Votul prin corespondenţă trebuie perfecţionat

Fundaţia CAESAR salută promulgarea Legii privind votul prin corespodenţă şi îşi exprimă speranţa că aceasta va fi pusă în practică la alegerile parlamentare din 2016.

Considerăm că această lege reprezintă un prim pas – necesar în sine, dar insuficient – spre facilitarea dreptului de vot pentru cetăţenii români cu domiciliul sau cu reşedinţa în străinătate, ceea ce va încuraja implicarea diasporei româneşti în procesul electoral şi în bunul mers al democraţiei româneşti.

Atragem atenţia totodată că varianta actuală a legii cuprinde o serie de prevederi care limitează posibilitatea românilor din străinătate de a îşi exercita acest drept fundamental, şi anume dreptul la vot.
Acesta este motivul pentru care dorim pe această cale să înaintăm o serie de propuneri care urmăresc îmbunătăţirea legii actuale.

Vă rugăm să aveţi în vedere aceste recomandări în elaborarea normelor de aplicare a legii şi în viitoare iniţiative legislative.

1) Înscrierea online în Registrul electoral
2) Înregistrarea în Registrul electoral pentru votul prin corespondenţă
3) Prelungirea termenului de înscriere pentru votul prin corespondenţă
4) Cei care au optat pentru votul prin corespondenţă trebuie să aibă alternativa votului în secţia de votare
5) Posibilitatea ca cetăţeanul român din diaspora să poată urmări documentele aferente votului prin corespondenţă
6) Trimiterea plicurilor cu votul prin corespondenţă către reprezentanţii birourilor electorale înfiinţate în cadrul misiunii diplomatice româneşti din zona unde cetăţeanul român domiciliază sau are reşedinţa
7) Sancţiuni pentru instituţiile statului
8) Extinderea votului prin corespondenţă şi la alte tipuri de scrutin
9) Votul electronic în secţia de votare

Lista de recomandări prezentată mai sus a fost conturată în urma a trei colocvii organizate în ultimele săptămâni de către Fundaţia CAESAR în Paris, Londra şi Washington D.C. Au participat reprezentanţi ai diasporei româneşti, diplomaţi şi profesionişti români şi străini în legislaţie electorală şi vot la distanţă. Lista actuală rămâne deschisă şi altor propuneri din partea societăţii civile din ţară şi din diaspora.

Invităm cetăţenii români – din străinătate şi de acasă – precum şi organizaţiile din societatea civilă să semneze această scrisoare deschisă, completând formularul disponibil aici, în josul paginii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.