Vona Gabor este din nou în România la o reuniune privind autonomia

Deşi premierul şi preşedintele au declarat că vor oficializa declararea liderului extremist maghiar Vona Gabor ca persoană indizerabilă în România, nici unul nu a demarat vreo acţiune oficială. Ponta este doar electoral “mândru că este român”.

Liderul Jobbik, din nou în România

Joi 7 august, Vona Gabor, liderul partidului extremist maghiar Jobbik, participă la un eveniment organizat de o asociaţie maghiară din Transilvania botezată Tineretul Maghiar Ardelean (EMI – Erdely Magyar Ifiak), în colaborare cu organizaţia de tineret a Jobbik-ului, în localitatea Borzont, din judeţul Harghita. Manifestaţia este una pro-autonomie. Vona Gabor nu este la prima venire în România şi, la ultima lui prezenţă, a fost implicat într-o serie de evenimente antiromâneşti de la Tg.-Mureş, care au revoltat opinia publică. Nu a fost singurul scandal în care a fost implicat liderul extremist maghiar. S-a pus problema după scandalul de la Tg.-Mureş ca Vona Gabor să fie declarat persoană indizerabilă în România. Dar totul a rămas la nivel declarativ… Rămâne de văzut ce atitudine va avea şi de această dată faţă de România liderul Jobbik.

Ce declarau în martie Traian Băsescu şi Victor Ponta

Pe 11 martie a.c., Traian Basescu declara legat de activitatea antiromânească a lui Vona Gabor: „Am observat ieri o prezenţă la vârf a partidului extremist Jobbik. Cred că a venit timpul să punem capăt prezenţei acestui partid pe teritoriul României. Cer public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să se interzică prezenţa în România a membrilor acestei formaţiuni (…) Voi avea o discuţie extrem de aplicată în primul CSAT pentru ca libertatea, democraţia, dreptul de mişcare, la libera exprimare, nu pot merge pânâ la nivelul la care prin abordări extremiste faci rău altora, iar Jobbik e un partid extremist de care le e ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta. Nu văd de ce ne-ar fi nouă ruşine. Comportamentul lor de la Târgu-Mureş justifică o astfel de măsură”.

Două zile mai târziu, iese la rampă şi Victor Ponta la B1TV: „Am luat act de declaraţiile preşedintelui de ieri legate de prezenţa în România a unor extremişti maghiari. Adevărul e că de ieri dimineaţă începuse MAI procedurile de declarare ca indezirabil şi preşedintele a zis să fure caimacul, să anunţe el seara. I-am trimis materialul întocmit de MAI prin care se enunţă temeiurile prin care domnul Vona Gabor să fie declarat ca indezirabil, să nu mai poată pătrunde pe teritoriul României şi, în calitatea domniei sale de preşedinte al CSAT-ului, dacă avizează acest material, tot azi MAI trece la aplicarea sa în baza procedurilor legale (…) Vreau să dăm un mesaj foarte clar de combatere a tuturor extremiştilor, maghiari sau români, şi a faptului că în România se aplică legile”.

Nu s-a luat nicio măsură

De la declaraţiile celor doi demnitari, s-au ţinut două şedinţe CSAT: pe 26 martie şi 2 iulie a.c. Din textul comunicatelor de presă de pe site-ul Preşedinţiei României nu reiese că s-a discutat cazul Vona Gabor.

Independent de CSAT sau de vreo aprobare a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul României avea posibilitatea să împiedice totuşi venirea lui Vona Gabor în România. O simplă interdicţie valabilă pe un an de zile – măsură care a fost aplicată altor patru cetăţeni maghiari implicaţi în acţiuni antiromânesşti – se putea lua pe linie guvernamentală. Dar nu s-a luat. Şi asta în ciuda faptului că sloganul lui Victor Ponta şi al PSD este „mândru că sunt român”. Un slogan care, se vede, este doar uz electoral şi pentru colectarea de voturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.