Voiculescu: „Eu cred că Băsescu nu va încheia al doilea mandat”

SURSA: REALITATEA.NET

Președintele fondator al Partidului Conservator și proprietar al trustruilor Intact și Grivco, Dan Voiculescu, a adus o serie de clarificări, duminică seara, cu privire la procesul ce i-a fost intentat de regimul Băsescu dar și cu privire la acuzațiile pe care susținătorii acestu regim autoritarist i le-au adus. Senatorul PC, a cărui familie deține Antena 3, a fost invitatul emisiunii „Vocile străzii”, de la Realitatea TV.
Dan Voiculescu a câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 un mandat de senator în colegiu 8 din circumscripţia 42 Bucureşti și a depus jurământul de curând.

Din declarațiile lui Voiculescu, redăm câteva mai importante:

Nu se pune problema de teamă faţă de un complet de judecată. Părerea mea este că există un adevăr care trebuie spus foarte clar: Eu niciodată nu m-am ascuns în spatele funcţiei şi niciodată nu am încercat să folosesc funcţiile pe care le am pentru a păcăli justiţia. Problema este că între funcţie, indiferent care este ea, şi Justiţie eu cel puţin las deoparte funcţia şi aleg Justiţia. Eu cred că acest lucru ar trebui să fie valabil pentru toţi politicienii, nu numai pentru mine. Eu cred că Băsescu Traian este cunoscut pentru foarte multe dosare penale care au fost blocate.

Eu aş avea chiar o întrebare sau o propunere pentru Băsescu Traian: Dacă pentru el jutiţia e atata de importantă nu ar fi el dispus să renunţe la imunitate în favoarea Justiţiei ?

Funcţia nu te poate scăpa de mâna dreaptă a Justiţiei.

Pentru că probabil consumatorul de ştiri a uitat faptul că eu mi-am dat demisia din Senatul României în anul 2007, când, colegii mei senatori m-au boicotat şi nu au vrut să aprobe diminuarea TVA-ului la produse alimentare de bază: a fost atitudinea unui senator care nu primeşte sprijin pentru o cauză dreaptă pentru poporul român.

Demisia mea de acum a avut un singur motiv: am făcut o propunere pentru dublarea pedepselor de evaziune fiscală în scopul de a diminua fenomenul de evaziune fiscală. În clipa în care propunerea mea a ajuns în plen, USL avea dea majoritară în Parlament. Deci majoritatea USL nu a dorit majorarea pedepselor de evaziune fiscală şi atunci am venit în plenul Senatului şi am spus că nu pricep cum de USL nu e de acord cu dublarea pedepselor pentru evaziune.

Explicaţia a fost teribilă: au realizat un raport care era negativ al premierului Ungureanu, care spunea că nu ne interesează să recuperăm banii ci cum eliminăm evaziunea. Sper că în prima sesiune care începe luni, la Camera Deputaţilor, printre priorităţile lor să fie dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală.

Treaba cu dosarul a fost numai o speculaţie a celor cărora le stau în gât. Eu totdeauna am fost pentru terminarea acestui caz cât mai repede cu putinţă, pentru că uitându-mă în dosar eu şi avocații mei, toată lumea a spus că nu am nici o implicare. Am mai văzut un caz, la Adrian Năstase, unde completul a spus: pornim la premiza că nu există probe.

E trist dacă judecăm şi condamnăm fără probe. E trist pentru noi toţi. Eu m-am uitat în tot dosarul, nu există absolut nimic care să mă incrimineze cu absolut nimic.

Eu nefiind deloc implicat în acest proces, după deschiderea procesului, ce am constat? Că nu s-au vândut hectare. Nu s-au vândut active, clădiri, hectare ci acţiunile institutului. Institut care avea milioane de euro datorii, pe care le-a plătit Grivco care a câştigat licitaţia. E o acuzaţie nefondată.

Eu sunt o victimă politică a lui Traian Băsescu. Traian Băsescu are ca priritate să închidă gura presei care nu e cu el. Eu sunt cel vizat, pentru că Antena 3 nu a fost prietenoasă cu Traian Băsescu. Antena 3 nu a fost prietenoasă deloc cu niciun regim dinaintea şi: Iliescu, Constantinescu.

Trustul are o datorie, că de aia e o datorie. În momentul în care o face, nu mai e presă, ci un instrument în mâna cuiva.

Nu vreau să discut despre cazul meu atunci când vine vorba de Justiţie, Justiţia trebuie să-şi facă fatoria, aşa cum consideră fiecare judecător să aplice legea. Eu nu am nimic de comentat asupra modului în care judecătorii îşi fac datoria.

E o instrumentare făcută de Monica Macovei la Bruxelles, o părere falsă despre România la Bruxelles. Nu ştiu cum face noi românii, de mereu trebuie să mergem la raport undeva. Ar fi zrebuit să fim pe picioarele noastre de mult timp.

De ce Justiţie se face numai la Înalta Curte. Ce, Tribunalul nu-i Justiţie? De ce se pune problema să fug de Justiţie, de care Justiţie? Eu ce pot să vă spun este că chestiunea cu Parlamentul pentru mine e o mare problemă, pentru că a fi membru al Palramentului înseamnă a putea să contribui la elaborarea unor legi care sunt în folosul oamenilor. În momentul în care nu poţi, din ”n” motive: nu ai suport politic, există o rezistenţă de o altă natură.

Dacă mai pleacă sau nu în Parlament: Decizia mea nu e legată în niciun fel de Justiţie. Eu am spus că imunitatea parlamentară nu ar trebui să fie o piedică în folosirea şi funcţionarea corectă a Justiţiei.

M-au chemat o singură dată la DNA şi am trimis avocatul, spunând că nu am încredere în DNA: E curaj, nu?

Justiţie e şi la Tribunal şi la Curtea de Apel şi la Curtea de Apel. Judecătorii sunt egali: judecă şi decid.

Despre alianţa DA şi războiul cu Băsescu: Noi am avut o alianţă electorală cu PSD atunci, nu politică. Traian Băsescu a venit în 2004 de trei ori la Grivco, fără presă. S-a ascuns. Pe 8,9 şi 21 iunie a venit la mine în birou.

Atunci s-a întâmplat un lucru pe acre nici nu ştiu dacă să mi-l depăşesc sau nu. Noi mai avea un an şi jumătate până la adera la UE. Bulgaria a primit deja semnale că fără Guvern nu va fi primită în 2007.

Discuţia mea cu Băsescu a fost: intrăm la guvernare să nu riscăm, dar ieșim de la Guvenare la 2007. Toţi miniştri noştri au ieşit de la Guvernare.

După ce a făcut tot ce a putut să mă convingă să intrăm la guvernare, la o săptămână a ieşit şi a spus ”PUR, soluţia imorală”. El vorbea de soluţia lui imorală. Că a avut nevoie să se ducă la un partid, la PUR, ca să facă majoritate parlamentară. Imoralul era el.

Cert este că acest om pe mine m-a deranjat foarte tare. Am avut o viziune asupra acestui rău numit Traian Băsescu.

Votul popular depinde de modul în care oamenii înţeleg ce se întâmplă cu ei. Au înţeles foarte târziu.

Atât timp cât poporul a înţeles sacrificiul pe care a trebuit să-l facă pentru că nu a urmat intuiţia din 2007, eu sunt mulţumit. Eu sunt frustrat exact la fel cum sunt cei 7,4 milioane de români. Sunt la fel de frustrat, pentru că eu mi-am pus speranţa în ei, ei şi-au făcut datoria, în schimb maşina propagandistică…ştim ce s-a întâmplat.

S-a greşit foarte mult în sesnul că toate mecanismele create de Băsescu Traian au fost create ca să controleze ţara şi a înţeles că ţara poate fi controlată până la o anumită măsură din interior, dar poate fi controlată şi din exterior: lucrurile astea fac parte dintr-o gândire de la A la Z. De câte ori gândeşti, normal ai succes.

Nu a existat nici o preocpuarea legată de imaginea Opoziţiei din România. Nici nu prea avea cum să construiască mecanismele astea atât de tensionate.

Despre acordul de coabitare: Nu am ştiu de acordul de coabitare şi vreau să fiu cât mai clar: eu nu cred în coabitare cu Băsescu. Acest om nu poate coabita cu nimeni. Dacă poate, e foarte bine. Eu nu am nimic împotrivă ca România să intre într-o zonă de stabilitate, dar nu cred că Băsescu e capabil de coabitare. Sunt foarte atent ca această coabitare să nu se transforme în fraternitate. Ştim că în această etapă de 8 ani s-au făcut foarte multe nelegiuri pentru care există vinovaţi: ce mi-e mie teamă este ca nu cumva să nu existe un alt pact de iertare a păcatelor, să nu ne trezim că unii din membrii USL încearcă să-şi rezolve probleme iertând greselile celorlalţi.

Faptul că Băsescu negociază ce se întâmplă de mâine, de poimaine – el îşi dă seama că nu mai are putere- şi se gândeşte cu groază la ce se va întânpla când Justiţia îşi va face cu adevărat datoria în ceea ce-i priveşte.

Era momentul în care exista riscul ca România să continue scandalul, adică Băsescu să nu-l nominalizeze pe Ponta ca premier, ca atare dacă scopul la momentul respectiv a fost depăşirea crizei politice, eu nu cred că a fost o chestiune care trebui reproşată. După gustul meu era mult mai bine să nu se întâmple noaptea să nu se facă la Cotroceni, dar e chestiune de formăm nu de fond. Pe fond, România are nevoie de linişte, coabitarea nu poate exista cu Băsescu.

Voi fi permanent atent la ce se întâmplă şi dacă voi vedea că oameni importanţi din USL au relaţii privilegiate de o formă sau alta cu membrii ai clanului Băsescu, pentru mine e un semn de alarmă că s-a întâmplat ceva. Niciodată nu am să fiu de acord să fraternizez cu Regimul Băsescu, cel care a făcut atâta rău României.

Eu nu cred că Băsescu va încheia cel de al doilea său mandat ca președinte, şi că probabil se va ajunge la ceea ce nu a putut fi evitat nici în 2007, respectiv suspendarea şi demiterea sa. Aceasta este singura soluţie pentru ca România să se dezvolte în linişte. Eu voi susţine această soluţie!

Totul depinde de modul în care se va comporta Traian Băsescu. Dacă ne lasă să construim, nu vom avea nimic cu el.

Cred că Preşedintele a o singură problemă, mare: cum reuşeste să scape de braţul drept al Justiţiei.Preocuparea lui, care ştie ce a făcut este legată de a negocia să scape de Justiţie.

Eu cred că opţiunea e foarte clară. Noi avem un proiect politic, USL are un poriect politic, care vorbeşte despre permierul Victor Ponta şi candidatul la preşedinţie Crin Antonescu. Eu nu cred că luptele din PNL sunt atât de importante precum doreşte presa să le prezinte. Cred că sunt opinii ale unora şi ale altora. Eu vă asigur şi vreau pe această cale să liniştesc pe cei din opoziţie, că PNL nu va avea probleme majore la congres şi Crin Antonescu va fi preşedintele Senatului şi candidatul PNL la prezidenţiale.

Eu nu cred că în PNL există o aripă: ci pot exista 2,3,7 membri. Nu foloseşte USL-ului şi nu PNL-ului. PNL e primul care pierde dacă se lansează în lupte interioare. Ar fi o sinucidere curată să înceapă bătălii interne.

Despre Guvernarea USL: Este foarte greu de vorbit de vulnerabilităţi atât timp cât prezentul Givern nu are decât o lună de funcţionare. Eu am mare încredere în Victor Ponta E tânăr, e energic, nu acceptă compromisuri. Asta e foarte important: el nu e printre cei care ar putea să discute fraternitate.

Dacă Guvernul se va concentra pe 3 lucruri importante, eu cred că anul 2013 va fi un an mult mai bun decât 2012 şi unul de tranziţie spre 2014, care sper eu să fie un an normal.

Eu nu cred că sunt probleme: Cred că vremurile în care aşa zişii baroni locali impuneau centrului anumite lucruri au trecut. Acum PSD este foarte interesat să performeze. trebuie să se axeze pe relansarea economică. Nu ştiu în ce măsură au dus greul. Prioritatea trebuie să fie locurile demunca. Pentru pensionari: un pensionar care a cotizat corect toata perioada, nu poate și nu trebuie să aibă sub 1000 de lei pensie.

Promovarea valorilor României: Resurse naturale, poziția geopolitică pe care o are România. Nu a fost aşezată întâmplător aici pe glob.

În mai puţin de 6 luni vom putea demonstra FMI în primul rând că s-a redus economia subterană. Foarte multă pâine e nefiscalizată.

FMI e cel care a spus că măsurile de austeritate au fost nedure.

Aşa cum am obişnuit lumea, eu am idei puţine dar fixe şi când mă apuc de ele.

Despre Crin Antonescu: Ddin punct de vedere al moralităţii, al fermităţii şi a modului în care acţionează am o părere foarte bună. Nu am relaţii de altă natură cu el ca să pot să fac altfel de caracterizări. USL nu este în pericol, sau că PNL se va rupe, sau că va ieşi din USL. E o propagandă falsă, care încerce doar-doar să destabilizeze.

I-am spus lui Băsescu: Salvaţi România de ruşine. Şi el mi-a răspuns: Ce, vrei să-mi dau demisia ?
Antenele nu au făcut decât să arate ce fac pedeliştii şi aşa au câştigat USL.

Presa are un rol important de informare, pe de altă parte rezistă în măsura în care managementul reuşeste să aibă o efiecienţă corespunzătoare. Eu nu mai sunt mogul de mult, trustul nu mai e condus de mine, ci de familia mea. Mogulul e un om înţelept, care reuşeşte să facă nişte lucruri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.