Vosganian va începe consultări pentru o strategie de reindustrializare a României

Ministerul Economiei va chema la consultări reprezentanţi din 80 de ramuri industriale din România pentru a găsi soluţii de reindustrializare, iar la începutul lunii iunie va fi realizat un rezumat al opţiunilor pe fiecare domeniu, a declarat marţi ministrul de resort, Varujan Vosganian, potrivit Mediafax.ro.

„De joi vom începe şi consultările cu fiecare industrie. Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre aceste, astfel încât la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia (de reindustrializare a României – n.r.), să facem un rezumat cu opţiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din România”, a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării României.

El a arătat că pentru industrializarea României este necesară privatizarea şi retragerea statului din economie, cu câteva excepţii de natură strategică, precum şi implicarea în zonele industriale de vârf şi integrarea industriei prelucrătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile.

Pe lângă acestea, Vosganian susţine că este nevoie de promovarea industriei româneşti în străinătate, adică de diplomaţie economică.

„Noi lucrăm la un text care să promoveze parcurile industriale. Aşa cum, ca să faci turism ai nevoie de hoteluri, ca să aduci investiţii ai nevoie de poluri de inovare, de clustere şi de parcuri industriale, pentru că nu mai suntem ca pe vremuri, când Aversa era în centrul Bucureştiului”, a spus Vosganian.

Ministrul a menţionat că din cele 50 de parcuri industriale din România, multe se află într-o „situaţie performantă”, iar altele sunt în curs de formare. Din cele 40 de clustere, 13 sunt funcţionale, iar restul îşi aşteaptă partenerii.

Totdată, el a precizat că există un mare potenţial pe industriile de vârf.

„Acum avem un colectiv care lucrează pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. România este foarte performantă în ceea ce priveşte tehnologia laserului, este printre ţările de vârf. După opinia noastră, tehnologiile 3D, care vor da o grea lovitură unor economii cum este cea chineză, vor fi în avangarda evoluţiei economiei mondiale”, a completat Vosganian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.