Vosganian: Ţinta de deficit bugetar este în pericol!

„În vâltoarea evenimentelor ultimelor săptămâni, chestiunile economice au rămas pe un plan secundar”, scrie Varujan Vosganian pe blog.

„Ceea ce, însă, nu a împiedicat situaţia macroeconomică să se agraveze. Poate că alte teme sunt mai importante, mai interesante în orice caz, doresc, însă, respectuos să atrag atenţia că dacă nu se iau, urgent, câteva măsuri de ajustare, deficitul bugetar pe anul 2012 riscă să depăşească frontiera celor 3% din PIB.

Am prezentat, pe acest blog, în lunile martie şi aprilie, câteva comentarii despre modul în care, faţă de ţintele propuse, bugetul consolidat pe anul 2012 nu merge în direcţia cea bună. Din păcate, rezultatele pe primele cinci luni ale anului nu au darul să modifice această concluzie preliminară.

Deficitul bugetar a urcat îngrijorător în luna mai, de la 0,83% din PIB pe primele patru luni, la 1,19%. Dacă tendinţa primelor cinci luni se menţine, fără măsuri de corecţie odată cu rectificarea bugetară din luna iulie, deficitul bugetar riscă să iasă din limita celor 3% din PIB, căci de respectarea ţintei convenite cu PMI, de 2,2%, nici n-ar mai putea fi vorba.

De fapt, deficitul bugetului consolidat, pe cash, de 1,19% la sfârşitul lunii mai nu reprezintă presiunile reale asupra deficitului bugetar, şi care, datorită unor asimetrii evidente ale exerciţiului bugetar, sunt cu mult mai mari. Astfel de asimetrii există atât în ce priveşte veniturile, cât şi în ce priveşte cheltuielile.

În ce priveşte veniturile, asupra bugetului consolidat apare o presiune suplimentară de ccca 0,5% din PIB, provenind din bugetul administraţiei locale. Dat fiind că o parte importantă din venituri se colectează la începutul anului, excedentul primelor luni se cheltuie şi, până la sfârşitul anului, aceste bugete înregistrează deficit. Potrivit seriilor de date din ultimii ani, în perioada mai – decembrie, bugetele locale înregistrează o diferenţă de cca 3 miliarde de lei între venituri şi cheltuieli. În general, după primele cinci luni, aceste bugete înregistrează un excedent în jur de 2 miliarde lei +/- 0,3 miliarde lei şi care se topeşte spre toamnă, trecând în deficit. În anul 2012 situaţia este sensibil înrăutăţită, excedentul este de numai 0,87 mld lei iar perspectivele de finanţare a primăriilor prin transferuri sunt firave.

O altă asimetrie ce creează îngrijorări este cea privind cheltuielile de capital. Ca ordin de mărime, cheltuielile de capital pe întregul an se situează
la circa 25 miliarde de lei. Pe primele cinci luni au fost cheltuite doar 6,76 mld lei, ceea ce, în condiţiile în care cheltuielile de capital vor fi menţinute la acest nivel, creează o enormă presiune pe ultimul trimestru al anului. E foarte posibil ca la un moment dat Guvernul să fie pus în faţa unei alegeri dramatice între continuarea proiectelor investiţionale sau controlul deficitului bugetar, fără ca amândouă să fie simultan posibile.

Dacă aceste presiuni nu vor fi absorbite printr-o reaşezare la nivelul cheltuielilor şi a veniturilor, deficitului bugetului consolidat, pe cash, riscă să se apropie chiar de 4% din PIB. De altfel, deficitul pe primele cinci luni este, în valori nominale, cam acelaşi cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2011 (7,4 mld lei in 2011, 7,2 mld lei în 2011), diferenţele de procent (1,36% în 2011 faţă de 1,19%) venind exclusiv din creşterea nominala a PIB.

Dacă socotim o seamă de aspecte noi, cum ar fi revizuirea pe negativ a creşterii economice (Banca Mondială tocmai a scăzut iarăşi prognoza de creştere la doar 1,2% din PIB, de la 3,5% în septembrie 2011!), situaţia dificilă a administraţiei locale, dezechilibrul dintre cofinanţări şi absorbţia finală a fondurilor europene, sarcina crescută a datoriei externe, obligaţiile salariale deja asumate şi presiunile electorale ce vor urma, e limpede că rectificarea bugetară va trebui să dea câteva răspunsuri urgente şi eficace”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.