Wikileaks, dezvăluiri despre CIA

Update WikiLeaks a publicat marți detalii ale unui program de „hacking” desfășurat de CIA, dezvăluire care este primul dintr-o serie de șapte episoade ce descriu practici ale serviciilor secrete americane și relevă că CIA și-a stabilit la consulatul american din Frankfurt (Germania) o bază a operațiunilor cibernetice, relatează agenția EFE.

WikiLeaks susține că este „cea mai mare scurgere de documente confidențiale privind CIA publicată vreodată”.

În primul din cele șapte episoade, intitulat de Wikileaks ‘Year Zero’ (anul zero), este expusă anvergura programului de piraterie cibernetică al CIA, care a exploatat cu ajutorul programelor malware vulnerabilitățile sistemelor informatice ale unor companii din SUA și Europa și ale unor produse.

Printre aceste produse sunt menționate iPhone-urile realizate de Apple, programul Android și chiar televizoarele Samsung, toate acestea putând fi transformate în microfoane cu ajutorul unui soft conceput probabil în colaborare cu serviciul britanic MI5.

„Atacul asupra televizoarele smart de la Samsung a fost derulat împreună cu MI5/BTSS din Marea Britanie. După infectare, «Weeping Angel» comută televizorul într-un mod «Fake-Off», astfel încât să creeze impresia că este oprit când, de fapt, încă funcţionează. În acest mod, înregistrează conversaţiile din cameră şi le trimite, via internet, la servere CIA“, susține WikiLeaks.

Potrivit Wikileaks, ‘Year Zero’ conține 8.761 de documente și arhive obținute de ‘o rețea izolată și bine securizată de la Centrul de Operațiuni Cibernetice al CIA de la Langley, Virginia’.

Pe lângă acest centru, CIA a folosit și consulatul american de la Frankfurt „ca bază de operațiuni acoperite pentru ‘hackerii’ săi în Europa, Orientul Mijlociu și Africa”, mai susține portalul.

Acesta mai afirmă că, recent, ‘CIA a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a arsenalului său de ‘hacking’, inclusiv softuri malware, viruși, troieni, ‘zile zero’ ofensive, alte softuri malware ce infectează sistemele de control de la distanță, precum și documente asociate’, iar această colecție ‘cu sute de milioane de coduri’ oferă posesorului ei aceeași capacitate de ‘hacking’ de care dispune CIA-ul.

Această colecție, continuă Wikileaks, a ajuns în mod neautorizat în posesia unor foști hackeri angajați ai diferitelor servicii secrete americane, iar unul dintre ei a oferit acestui site o parte din arhiva de date.

Pe de altă parte, Wikileaks afirmă că CIA și-a sporit capacitățile de război cibernetic și a ajuns astfel să rivalizeze la acest capitol cu NSA, celălalt serviciu de informații al SUA cunoscut pentru operațiunile sale de spionaj cibernetic.

„Nu comentam în legătură cu autenticitatea și continutul presupuselor documente secrete”, a declarat pentru Fox News un purtător de cuvânt al CIA.

Wikileaks a trimis primul fişier despre misteriosul seif Vault 7, însă cheia decriptării o vom afla după-amiază, în jurul orei 16.00, era anunțul anterior.

Wikileaks a vorbit despre Seiful 7 pe Twitter, prin intermediul mai multor întrebări criptice, începând cu data de 4 februarie.

Au fost puse mai multe întrebările de genul Cine, Ce, Când, Unde, De ce și Cum fiind asociate unei imagine drept indiciu.

Unele teorii au susţinut că ar fi vorba despre informaţii privind 11 septembrie și World Trade Center, dar şi despre emailurile lui Hillary Clinton.

Prima imagine, „Ce?” reprezintă Seiful Global pentru Semințe din Svalbard din Norvegia. „Unde?” arată o carnă subterană în care naziștii ar fi depozitat aur și alte valori. „Când?” este o fotografie cu testarea unui motor la baza aeriană Langley din SUA. În cea de-a patra imagine, răspunzând la întrebare „Cine?”, sunt înfățișați advertiserii Bradley Manning, Edward Snowden și fondatorul Wikileaks, Julian Assange în stil prima pagină de ziar, sub titlul „infamii spioni”. A cincea, „Cine?”, arată un sudor, o altă referire la Forțele Aeriene ale Statelor Unite, iar a șasea și ultima întreabă „Cum și-a găsit Seiful 7 calea spre Wikileaks” și arată o imagine retro a unei femei cu beretă care pune ceva în cutia poștală, potrivit Hotnews.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.