„Votul popular este baza. Lăsați amăgirile”

Cititorii noștri sunt invitați periodic să răspundă la întrebări. Cea mai recentă este aceasta: „Care sunt personalitățile care merită promovate în conducerea României și de ce?“. Am selectat câteva opinii pentru ediția tipărită pe care o prezentăm mai jos, cu precizarea că vom continua săptămânal să lansăm întrebări esențiale la care invităm publicul să contribuie. De asemenea, cele mai interesante mesaje vor continua să fie selecționate pentru ediția print.

Matei

Cine îndrăznește să îi compare pe Titulescu și Kogălniceanu cu cei de astăzi? Iliescu a spus pe la începuturi că România are nevoie de un „despot luminat“. Din păcate, am avut parte numai de „despoți“. Iar „lumina“ continuă să vină de la… dar de unde ne mai vine astăzi lumina?

Dariu Remeș, pensionar, Baia Mare

În plan politic, personalitățile care ar trebui și trebuie să conducă România sunt cele care obțin acest drept prin alegeri democratice. Orice alt criteriu ar fi subiectiv și nedemocratic. Că de cele mai multe ori aceste, să le spunem, personalități nemulțumesc pe unii sau pe alții, asta este. Așa funcționează democrația. Cine nu înțelege asta este împotriva ei și în mod normal trebuie ignorat. De când este democrație în lume, au fost nemulțumiți. Dumneavoastră ilustrați articolul cu fotografia unor mari personalități din istoria noastră. De bună seamă că la vremea lor au fost și ele de multe ori criticate, hulite, batjocorite chiar. Dacă luăm orice mare personalitate din viața politică a României moderne, din cele care sunt azi niște icoane pentru noi, lucrurile stau la fel dacă ne întoarcem în timp și vedem cum au fost văzute și apreciate la un moment sau altul de contemporanii lor. În instituțiile nepolitice, singurele criterii care ar trebui să funcționeze sunt: competența, opera, viața, educația, bunul-simț, cinstea, valoarea…

Santa Klaus

A fost o vreme când românii au fost mai deștepți ca azi, deși nu li se cânta toată ziua „deșteaptă-te“, și au adus drept rege un neamț. A fost o figură reușită, știau că nu sunt în stare. Azi nu-și dau seama, nu realizează nici după 27 de ani, că nu pot, n-au gena, n-au cultura, n-au șira spinării pentru a deține și a gestiona o țară. Însă cu cât mai rău, cu atât mai bine…

Opiniile cititorilor noştri au fost publicate în ziarul tipărit din 13 februarie

Mircea Hortensiu Toma

În primul rând, alegerile trebuie să fie un act fundamental în viața statului român, iar prin Constituție să fie declarate constituționale numai în cazul participării majorității populației (60%), în caz contrar, ele se repetă. În al doilea rând, alegătorii, în circumscripțiile lor, sunt chemați să propună drept candidați în Parlamentul României personalități locale care să întrunească următoarele calități: 1. Să aibă studii superioare; 2. Să fie apreciate de cetățenii circumscripției pentru realizările lor; 3. Să aibă un cazier curat; 4. Să prezinte în fața alegătorilor din circumscripție, fie prin presa locală, fie în întruniri, acțiuni concrete cu care doresc să se impună în activitatea viitoare.

Steluţa

Președinte – Dinu C. Giurescu. Premier – Ilie Șerbănescu. La Justiție – Gabriela Baltag. La Cultură – Dan Puric și Grigore Leşe. La Învățământ – Florin Colceag. Șef SRI – Steluța Cătăniciu. Șef SIE – Tăriceanu etc.

Loop

Retrospectiv vorbind: Constantin Rădulescu-Motru, fost președinte al Academiei Române. Mircea Vulcănescu, sociolog, economist. Nichifor Crainic, profesor universitar, jurnalist, om de cultură. Nicolae Bălan, Mitropolit al Ardealului.

Crocodilul

Toate posturile de directori și șefi din instituțiile statului trebuie scoase la concurs. Nu cu pile și relații. Reducerea funcționărimii din ministere este extraordinar de importantă. Ridicarea imunității pentru ocupanții funcțiilor înalte ale statului. O personalitate nu poate face nimic dacă toți din jur sunt corupți și legiferează furtul. Lucru care s-a întâmplat recent, de s-a speriat o lume întreagă. Desființarea instituției prezidențiale. În 27 de ani și înainte, această instituție a dovedit că a făcut numai rău. Micșorarea instituțiilor de forță ale statului. Eliminarea tuturor oamenilor cu dosare sau procese pe rol din conducerea instituțiilor publice. Dacă se micșorează efectivul birocraților, atunci și corupția va putea fi controlată mai bine. Trebuie scris un cod de etică al funcționarului la stat. Șefii puterii judecătorești trebuie aleși de cetățeni, și nu de politicieni. Trebuie impuse concursurile pentru diplomați și negociatori. Nu pile, nu securism, nu politic. În fine, schimbarea Constituției Iliescu. În momentul când vor fi puse în practică aceste schimbări, atunci cu siguranță vor apărea și personalitățile care merită promovate. Nu vom avea personalități atât timp cât există corupţie, propagandă şi manipulare. Nimeni nu vrea să fie înjurat și înjosit de către niște neica nimeni de la ziare sau televiziuni. România nu a avut opozanţi. România a avut în schimb figuranți, bufoni, cizmari, zarzavagii, marinari, hoți, corupți, lichele, manipulatori de profesie.

Serenela Ghiţeanu, conferenţiar universitar

Într-un scenariu utopic, pentru că nu știu cine l-ar pune în practică, ar trebui căutată elita din diaspora și ar trebui ca acestor profesori universitari, medici, informaticieni și ce vor mai fi fiind ei să li se ofere posturi importante și valorizante în instituții românești, apoi să fie convinși să intre și în politică o parte dintre ei. Am izbândi cu cei care au caracter – și de aceea nu s-au „adaptat“ aici – și care au competenţe cu care și-au făcut deja o carieră în Occident.

Natei

Pentru ce „să aibă studii superioare“? Altminteri, de ce nu doctori sau academicieni? Poate că ar fi interesant ca Academia Română să guverneze! Apropo, în toate celelalte țări din lume, câți academicieni sunt cooptați la guvernare? Ce reprezentativitate să aibă cineva din altă clasa socială pentru cei ce nu fac parte din ea? Dar dacă ar fi sancționați drastic toți cei care fac „promisiuni electorale“ (false deci), pentru a uita de ele imediat ce sunt aleși? Și asta, indiferent de studii.

Ochi Ager

La conducerea României trebuie să fie cei care au câștigat alegerile prin vot popular liber și democratic. Alegerile dau un parlament. Majoritatea parlamentară dă apoi un guvern care trece prin parlament. Acel guvern trebuie să conducă ţara ca executiv și acel parlament conduce legislativ ţara, dă legi. Aceștia răspund politic la următoarele alegeri: dacă au fost buni, majoritatea îi realege, dacă nu, votează pe alții. Se cheamă alternanţă la putere. Politicienii și populația trebuie să respecte votul popular majoritar, dacă nu, intrăm în dictatură sau în război civil. Asta e democrația aplicată în ţările dezvoltate și democrate. Nu există un om magic, o soluție salvatoare. Votul popular este baza. Lăsați amăgirile.

Cetăţean

După 1990, România ar fi avut o șansă uriașă dacă dl Coposu și dl Rațiu ar fi ocupat cele mai mari două funcții în stat. Ar mai fi fost de folos țării ca președinte și academicianul Dinu C. Giurescu, cu al lui arbore genealogic unic în istoria vie a României. Acum dânsul are 91 ani. Actualmente sunt mulţi oameni excepționali pentru președinție: 1. Vasile Puşcaş – cu experienţa de negociator-șef la intrarea în UE și la negocierea „clauzei națiunii cele mai favorizate“ cu SUA; 2. Bogdan Aurescu – fost ministru de Externe, tânăr, a câștigat procesul de la Haga cu Ucraina; 3. Andrei Marga – fost ministru. Ar fi bine ca actualii „șefi politici, dar și președintele“, să nu fie acceptați de votanți ca participanți la alegerile prezidențiale viitoare din cauza năravurilor dovedite deja.

Alcibiade, Brăila

Ca să fii promovat undeva în general sau în conducerea României în special, înseamnă să fii recunoscut ca „lider“ de către cei din jur. „Lider“ ești de la naștere și se vede în joaca copiilor la grădiniță, şcoală, sport, serviciu etc. Însă, ca un „lider“ să fie și promovat în conducerea României și să-i domine pe cei din jur, care nu îl cunosc, trebuie să fie erudit, altruist, onest și de caracter. Supărarea unui „lider“ trebuie să ţină o secundă. În istoria noastră, unii nu au fost de la început recunoscuți ca „lideri“ și totuși au fost promovați în conducerea României, pentru ca ulterior să facă dovada unor calități înnăscute de mari lideri naționali și mondiali, cum a fost Nicolae Ceaușescu. În prezent, singurul „lider“ politic autentic român este C.P. Tăriceanu, care dacă în calitate de președinte al României l-ar avea alături ca prim-ministru pe Victor Ponta sau Liviu Dragnea, în maximum 5 ani ar transforma România în cea mai prosperă ţară din Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.