„Vom cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională”

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Legea dării în plată, invocând retroactivitatea şi încălcarea dreptului de proprietate şi să retrimită legea în Parlament pentru reexaminare, a spus, ieri, Bogdan Preda, directorul executiv al CPBR.

Totodată, membrii consiliului vor cere clarificări referitoare la aspectele tehnice ale acestei legi, atât de la BNR, cât şi de la Ministerul Finanţelor. Aceştia doresc să înfiinţeze un registru de evidenţă pentru cei care vor să beneficieze de darea în plată.

În plus, CPBR solicită includerea unor paragrafe în cadrul legii care să presupună, printre altele, ca valoarea apartamentului să nu depăşească 150.000 de euro, iar clientul care vrea să predea cheile casei să nu fi trecut printr-o restructurare şi să aibă cu adevărat dificultăţi reale în achitarea ratelor. Potrivit CPBR, niciuna dintre propunerile făcute nu a fost luată în discuţie de parlamentarii din comisii.

Bogdan Preda a declarat: „Până acum, Preşedinţia a fost trecută în preştiinţă, la BCC, cum s-ar spune. Îi vom scrie preşedintelui, în mod direct, să subliniem că această lege era în discuţie de mult timp pentru trans¬punerea directivei de către ANPC. Vom prezenta ceea ce considerăm noi că reprezintă aspectele neconstituţionale ale aceste legi. Per total, vom sublinia faptul că s-a plecat de la o propunere legislativă îmbrăcată extrem de populist, care ar fi trebuit să reglementeze exclusiv cazurile sociale, aşa cum se arăta în expunerea de motive şi s-a ajuns la cu totul altceva. S-a pierdut pe parcurs însuşi principiul pentru care a fost iniţiată această lege”.

Membrii CPBR susţin că vor reclama şi rapiditatea cu care s-a aprobat această lege, „prin diverse tertipuri”, având în vedere că, la sfârşitul anului, ar trebui să intre în implementare legea insolvenţei persoanelor fizice, iar în ianuarie ar urma să fie implementată Directiva 17/2014 a Comisiei Europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale.

Legea privind darea în plată va creşte comisioanele bancare şi dobânzile, după ce instituţiile bancare vor absorbi impactul, în primul an, consideră Oana Petrescu, director executiv CPBR.

Domnia sa a spus că nu ar fi nicio problemă cu această lege dacă nu ar creşte costurile sectorului bancar: „Faptul că tu (n.r. debitorul) ai acest avantaj costă pe altcineva. Dacă asta vor parlamentarii României, atunci asta să se întâmple. Problema este că băncile vor absorbi în primul an impactul privind provizioanele, dar ele sunt intermediari şi, după 2-3 ani, vor include în preţul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor creşte inevitabil comisioanele bancare, dobânzile în întregul sistem bancar, pentru că vom avea un produs subvenţionat, nu de stat, ci de bănci”.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 233 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a bunurilor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul legislativ prevede că debitorul poate să stingă un credit ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietat

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.