Vosganian: Aurul ăla stă acolo, în pământ, de sute de ani. Poate să mai stea

Invitat la Realitatea Tv, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că este de acord cu exploatarea de la Roşia Montană, însă nu în orice condiţii, ci numai dacă mediul înconjurător nu va fi afectat.

„Aurul ăla stă acolo, în pământ, de sute de ani şi poate să mai aştepte! Dacă stricăm mediul înconjurător nu o să-l mai repare nimeni”, a declarat Vosganian.

Referitor la gazele de şist, ministrul a precizat că subiectul este o simplă dezbatere în lipsa unui acord al ministrului Mediului.

„Este o exploatare bună, însă dacă afectează mediul înconjurător nu sunt de acord. Până când Ministrul Mediului nu dă un acord este doar o dezbatere”, a spus Vosganian.

În proiectul Roşia Montană, parlamentul ar putea fi cel care va decide până la urmă, în condiţiile în care aproape 12 ani nimeni nu s-a pronunţat oficial.

Premierul, care iniţial a respins acest proiect, a revenit asupra deciziei precizând că a format o comisie de negociere pentru a vedea dacă există posibilitatea ca toate condiţiile de mediu să fie îndeplinite, dacă putem avea o participare mai importantă a statului, dar şi redevenţe mai mari.

Concluziile acestei comisii, spunea premierul, ar urma să fie trimise către parlament, pentru a lua o decizie.

Traian Băsescu, susţinător înfocat al acestui proiect, a cerut în mai multe rânduri  noului ministru al Mediului, dar  şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, dar şi cu acelea de la Roşia Poieni şi gazele de şist.

În acest context, preşedintele îi acuza  pe demnitari de  demagogiei şi de laşitate, arătând că un parteneriat cu firme străine ar fi singura soluţie, în condiţiile în care România nu are miliardele de euro necesare tehnologiile exploatării acestor resurse.

Traian Băsescu a reamintit de nenumărate ori și faptul că țara noastră nu mai are resurse pentru crearea locurilor de muncă și a invocat  nevoia unei responsabilități în ceea ce privește reluarea activităţii de minerit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.