Vot pentru viitoarea tiranie a USL

Consider în continuare neadecvată venirea USL la guvernare (chiar dacă gestul ei este apreciat în sondaje, USL crescând în popularitate) – ea nu va face acum decât să şteargă urmele fostei coaliţii corupte de la guvernare PDL-UDMR-UNPR, negăsind timp să pună la cale un audit strict pe fiecare minister şi instituţie din subordina sa, să se ştie cu ce s-a plecat la drum. Greaua moştenire a guvernelor Boc-Ungureanu nu e evaluată decât prin sondaj (la Educaţie, de exemplu, s-a aflat că s-au lăsat datorii de 1 miliard; apropo, să fiu în locul ministrului PSD Mang, acuzat de plagiat, mi-aş da demisia, chiar dacă un citat din lucrări de specialitate e confundat cu plagiat de duşmanii lui sau ai USL). Vom vorbi după alegerile locale, când electoratul va relegitima oamenii fostei coaliţii de la guvernare, la primării şi la consiliile judeţene şi locale. Ce bani vor fi daţi de actualul Guvern Ponta în teritoriu „realeşilor noi” ai PDL-UDMR (partide intrate în opoziţie), înglodaţi în datorii publice (arierate), după ce înainte de alegeri i-a retras, daţi de fosta guvernare Ungureanu pe criterii politice? Fiindcă şi actualul guvern e obligat să stingă arieratele. Altfel, ne vom trezi cu o ţară plină de şantiere abandonate, cu locuri şi mai puţine de muncă şi cu falimente. În condiţiile în care România visează la creştere economică, e greu de crezut că va putea să repornească motoarele fără să-şi achite datoriile. Apropo, România are oficial o datorie externă de 100 de miliarde de euro şi PIB-ul contractat, banii împrumutaţi pentru necesităţile la zi ale ţării s-au scumpit, cursul valutar a explodat, ce ne facem? Aud că o creştere a inflaţiei (prin creşterea euro în faţa leului; serviciile îşi calculează TVA în euro, de la telefoane la curent electric; sigur, va fi încurajat exportul, majoritar derulat în euro, dar va fi micşorat importul?) ar aduce mai mulţi bani la bugetul statului. Dacă asta e politica noului ministru al Finanţelor, ne-am ars: tot ce se câştigă prin reîntregirea salariilor şi pensiilor se duce pe apa sâmbetei.

E de bănuit că la alegerile din iunie nu se va mai vota politic, emotiv (s-ar fi întâmplat asta dacă nu cădea Guvernul PSD-UDMR şi nu venea la guvernare USL). Acum, electoratul nemulţumit se vede cu sacii în căruţă, aşteaptă de la Guvernul Ponta să dea înapoi tot ce s-a tăiat (şi aud că se îndreaptă multe dintre prostiile făcute cu austeritatea de guvernele Boc-Ungureanu; se reîntregesc nu numai salariile şi pensiile, dar s-a dat şi amnistie fiscală pe sporurile luate ilegal de bugetari şi s-a anunţat şi o revenire la 85 la sută a indemnizaţiei pentru creşterea copilului). Nu se vor vota expres partidele, ci candidaţii. Dacă va fi aşa, probabil că UNPR va fi revelaţia alegerilor locale, alături de PP-Dan Diaconescu (şi, în oglindă, PP-Legea Cojocaru; e de neînţeles de ce aceste partide „ale poporului” candidează separat), ele bătând şaua cu sărăcia şi haiducia, cu luarea banilor de la bogaţi ca să fie daţi să săraci, sau cu cei 20.000 de euro daţi de la stat fiecărui… întreprinzător, fără obligaţii. Uninominalul într-un tur va impune numai personalităţi recunoscute de electorat, fie şi independenţi?

Nu acelaşi lucru se va întâmpla la alegerile parlamentare, unde votul uninominal pur (fără prag electoral) va trimite în Parlament şi independenţi şi partide mici. PDL se laudă că va reveni la putere în noiembrie, probabil cu ajutorul lui Băsescu (şi cu ajutorul serviciilor secrete din ograda lui Băsescu, care pot falsifica pe computer voturile). Personal, cred că PDL bravează, vrea să-şi ţină aproape clientela politică, de aceea anunţă victoria lui la parlamentare – „nu plecaţi de lângă noi, fiindcă vă păcăliţi”. Acelaşi mesaj îl are şi pentru electoratul fidel, votaţi PDL fiindcă… nici nu ştiţi ce pierdeţi, numai alianţa PDL-PPDD vă poate asigura nivelul de trai la care visaţi. Doar că umflatul PPDD de azi nu va mai putea să devină o forţă cu uninominalul pur. Sigur, până în noiembrie, Guvernul USL Ponta va pierde speranţa realizării majorităţii la care s-a angajat, de 50 plus 1. Dacă ar fi pus în dificultate, ar putea să se alieze cu noii independenţi intraţi în Parlament şi cu minorităţile şi ar avea majoritatea care să-l păstreze pe Ponta premier, să-l demită pe Băsescu şi să declanşeze alegeri prezidenţiale anticipate, să fie instalat Crin Antonescu la Palatul Cotroceni. Ce mă surprinde azi e că „lumea bună” a societăţii civile se teme că USL va căpăta prea multă putere după alegerile parlamentare, va avea o majoritate de… 75 la sută şi că n-am mai avea opoziţie. Adică vom avea doi tirani, în persoana lui Ponta şi Antonescu (călcând pe urmele Ungariei de dreapta de azi, „care calcă totul în picioare”; nu contează că până acum USL i se spunea că e de stânga, „socialistă”). Pe fondul unei Românii înglodate în datorii şi sărăcite de austeritatea aberantă pusă în aplicare de fosta coaliţie de guvernare, cred că românii ar vota şi pentru o tiranie a USL, numai să fie scoşi din prăpastie…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.