarat că se retrage din politică dacă electoratul îi permite lui Băsescu să rămână la putere după referendumul din 2012 a fost halucinant transformat în acuzaţie. În esenţă, a remarcat „acuzatul” (termenul ni-l impune prestaţia de procuror a lui Gâdea), nu avea de ce să se retragă, pentru că electoratul chiar l-a demis pe Băsescu, acesta rămânând la Cotroceni printr-un artificiu juridic sprijinit de cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale. În ceea ce priveşte teoria conspiraţiei lui Antonescu cu Băsescu, via DNA, respectiv arestările şi audierile abuzive ale unor liberali, în ciuda insistenţei cu care Preşedintele PNL a negat perfect logic aceste aberaţii, reclamând că e vorba de o „mizerie mai mare decât ale lui Băsescu”, moderatorul din faţa sa a refuzat să asculte şi să priceapă glasul raţiunii. Frustrarea maximă şi caracterul personal al acuzaţiilor a culminat cu sublinierea repetată a situaţiei în care el, marele Gâdea, a fost chemat la DNA în timp ce omul din faţa sa era Preşedintele Senatului României. De parcă liderii USL ar fi fost datori să acorde protecţie jurnaliştilor care s-au străduit să-i propulseze în atenţia opiniei publice în campania anti-Băsescu, practicând chiar metodele contestate ale acestuia! E o abordare uşor primitivă, dar de mare priză în mintea românilor.
Un moment aparte în strategia lui Mihai Gâdea a fost insistenţa cu care a promovat ideea că Crin Antonescu i-ar fi cerut propriei sale doamne Ministru al muncii, Mariana Câmpeanu, demisia. Chipurile, pe baza declaraţiei purtătoarei de cuvânt a PNL. După ce liderul PNL a remarcat că realizatorul „Sintezei Zilei” se află, din nou, în eroare, Gâdea a insistat şi a pus, într-un târziu, întrerupându-şi invitatul din răspunsul la alte întrebări, înregistrarea declaraţiei doamnei Pocora, făcută în chiar studiourile Antenei 3. Momentul a fost penibil pentru realizator, pentru că înregistrarea a dovedit ceea ce spusese Crin Antonescu, şi anume că fusese vorba de o discuţie privată, în care situaţia doamnei Câmpeanu a presupus, la un moment dat, şi ideea că, poate, ar fi trebuit să renunţe la calvarul postului de ministru asediat de Băsescu, având o situaţie delicată acasă. Cât despre invocarea făţişă a bolilor foarte grave ale soţului doamnei ministru, se vede treaba că Mihai Gâdea s-a dus degeaba de atâtea ori în Statele Unite unde, sub nici o formă, nu se admite ca presa să facă publice detalii privind fişa medicală a unui bolnav, fără acceptul expres al acestuia. „Ca jurnalist, nu mai povestiţi bolile altora”, a spus Antonescu. Şi avea dreptate să dea un sfat de bun simţ. A mai fost vorba de „răzgândelile” Preşedintelui PNL. Omul le-a demontat, bucată cu bucată, arătând, în schimb, adevăruri eludate de Antena 3 în campania sa furibundă împotriva acestuia. Cum ar fi „răzgândelile” grave ale lui Ponta în chestiunea coabitării cu Băsescu, a numirii procurorilor agreaţi de acesta la DNA, a problemei Roşia Montană, a reintroducerii UDMR la guvernare, un partid care l-a păstrat pe Băsescu la putere, etc.
În final, starul antenist a trecut în registrul iezuit, declarându-şi … „dragostea” pentru cel pe care până în momentul respectiv se străduise să îl înfăţişeze drept Anticristul coborât la Bucureşti pe scena politică, cuprinsă de flăcări. Asta pentru că „eu am ţinut şi ţin la dumneavoastră”, zicea Gâdea, invocând până şi un mesaj al mamei domniei sale, care îi amintea că fusese prieten cu Antonescu. Caragiale ar fi sucombat de inspiraţie la asemenea scenă. Iar din „off”, domnul Badea, adeptul tuturor violenţelor, cu consecinţe fatale descrise în detaliu, un om ale cărui idei despre confruntările fizice şi utilizarea armelor albe ori de foc, în pofida limbajului articulat şi al inteligenţei evidente pot face obiectul cercetării psihiatrice, transmitea verdictul final: „să vă tai capul, domnule Antonescu”. Nu insistăm, aici, asupra rolului „asistentului samuraiului” în cultura japoneză, asta pentru că domnul Badea ar putea avea, brusc, nişte revelaţii mai… dosnice. Cunoscătorii „culturii japoneze” ştiu de ce.
Este timp, cum ar spune cronicarul, Crin Antonescu şi-a dat demisia în plenul Parlamentului României, consecvent ideilor exprimate în emisiunea de nişă a domnului Gâdea. Acesta din urmă, în calitate de director al postului Antena 3, a continuat ofensiva neloială asupra fostului său invitat de onoare, buletinele de ştiri ale postului continuând să încerce să modifice realităţile emisiunii din seara de 3 martie. Gâdea şi-a terminat apoteotic emisiunea, cerând Preşedintelui PNL să revină în studio când îl va regăsi pe „Crin”, prietenul de astădată. A doua zi, în seara de 4 martie, Antena 3 difuza o manipulare grosolană a interviului realizat de Mihai Gâdea, culegând citate care să încerce să diminueze eşecul major al starului şi directorului postului. Problema e clară: în România, postul pilot pentru lupta împotriva lui Băsescu s-a scufundat în ridicol. Şi, pentru deplina lămurire, iată citate din Preşedintele Camerei Deputaţilor, altă creaţie mediatică a unui post de televiziune care îşi arogă merite discutabile asupra unor politicieni „ajunşi”. Valeriu Zgonea, Preşedintele PSD al Camerei Deputaţilor, despre Traian Băsescu: „ Este un politician abil, [şi el] el face campanie pentru Mişcarea Populară, nu trebuie să ne supărăm”, „În ultimele şase luni de zile preşedintele este liber, conform Constituţiei, poate să facă ce vrea, este la final de mandat şi va juca politic. Vă rog frumos să priviţi tot ce face preşedintele în cheia politică. În afară de abordările de securitate şi de politică externă, unde mesajul este unul coerent şi îl apreciez şi eu, în rest joacă intern politic şi nimeni nu poate să-i reproşeze”, „Este o bătălie pe viaţă şi pe moarte între dreapta şi stânga în Europa. Dânsul este un om de dreapta, este un om apreciat în PPE, vrea ca Mişcarea Populară să fie viitorul mijloc şi vehicul care să câştige un suport electoral, ştie să joace acest lucru. Din păcate i-a omorât pe toţi în dreapta, nu mai ai pe cine să susţii şi atunci vrea să arate că în continuare este un mare jucător”. Pentru asemenea cuvinte, Gâdea trebuia să organizeze un auto-da-fé în piaţa publică, în prezenţa lui Dan Voiculescu. Nu s-a întâmplat. Nu se va întâmpla.
După toate cele, nu ne mai întrebăm despre rusofobia postului care, după mai mult de 36 de ore de la fapt, continua să posteze o dezinformare majoră, colportată de multe posturi occidentale: „Rusia a ocupat militar Crimeea, căreia i-a dat un ultimatum ca să se predea”. Antena 3, înregimentată serviciilor americane de dezinformare şi manipulare, are încă multe de învăţat, multe de rectificat.
PS. Eforturile Antenei 3 de corectare mediatică e eşecului major al domnului Gâdea din seara de 3 martie, excesiv mediatizat a doua zi, au fost întâmpinate cu deplină lipsă de considerare şi derâdere de publicul român, conform reacţiilor înregistrate pe internet. Orice comentariu în plus ar fi redundant”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.