„Vom împiedica exploatările gazelor de şist la Băile Felix, cu orice preţ!”

Domnule viceprimar, aţi intrat într-o bătălie nu tocmai uşoară cu „magnaţii” gazelor de şist, dar şi cu instituţii ale statului care ne pregătesc o „surpriză”, atunci când aţi aflat că şi zona Băilor Felix va fi dată spre exploatare. Rămâneţi „pe baricade”?

Să ştiţi că noi am început în forţă, deşi am fost luaţi prin surprindere de această ştire neplăcută privind acţiunile care se pregătesc în zona noastră. Cetăţenii de aici, patronii de hoteluri, de restaurante, de pensiuni sau vile, sunt efectiv consternaţi de vestea asta năucitoare. E ceva nou în ţara noastră, şi în toată lumea există mari probleme cu acest tip de exploatări. Încercăm prin toate metodele posibile să ne opunem unei asemenea metode, întrucât ne va fi afectat acviferul termal care se găseşte în subsolul acestor staţiuni, Băile Felix şi 1 Mai.

Aş vrea să vă aduc ceva la cunoştinţă: nu ştiu dacă aţi fost în Cehia, unde există celebra staţiune Karlovy Vary… Acolo, la izvorul din centru, unde turiştii beau apă termală cu efecte vindecătoare pentru multe afecţiuni ale corpului uman, există o tăbliţă pe care scrie: ”Cea mai bună apă termală din Europa, după cea de la Băile Felix!”. Oricum puteam spune cu certitudine că apa termală de la Băile Felix este cea mai cristalină şi mai preţioasă apă termală din Europa.

Prin exploatările ce utilizează metoda fracturării, pânza freatică va fi distrusă?

Absolut! După experienţa americană, am citit studiul întocmit la solicitarea Parlamentului European de către Lorenzo Vicario şi acolo sunt prezentate toate exploatările din America de acest gen şi dezastrul pe care l-au lăsat în urmă. Este descris faptul că la 2.200 de puţuri forate au fost 1.600 de plângeri referitoare la accidente şi la scurgeri de metan, de substanţe cancerigene, de substanţe chimice interzise. După cum ştim, din cele peste 200 de substanţe care compun fluidul ce se introduce în pământ, 58 sunt foarte periculoase La refluxul gazului, acea substanţă revine la suprafaţă în proporţie de 30-35%. Restul rămâne infiltrată în sol şi poluează pânza freatică.

Văd că aţi învăţat şi lecţia cu gazele de şist, că prea stăteaţi liniştiţi aici. Se adevereşte ceea ce se spunea de curând la Bârlad, că există un plan de transformare a unei însemnate părţi a ţării într-un peisaj selenar prin secătuirea resurselor şi distrugerea mediului înconjurător?

Reprezentanţii ANRM care au avut aceste perimetre în faţă şi au propus spre avizare celor patru ministere notele de fundamentare în vederea emiterii unui act normativ de către guvern, cred că acele persoane sunt persoane fără niciun fel de judecată, fără scrupule. Să dai un asemenea perimetru când ştii că e de interes naţional, unde sunt licenţe acordate pentru apă termală şi să te suprapui cu asemenea tip de exploatări, este un act de inconştienţă.

Pentru copiii noştri suntem dispuşi la orice. Vom împiedica exploatările gazelor de şist la Băile Felix, cu orice preţ! Am organizat acum o săptămână un miting la Oradea, în faţa Prefecturii, cu cetăţenii din Băile Felix. În paralel am început şi o campanie de strângere de semnături în comuna noastră, împotriva acestor proiecte cu gazele de şist. Într-un singur weekend am strâns peste 4.000 de semnături şi am întocmit un memoriu către guvern, prin care solicităm să nu se adopte actul normativ privind explorările de la noi, până nu va fi prea târziu. ANRM a propus patru perimetre în Bihor: comuna Tulca, comuna Derna, pentru care s-a şi dat actul normativ privind acordarea concesiunilor, iar acum se încearcă pentru Băile Felix şi Voivozi – Popeşti.

Prin Moldova, un om care a ajuns preşedinte de Consiliu Judeţean, până să ocupe această funcţie a fost în stradă alături de demonstranţi. Acum a stat la masă cu cei de la Chevron susţinând că gazele de şist vor aduce o grămadă de beneficii…

Beneficii probabil că vor avea proprietarii terenurilor, terenuri pe care le vor vinde, şi companiile care vor veni să le exploateze…

E românul nostru capabil să ducă un protest până la capăt?

Eu sunt convins că la nivelul comunei noastre şi al acestor frumoase staţiuni, Băile Felix şi Băile 1 Mai, suntem dispuşi să mergem până în pânzele albe. Vom demonstra, vom face mitinguri. Cetăţenii sunt hotărâţi, ne trimit mesaje, ne dau telefoane. Reacţia oamenilor este una bună. Vă daţi seama că aici toată lumea trăieşte din turism, turismul se face de 300 de ani şi se va mai face încă pe atât de aici înainte, fiind o activitate care va genera profit mult timp de acum încolo. Chestiunile astea cu gazele sunt de scurtă durată. După 10 ani îşi iau sondele şi se mută în altă parte. Lasă pentru următorii 50 de ani doar pânze freatice afectate, substanţe otrăvitoare, oameni bolnavi de cancer şi o economie în domeniul turismului în ruină.

Ne vor depăşi cu mult Ungaria şi Austria cu staţiunile turistice. Ar fi bine să dezvoltăm mult mai mult această zonă. La Băile Felix totuşi au mai fost renovate ştrandurile, hotelurile, s-a dat recent în folosinţă un Aqua Park de dimensiuni mai mici, mai este unul, încă în construcţie, la care se va da drumul în vară, şi mai există încă unul mare care deocamdată e la faza de proiect. Iar dacă guvernanţii vor aproba această extracţie a gazelor de şist, vor îngropa practic şi staţiunea şi turismul din zonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.