Voinea: Pentru 2014 este plauzibilă o reducere a CAS, nu a TVA

Nu se ştie, deocamdată, dacă proiectul-pilot cu TVA de 9% la produsele de panificaţie va fi pus în practică de la 1 iulie, aşa cum era anunţat. Cât despre o reducere generală a TVA, obiectivul ar putea fi amânat pentru 2015-2016. 

Cabinetul Ponta şi-a asumat în programul de guvernare că “TVA va reveni la nivelul de 19%” până în 2016. În strategia fiscal-bugetară 2014-2016, publicată luni de Ministerul de Finanţe, abordarea este una prudentă:“reducerea treptată în următorii patru ani a TVA, pe măsura îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare”.

 Primul pas, cu TVA de 9% la produsele de panificaţie, ar trebui făcut de la 1 iulie. Decizia în acest sens nu a fost însă luată oficial.

“Anul acesta se doreşte reducerea TVA la pâine, dar dacă va fi aplicată această măsură vom vedea la rectificarea bugetară. Ne trebuie rezultatele pe primele şase luni”, a declarat luni pentru cotidianul.ro, Liviu Voinea, ministrul delegate pentru buget.

 Întrebat dacă în 2014 este posibilă o reducere a TVA, ministrul a spus că “este prematur să discutăm dacă anul viitor va fi luată o astfel de măsură”.

“Este nevoie de îmbunătăţirea colectării, practic de creşterea veniturilor. Orice reducere a TVA sau CAS este condiţionată de identificarea unei surse de venit”, a explicat Voinea. Altfel spus, înainte de a lua o măsură prin care se reduc încasările la bugetul de stat, Guvernul trebuie să demonstreze că în trei luni consecutive veniturile au fost mai mari decât cele prognozate.

 CAS ori TVA?

Dacă ar avea de ales între reducerea TVA şi scăderea CAS, ministrul Voinea ar opta pentru a doua variantă. “Pentru 2014 este plauzibilă o reducere a CAS la angajatori, preferabil faţă de reducerea TVA. Mai ales că aşa încurajăm şi angajările”, a argumentat oficialul. În plus, taxa pe valoarea adăugată este sursa principală de venit, din sumele colectate plătim şi contribuţia la UE.

Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu este însă de altă părere. El declara recent că, de la 1 ianuarie 2014, cu siguranţă Guvernul va aplica una din cele două măsuri. Dacă va fi reducerea TVA la 19% ori scăderea CAS cu 5 puncte procentuale, rămâne de văzut în funcţie de datele economice din toamnă, dar şi în funcţie de decizia politică, arăta ministrul liberal. În plus, Chiţoiu a dat ca sigură măsura prin care, de la 1 iulie 2013, va fi redusă TVA la 9% pentru pâine, de la nivelul actula de 24%.

În strategia fiscal-bugetară 2014-2016 se vorbeşte atât de “reducerea treptată în următorii 4 ani a taxei pe valoarea adăugată”, cât şi de “reducerea treptată, în următorii 4 ani, a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator”. Ambele măsuri sunt însă condiţionate de creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare până în 2016.

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale este declarată “prioritate absolută”, fiind văzută ca “măsură fiscală care se va aplica pe măsura îmbunătăţirii colectării veniturilor şi asigurării sustenabilităţii bugetare”.

Principalele obiective în domeniul fiscal pe perioada 2014-2016:

În strategia fiscal-bugetară elaborată de Ministerul de Finanţe pot fi citite aceleaşi obiective ca şi în anii trecuţi, cuvinte frumoase despre combaterea evaziunii fiscale, îmbunătăţirea colectării şi eficientizarea sistemului fiscal. Printre obiectivele principale sunt enumerate:

– Asigurarea unui cadru stimulativ pentru dezvoltarea mediului economic privat şi public, prin simplificarea sistemului de taxe şi promovarea unor măsuri de consolidare a transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii;

– Eficientizarea sistemului fiscal pornind de la recomandările asistenţei tehnice a FMI;

– Îmbunătăţirea legislaţiei fiscale în funcţie de fenomenele evazioniste, în vederea contracarării acestora;

– Creşterea veniturilor bugetare prin lărgirea bazei de impozitare şi nu prin creşterea poverii fiscale asupra economiei;

– Întărirea guvernanţei fiscale, precum şi reducerea deciziei discreţionare în politicile fiscale, în condiţiile aceloraşi reguli pentru toţi contribuabilii;

– Pe termen mediu, atragerea unui volum crescut de investiţii străine, iar pe termen lung, susţinerea capitalului autohton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.