Vorbim despre o evaziune care se ridică la 90% din producție

„În 2010, am început o teză de doctorat la Universitatea Naționala de Apărare Carol I, iar teza mea este „Securitate economică într-o lume globalizată”. Dar, problema este că securitatea economică în România nu există. Deci, înseamnă ca eu am făcut-o pe cea greșită”, a declarat Nawaf Salameh, CEO Alexandrion Grup România.

„Toată industria noastră de băuturi alcoolice din România este învechită și trebuie modificată de la A la Z. Dacă iau câte un sector, de la cum se produce, cum se taxează, cum se controlează, cum se vinde, totul trebuie modernizat.

Sectorul de accize este o temă pe care de luni de zile o tot menționez și anume faptul că în România taxa pe accize este greșită, nu este corectă pe toate categoriile de băuturi alcoolice. În toată lumea există 4 tipuri de băuturi alcoolice: bere, vin, vin spumant și băuturi alcoolice. În România, se încearcă ca berea și vinul să devină alimente. Dacă unul care bea vin sau bere este oprit de un polițist pe stradă și i se ia carnetul, înseamnă că este ilegal, pentru că a consumat un aliment nu băuturi alcoolice.

Un lucru demn de lăudat, știut de puțini oameni, este ca producția de băuturi alcoolice și evaziunea fiscală din acestea au fost trecute la CSAT ca atingeri la siguranța națională. Asta înseamnă preluarea modelului american, adică băuturile, drogurile, armele sunt puse în același loc.

În această țară, în care mă aflu de 31 de ani, daca se întâmplă ca cineva să împuște, în jumătate de oră se află de unde este glonțul, cine l-a produs etc. La produse alcoolice circulă tiruri, cisterne, vin și pleacă, sunt bombe care circulă pe stradă și nimeni nu știe ce se întâmplă.

Un sector foarte important pentru industria românească este producția băuturilor tradiționale pe bază de fructe, țuica și pălinca. În România, se consumă peste 100 de milioane de litri de băuturi pe bază de fructe. 70% este pe bază de prune. Pentru a produce aceste 100 de milioane de litri, este nevoie pentru aceste tării, de la 30 de grade la 60 de grade, de 40 de milioane de alcool pur de fructe. Calculând 25 de kg de fructe pentru fiecare litru pur de alcool și împărțind și cantitatea de fructe necesare, tone, ne dăm seama că trebuie să fie peste 200 de mii de hectare de pământ în care să se cultive aceste fructe doar pentru sectorul de băuturi alcoolice, excluzând fructele de consum pentru populație. Prin urmare, dacă acest sector dispare, nu este cultivat, modernizat, vor exista și mai mulți șomeri, care or să fie consumatori, dar nu și producători.

Se vând cazane la liber, pe internet, și poți face 150-200 de litri de producție la liber. Nu știm ce produce, calitatea la care se lucrează, dacă acel cazan conține cupru alimentar sau industrial. Siguranța consumatorului este pusă în pericol, astfel.

Nu se poate ca, azi, în România, în magazine să se găsească băuturi foarte cunoscute, făcute în cazane vândute la liber. De ce nu există și arme la vânzare la liber, dacă și băuturile și armele au același regim ca și drogurile?!

Din cele 200 de milioane de băuturi consumate în România, maximum 40 de milioane ajung pe la ANAF, din care jumătate ajung prin insolvență și alte metode, deci nu mai ajung , de fapt. Vorbim despre o evaziune care se ridică la 90% din producție.

Dacă apare o băutură alcoolică făcută cu acetonă și chimicale în ea, cei responsabili de controale s-au autosesizat, dar prea târziu, după ce mare parte din băutură s-a consumat deja.

Dar, am ajuns la producatorii care vând producția lor sub un cost pe care noi producătorii normali nu putem să îl oferim. Dacă o să continuăm așa, vom ajunge să avem magazine în care se vor vinde mașini furate, pe care dacă le cumperi, primești una cadou.

Sectorul băuturilor alcoolice poate susține o agricultură sănătoasă, pentru că un fruct foarte bun de mâncat, este cel care trebuie să ajungă și în băutură.”

Declarație susținută la Conferința Cotidianul.ro despre Contrafacere


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.