Vrea să strângă semnături pentru demiterea lui Oprescu

Președintele Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan, a anunțat joi, că va începe din septembrie o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta a prezentat, într-o conferință de presă, un bilanț al celor șapte ani de mandat ai primarului general al Capitalei, identificând 15 motive pentru care bucureștenii sunt chemați să se alăture demersului și să susțină campania de strângere de semnături pentru demiterea lui Oprescu.

Cele 15 motive enumerate de Nicușor Dan:

„1. Trafic. Bucureştiul este între primele 10 oraşe din lume în privinţa aglomerării traficului şi primul din Uniunea Europeană. Investiţiile în infrastructura de transport au fost făcute de ochii lumii, fără să rezolve problema traficului. Primăria a permis construcţia excesivă în centru, care a sufocat şi mai mult oraşul. Capitala e paralizată la primii stropi de ploaie.

2. Poluare. Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană, deşi este un oraş fără industrie.

3. Este cea mai urâtă capitală europeană, potrivit revistei Tourism Review.

4. Patrimoniul construit. ICOMOS (Comitetul Internaţional pentru Monumente şi Situri) condamnă distrugerea patrimoniului arhitectural al Bucureştiului.

5. Corupţia din primărie. Numeroşi funcţionari din primărie au fost arestaţi, printre care consilierul personal al lui Sorin Oprescu, directorul Direcţiei Infrastructură, directorul Direcţiei Relaţii Publice, doi şefi de servicii de la Direcţia Juridică, fostul director al RADET, fostul director al RATB.

6. Cheltuirea aberantă a banului public. Ceasuri aurite de 70.000 euro bucata, gherete de 40.000 euro bucata, jardiniere de 4000 euro bucata, vopsirea pistelor de biciclete cu 150.000 euro/km, intreţinerea unui km de şosea 500.000 euro/an x km sunt doar cateva exemple.

7. Lipsa transparenţei. Cetatenii nu au acces la şedinţele Consiliului General, în ciuda dispoziţiei exprese a legii. Cetăţenii nu au acces la facturile şi contractele primariei. Anual, 100 milioane de euro nu au o destinatie precizata in bugetul primariei.

8. Haos si ilegalitate in administraţia Bucureştiului. Sute de autorizaţii ilegale: Inspectoratul de Stat în Construcţii a blocat recent emiterea oricărei autorizaţii de construire în Bucureştii Noi. Decizii judecătoreşti încălcate, zeci de mii de dosare de retrocedare nefinalizate. Nu există un cadastru al Bucureştiului, nici măcar un cadastru al proprietăţilor publice ale municipalităţii. Nu există o hartă completă a străzilor şi a numerelor poştale ale imobilelor capitalei.

9. Spaţiile verzi continuă să dispară din Bucureşti, deşi legea interzice schimbarea destinatiei lor. în iunie 2011 Sorin Oprescu anunţa că a finalizat Cadastrul verde al Bucureştiului. Nu numai că nu a fost finalizat, dar inventarierea spaţiilor verzi private nici nu a început.

10. Falimentarea RADET. În 7 ani de mandat a lui Sorin Oprescu datoria RADET a ajuns de la 170 milioane euro la 900 milioane euro, echivalentul bugetului anual al Municipalităţii. Fără investiţii în reţeaua de încalzire termică, subvenţia anuală de 150 milioane de euro nu face decât să acopere pierderile din reţea. În ciuda falimentului evident, în martie 2013 Oprescu promitea că bucureştenii nu vor mai plati căldura. Singura „strategie” a lui Sorin Oprescu a fost ştergerea datoriei de 900 milioane euro mascată in preluarea ELCEN de către RADET. Sorin Oprescu nu are deci o soluţie, în condiţiile în care bucureştenii riscă să rămână fără căldura la iarnă.

11. Falimentarea RATB. Conturile RATB sunt poprite de ANAF . Nu au existat investiţii în RATB în cei 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu. RATB este ineficient pentru că nu s-au alocat benzi unice de transport, pentru că majoritatea mijloacelor de transport nu au aer condiţionat şi sunt murdare. RATB a fost amendat de Protecţia Consumatorului pentru condiţiile proaste oferite călătorilor.

12. Zero interes pentru dezvoltarea economiei. De 7 ani nu există niciun investitor atras de politica de dezvoltare a primariei. In programul electoral din 2008 Sorin Oprescu promitea investiţii în parcuri tehnologice.

13. Zero interes pentru pieţele agroalimentare. Marea majoritate a pieţelor agroalimentare au dispărut sau au fost privatizate, cu creşterea considerabilă a preţului tarabei, implicit a produselor, primăria nu are nicio politică pentru pieţe publice cu preţuri mici, pentru producatori.

14. Zero interes pentru prevenirea cutremurului. La un cutremur de magnitudinea celui din 1977, mii de oameni vor muri in Bucureşti. Măsurile luate pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic sunt minimale.

15. Zero interes pentru sprijinirea părinţilor. Într-un oras cu un buget de 2 miliarde de euro pe an, nu exista nicio preocupare pentru asigurarea necesarului de creşe şi grădiniţe de stat, pentru spaţii şcolare suficiente pentru învăţarea intr-un singur ciclu şi pentru programe after school, pentru locuri de joacă acoperite”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.