Vosganian: România TV a atins cote inimaginabile în deformarea adevărului

Ministrul Economiei Varujan Vosganian refuză să mai participe la emisiunile România TV. Ministrul Economiei a explicat pe blog de ce.

„În această seară (vineri seară – nr.), ar fi trebuit să fiu prezent într-un dialog, în direct, la postul de televiziune Romania Tv. Modul în care acest post de televiziune a atins astăzi cote inimaginabile în deformarea adevărului şi defăimarea liderilor PNL m-a făcut să iau o decizie fără precedent, anume aceea de a contramanda prezenţa mea în emisiune. Am comunicat telefonic moderatoarei că nu astfel înţeleg eu jurnalismul şi că diferenţele flagrante dintre înţelegerea mea a datoriei jurnalistului, care trebuie să producă şi nu să inventeze ştiri, şi a respectivului post de televiziune mă obligă la această atitudine.

În utimele săptămâni ştirile “fabricate” despre liderii PNL au abundat. Antonescu intenţionează să-l excludă din PNL pe Călin Tăriceanu. Victor Ponta îl revocă din funcţia de ministru pe Varujan Vosganian; ba chiar se prezintă lista scurtă a potenţialilor candidaţi la portofoliul Economiei. Crin Antonescu nu mai este candidatul USL la preşedinţie. Călin Tăriceanu se întâlneşte în secret cu 46 (!?) de parlamentari pentru a pune la cale scindarea PNL. Vosganian: un atac fără precedent la Victor Ponta. Vosganian – un ministru penal. Crin Antonescu, implicat în scandalul Marta. Mariana Câmpeanu cercetată de DNA pentru luare de mită. Etc. etc. Toate, ştiri gogonate, inventate sau preluate fără un minim discernământ de pe site-uri obscure. Şi, fireşte, îndelung comentate, ediţii speciale, breaking news, invitaţi pe măsură.

Că asupra lui Crin Antonescu, a lui Călin Tăriceanu sau a mea (şi a pianului meu) se revarsă imaginaţia febrilă şi aluvionară a României Tv, dintr-o dorinţă obsesivă a acestui post de televiziune de a discredita pe liderii PNL şi de a întărâta PSD în ruperea alianţei guvernamentale cu liberalii, am văzut deja. Noi am reacţionat permanent cu prudenţă şi cu solidaritate. Această solidaritate cu Crin Antonescu am exprimat-o deja, într-un comentariu precedent pe blog. Odată cu apariţia ştirii aiuritoare că Tăriceanu conspiră împreună cu zeci de parlamentari în secret la ruperea PNL, însuşi “autorul” Călin Tăriceanu m-a sunat imediat să mă prevină că ştirea e o gogoriţă încondeiată. În mai multe rânduri Crin Antonescu a exprimat susţinerea pe care atât el, cât şi PNL, mi-o acordă în continuare ca membru al Guvernului. Suntem oameni politici şi ne asumăm şi culisele mai insalubre ori luminile umeori mai bolnăvicioase ale rampei.

Ceea ce m-a hotărât, însă, la această decizie a fost o discuţie cu Mariana Câmpeanu. Doamna Câmpeanu este o prezenţă distinsă a vieţii politice româneşti. Are, în felul de a se purta şi de a vorbi, o bună cuviinţă şi o duioşie rar întâlnite în mediile politice româneşti. Modul în care Mariana Câmpeanu a fost calomniată ieri şi azi la România Tv trece dincolo de indignarea pe care am simţit-o până acum. Pur şi simplu, am simţit că nu mă pot duce în acel platou unde unii oameni se pot comporta astfel.

Avem încă multe lucruri de făcut şi trebuie să ne maturizăm cu toţii. Procesul de lecuire colectivă nu se face doar vindecând într-o singură parte. Cu toţii, oameni politici, jurnalişti, sindicalişti, patroni, cler, intelectualitate etc. avem câte ceva de lepădat şi câte ceva de deprins. O boală cronică devine adesea incurabilă. Ori în tranziţie noi trebuie să vindecăm, nu să cronicizăm. Ceea ce obligă, pe cât stă în putinţă condiţiei umane, la situarea în adevăr, a scris ministru pe blog.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.