Voiculescu, mesaj „cu toată dragostea” despre procurori

Dan Voiculescu cere din pușcărie schimbarea statutului procurorilor. Voiculescu afirmă că este „greșită” poziționarea pe picior de egalitate a judecătorilor și a procurorilor, iar odată cu revizuirea Constitutiei „este absolut necesar să fie luată în calcul o modificare astfel încât statutul judecătorilor să fie diferit de cel al procurorilor”.

„Am citit zilele trecute îngrijorările magistraților europeni cu privire la sistemul judiciar din România. În opinia mea, la fel de greșită este și poziționarea pe picior de egalitate a judecătorilor și a procurorilor. În multe state europene, dar și la aliații noștri transatlantici, procurorii nu sunt magistrați, ci avocați ai statului (ceea ce în SUA se numește „district attorney”). Ce echitate este într-un proces în care procurorul este superior în drepturi unui avocat? Practic el este avocatul, reprezentantul statului pe parcursul etapelor procesuale penale, nu este magistrat! Odată cu revizuirea Constituției, amânată deocamdată, dar inevitabilă totodată, este absolut necesar să fie luată în calcul o modificare astfel încât statutul judecătorilor să fie diferit de cel al procurorilor”, scrie Voiculescu pe blog.

În același timp acesta spune că procurorilor ar trebui să li se acorde inamovibilitatea de care se bucură judecătorii definitivi.

„Și nu în ultimul rând, e timpul să înceteze orice tentativă de control politic asupra procurorilor și să li se acorde independența cuvenită, ba chiar și inamovibilitatea de care se bucură judecătorii definitivi. Iar funcțiile de conducere din cadrul Parchetului ar trebui ocupate prin alegeri democratice, nu prin trocuri politico-juridice”, se mai spune în mesajul lui Voiculescu, încheiat astfel: „Cu toata dragostea”.

Mesajul lui Dan Voiculescu vine în contextul în care discuția despre statutul procurorilor a ocupat nu de puține ori spații ample din emisia Antenei 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.