Ministrul Economiei pasează responsabilitatea
Vosganian se delimitează de înţelegerea în cazul datoriilor Rompetrol
 

Varujan Vosganian spune că el nu are nicio legătură cu modul în care au descurs negocierile între statul român şi KazMunaiGaz. Ministerul Economiei, pe care îl conduce, administrează 44,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare. În plus, cel care a semnat memorandumul de înţelegere este subordonat direct al ministrului Vosganian.

Memorandumul de înţelegere cu Grupul Rompetrol, deţinut de compania KazMunaiGaz, a fost semnat, din partea statului român, de şeful OPSPI, la data de 15 februarie 2013. La acea dată, oficiul se afla în subordinea directă a ministrului Economiei Varujan Vosganian. Documentul a fost aprobat miercuri de Guvern, sub forma unui proiect de lege.

Întrebat joi despre modul în care statul român a negociat cu KazMunaiGaz în privinţa datoriilor Rompetrol Rafinare, Vosganian s-a detaşat de această problemă spunând că nu el s-a ocupat de negocieri, ci ministrul delegat pentru Energie. „Despre Rompetrol am o opinie în calitate de fost ministru de Finanţe. Am fost ministru peste datorii de un miliard şi ceva de dolari, datorii ale diverselor ţări către România, foarte grăbite să-şi onoreze obligaţiile: Mozambic, Mongolia, Cuba. Irakul, care are o datorie către România de 900 de milioane de dolari din care ni s-au oferit cu generozitate 200”, a spus ironic Vosganian.

Memorandumul trebuie să fie aprobat şi de Parlament

Ministrul Economiei explică de ce, în cazul Rompetrol, Guvernul Ponta a optat pentru varianta unui proiect de lege şi nu a dat ordonanţă de urgenţă. „Dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile din memorandum, atunci toate înţelegerile cad. Dacă Parlamentul respinge tăierea de datorii (ale Rompetrol Rafinare către stat, n.r.), rămâne să ne reîntoarcem la formula «totul ori nimic»”, spune liderul liberal.

Guvernul USL a aprobat miercuri un memorandum prin care se angajează să renunţe la litigiul pe care îl are cu Rompetrol, de la care statul român avea de recuperat peste 500 de milioane de dolari. În schimb, kazahii de la KazMunaiGaz - care deţin The Rompetrol Group NV - vor plăti 175 de milioane de dolari pe 26,6% din acţiunile Rompetrol. Restul sumei, până la 200 de milioane de dolari - cât au anunţat guvernanţii că au obţinut de la kazahi, este de fapt o primă de 25 de milioane pe care compania o plăteşte pentru a-şi asigura majoritatea absolută de vot la Rompetrol Rafinare.

Accesări: 2605
Georgeta Filip
Publicat Vineri, 10 mai 2013

 
mail  print  Yahoo!  twitter  Facebook
Voteaza articolul
[DA]
[NU]
+12
18 Voturi

 

Alte articole scrise de Georgeta Filip:
 Alte articole din categorie:


 
Comentarii

romania e terminata!
20:44:59, 13 May 2013 22
doar o lovitura de stat...parca mai conteaza!!!
ContraPro
+1
 
AntiM
11:11:09, 13 May 2013 21
@ileana sigur ca Ponta e sustinut din afara si sigur ca Ponta incaseaza pentru apararea intereselor altora pe spinarea romanilor, dar uita-te catre Chevron, catre Rosia Montana, Rompetrol nu e/era o miza nici pentru stat, nici pentru licuricii care il sustin. Era doar o bomba sociala cu ceas. Sa presupunem prin absurd ca in instanta, statul ar fi castigat dreptul sa incaseze cei 600mil de care se vorbeste. Ce crezi ca ar fi facut kazahii in secunda 2? Ar fi zis asta e, am pierdut sa-i dam banii lui Ponta sau ar fi zis ok, am pierdut, executati Rafinaria si recuperati-va banii? Eu cred ca ar fi mers pe varianta 2 si, tinand cont ca Petromidia produce pierderi de peste 200 mil pe an de mai bine de 5 ani (suportati de kazahi), rafinariile peste tot in europa se inchid pentru ca marginile de rafinare sun foarte mici, uneori chiar negative!!!, iar statul nu dispune de petrol pentru a recupera din pretul ridicat al petrolului (ce avea, l-a cedat petromului aproape gratis), nu s-ar fi inghesuit cumparatorii si cred ca nici daca o vindeau la fier vechi nu puteau face mai mult decat cateva zeci de milioane (oricum mai putin de 200 cat au incasat acum), iar cei 3000 de oameni+plus furnizori de pe langa platforma ar fi ramas pe drumuri, oameni de care ponta ar fi trebuit sa se ingrijeasca. Deci poate ca a luat si spaga si in cazul asta (desi eu nu sunt convins pentru ca dc ar fi vrut sa dea, i-ar fi dat si lui basescu anii trecuti cand ii haituia cu guvernul Boc si personal pe la toate telvizoarele pe la care aparea, dimpreuna cu vuvuzela Udrea care vorbea pe unde apuca de datoriile lui Patriciu!!!) , dar nu Rompetrol e piatra atarnata de gatul lui pentru care poporul trebuie sa il pedepseasca.
ContraPro
0
 
fc
22:39:27, 12 May 2013 20
Blestemați să fie cei care distrug parcul din Drumul Taberei! Blestemați să fie!
ContraPro
0
 
ileana
19:15:29, 10 May 2013 19
@Mirela-nu ma intereseaza "istoricul"statului capturat, mafiot Roman ! nu crezi ca trebuie sa raspunda cei care- functionarii=gulerele albe ="curate"=mafiotii cu staif si bagati ca sobolanii prin crapaturile corabiei basiste, si acum a lui ponta, sa raspunda? Cel putin aveam pretentia cunoasterii legilro de catre Ponta, cu ce scop intervine el intr-un litigiu in favoarea unei datorii catre Statul Roman>Cred ca scopul era sa treaca romanilor Rompetrol rafinare! este clar ca mafiotii de la ac *editat* panie +kazahii si-au atins scopul ,nu mai explic cum .@Ionescu- dle nu stim d eunde scoti aceste "calcule" daca s-ar fi primit 320 mil de la Rompetrol pana acum, Ponta ar fi spus acest lucru ,faptul ca nu-l spune inseamna ca dumneata insiri gogosi. @ciprian -nu se stie cine scrie din "rarunchi"prostii! Daca nu esti analfabet,reiese clar NU Vosganian a semnat memorandumul -ci seful OPSPI la 15 feb.a.c , si care da, era in subordinea directa a lui Vosganian, dar de NEGOCIERILE privind DATORIILE s-a ocupat ministrul delegat pt. Energie care este chiar tovarasul sef la mafiotilor pesedisti de la Brasov ! L-am criticat pe Vosganian initial ,dar acum nu mai am de ce sa-l critic ,chiar daca o fi el pianist ...Deoarece este clar ca Ponta nu a suportat ministrii liberali din guvern si nu dau acum exemple, este clar ca a pus totul la cale cu Ctin Nita si seful OPSPI,Vosganian fiind ignorat ! Asa ca este dreptul lui vosganian sa se deliminteze de aceasta frauda gogonata ,adica frauda/viclenie contr a intereselor de ordine publica ! Adica toate guvernele, parlamentele , presedintii , justitia etc au NATIONALIZAT practic poporul romana de munca sa, dand-o in 4 zari si cand este cazul sa se reintoarca, sa se rascumpere ceva- vine unul ca Ponta si da cu piciorul pe nimic, contra legii prejudiciind avutul si interesul public ! Ponta -PSD=FSN , Nita toti mafiotii astia , sunt mana in mana cu interesele antiromanesti!
ContraPro
+3
 
amicu
18:33:49, 10 May 2013 18
Domn Vosganian, daca dumneavoastra sinteti doar gluga de coceni, iar deciziile importante le ia ministrul delegat pentru energie (putin spre deloc intimplator PSD-istul Nita) ce-ar fi sa va dati demisia? Ce rost are sa ocupati un post doar pentru salariu? :-))
ContraPro
+2
 
1 2 3 4 5

2000
Sunt de acord cu termenii si conditiile Cotidianul.ro: Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.