William Shakespeare, omagiat la Salzburg, cu „Romeo şi Julieta”

Împlinirea a 400 de ani de la moartea Marelui Will este marcată şi la Salzburg, printr-un festival de patru zile, dedicat piesei Romeo şi Julieta, în producţii diverse, de la muzică la teatru, balet şi cinema…

Romeo şi Julieta a fost alegerea Ceciliei Bartoli, care va conduce manifestarea până în 2019 şi care, aşa cum se ştie, alege în fiecare an o temă specifică.

West Side Story

Anul acesta, între 13 şi 16 mai, Festivalul începe cu West Side Story, capodopera lui Leonard Bernstein pe libretul creat de Stephen Sondheim şi în coregrafia concepută de Jerome Robbins.

Este prezentată versiunea adapată, tot de Bernstein, pentru orchestră şi cântăreţi lirici, în care Cecilia Bartoli este Maria. Îi dă replica Norman Reinhardt. Spectacolul este pus în scenă de Philipp Wm. McKinley, scenografia şi costumele fiind create de George Tsypin, iar coregrafia este adusă la zi de Liam Steel.

În fosă, Orchestra Simfonică Simón Bolívar, din Venezuela, este dirijată de Gustavo Dudamel.

Cecilia Bartoli în Romeo şi Julieta

Spectacolul va fi prezentat într-un loc extrem de sugestiv: Felsenreitschule, vechiul manej săpat în stâncă al Principelui Arhiepiscop din ceea ce, altădată, era un Stat independent al Bavariei, astăzi în Austria.

Opera va fi reluată în seara zilei de 15 mai şi, de mai mule ori, la Festivalul din vară.

Scenă din Romeo şi Julieta în coregrafia lui John Cranko

În după-amiaza zilei Coborârii Sfântului Spirit (Pentecôte), în 15 mai, este programată, în versiune de concert, prima reluare în timpurile moderne a tragediei, Julieta şi Romeo de Nicola Antonio Zingarelli, considerată o bijuterie a şcolii napolitane de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui următor, ce figura în repertoriul marilor teatre italieneşti din 1796 până în 1830. Rolul lui Romeo îi este încredinţat unuia dintre cei mai cunoscuţi contratenori italieni, Franco Fagioli, în timp ce Julieta va fi interpretată de soprana daneză Ann Hallenberg.

Contratenorul Franco Fagioli va fi Romeo în opera lui Zigarelli

În dimineaţa aceleiaşi zile de 15 mai, publicul va putea asista la un Concert de muzică de cameră al violonistei Julia Fischer şi al pianistei Milana Chernyavska, cu piese de Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Piotr Tchaikovsky, dar şi al compozitorului contemporan Pablo de Sarasate. Programul este dedicat în întregime celor doi îndrăgostiţi din Verona.

Desigur, nu lipseşte baletul. În 15 mai, seara, la Großes Festspielhaus, este anunţată creaţia Romeo şi Julieta, coregrafiată de John Cranko, într-un decor şi cu costumele lui Jürgen Rose, gândite să fie folosite, în Festialul din vară în Sfârşit de partidă de Samuel Beckett.

Leonardo DiCaprio şi Claire Danes în Romeo şi Julieta de Baz Luhrmann

Două întâlniri marchează ziua de 16 mai: The Tallis Scholars, foarte aplaudaţi în recenta Sagra Musicale Umbra, vor cânta a cappella, în Biserica Universităţii, Muzică elisabetană de Thomas Tallis, William Byrd şi John Sheppard, în timp ce, la Großes Festspielhaus, Orchestra Simfonică din Viena, va executa, pentru prima data la Salzburg, un Concert de muzică de Bellini şi Gounod, respective din I Capuleti e I Montecchi şi din Roméo et Juliette, dar Fantezia lui Piotr Ceaikovski inspirată de tragedia shakespeariană. La pupitru, Marco Armilliato. Vor cânta celebrii Angela Gheorghiu şi Juan Diego Flórez.

The Tallis Scholars

Desigur nu vor lipsi teatrul şi cinema-ul. La Landestheater este programată Ein zartes Ding, de Ben Power, o dramă în care Romeo şi Julieta, acum bătrâni, evocă povestea lor de dragoste.

Iar la sala Kino va avea loc o retrospectivă, de la filmul lui Franco Zeffirelli, până la cel al lui Baz Luhrmann, avându-l ca protagonist pe Leonardo DiCaprio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.