Xenia Pamfil, la New York Comic Con 2014 (NYCC), Queens Library şi JHU Comic Books

NYCC 2014 s-a desfăşurat în perioada 9-12 octombrie în giganticul complex multifuncţional Jacob K. Javits Convention Center (ce a găzduit în luna mai şi târgul de carte BookExpo America/BEA, unde România a participat pentru prima dată cu un stand al ICR).

NYCCse bucură de un imens succes în rândul publicului american, dovadă fiind faptul că, de la prima sa ediţie din 2006, a atras an de an un număr şi mai mare de participanţi şi vizitatori. La ediţia 2014, intens mediatizată, biletele au fost “sold out” cu mult timp înainte de deschiderea evenimentului şi s-au atins cifre record: 150.000 de vizitatori, 800 de expozanţi, 400 de mese rotunde, 600 de sesiuni de autografe ale artiştilor etc. NYCC reprezintă, de fapt, mult mai mult decât un festival internaţional dedicat strict cărţilor de bandă desenată / “comics”: este un eveniment major de celebrare a “culturii pop” americane şi nu numai, care înglobează prezentări şi lansări ale celor mai recente filme şi cărţi de ficţiune şi de animaţie, jocuri video, postere, costume, jucării etc.

JHU, aşteptând autografe. Foto Eduard Andrei

Aşa se explică prezenţa celor mai importanţi reprezentanţi ai industriei de profil – precum celebra companie Marvel– şi a unei pleiade de celebrităţi care polarizează atenţia publicului. Astfel, printre cei care şi-au făcut apariţia la NYCC 2014 s-au numărat: actorul George Clooney – starul filmului Tomorrowland (regia Brad Pitt, scenariul Damon Lindelof, creatorul serialului Lost), film inspirat de o secţiune tematică a Parcului Disney, ce urmează a fi lansat în curând; Norman Reeduscelebru pentru rolul din The Walking Dead (în cadrul unei mese rotunde despre noul sezon 5 al serialului); sau cunoscuta actriţă Gillian Anderson, interpreta agentei speciale Dana Scully din serialul X-Files, prezentă acum pentru lansarea recentului său roman Vision of Fire (Simon 451) – un thriller SF, scris împreună cu Jeff Rovin; şi mulţi, mulţi alţii.

Totodată, pe Artist Alley, la standurile editurilor şi în cadrul evenimentelor speciale organizate la NYCC 2014, au fost prezenţi – cu statut de „comic guests” – autori BD celebri din întreaga lume: americanul Greg Horn– „cover artist” al faimoasei edituri Marvel Comics, spaniolul Juanjo Guarnido– autorul seriei BD Blacksad (Ed. Dargaud, Franţa), coreeano-canadianul Bryan Lee O’Malleycu seriaScott Pilgrim (Ed. Oni Press, SUA), mexicanul Humberto Ramos – cunoscut mai ales pentru Amazing Spider-Man, Wolverine şi Crimson, americanul Eric Talbot– cel care de peste 25 de ani desenează omuleţi verzi şi a contribuit la seria Teenage Mutant Ninja Turtles (Mirage Studios), Bob Camp – co-autor al serialelor TV de animaţie Ren & Stimpy Show şi ThunderCats şi al ilustraţiilor la Crazy Magazine (Marvel), canadianul Jim Zub– cu seriile BD Samurai Jack (IDW), Skullkickers (Image) şi Dungeons & Dragons: Legends of Baldur’s Gate (IDW/WotC).

Xenia Pamfil oferind cartea sa unui fan. Foto Eduard Andrei

Sute de „cosplayers”, purtând costumele personajelor îndrăgite din filme de animaţie, science fiction sau benzi desenate – debordând de imaginaţie, într-o explozie de forme şi culori – s-au amestecat cu publicul obişnuit şi au creat o adevărată atmosferă de sărbătoare cu iz carnavalesc. De la Star Wars, Star Trek: The Next Generation, Guardians of the Galaxy, X-Men, Doctor Who, Lord of the Rings, Batman (celebrat special, la a 75-a aniversare, printr-o expoziţie cu costumele purtate de actorii Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney şi Christian Bale, masca şi capa lui Ben Affleck din viitoarea producţie Batman v Superman), până la eroii filmelor lui Disney, precum Mary Poppins, Aladdin, Mica Sirenă, Frumoasa şi Bestia sau celebrul Mickey Mouse, toată lumea s-a prins în jocul magic în care graniţa dintre realitate şi ficţiune dispare.

NYCC 2014, vedere generala. Foto techlick.com

Institutul Cultural Român din New York a organizat un proiect major dedicat promovării benzii desenate româneşti în spaţiul nord-american: participarea graficienei Xenia Pamfil, cu romanul său grafic, intitulat Mishka and the Sea Devil (Mishka şi demonul mării), publicat recent de editura Action Lab Entertainment, la celebrul festival New York Comic Con (NYCC) 2014, precum şi alte două evenimente de prezentare a cărţii în locaţii prestigioase, ca urmare a parteneriatului cu importante instituţii şi companii americane.

George Clooney la NYCC. Foto Just Jared

Xenia Pamfilafost extrem de emoţionată şi s-a simţit onorată să se afle alături de idolii săi – artişti BD de reputaţie internaţională – şi, totodată, bucuroasă să trăiască timp de câteva zile în lumea fabuloasă a eroilor săi îndrăgiţi. Pe toată durata festivalului, tânăra artistă BD din România a fost prezentă la standul Action Lab Entertainment (booth #3044), care a atras câteva zeci de mii de vizitatori, iar sâmbătă, 11 octombrie, a oferit autografe fanilor şi cumpărătorilor cărţii sale, în cadrul Action Lab Portfolio Review. Participarea sa s-a bucurat de o maximă vizibilitate.

În plus, ICR New York, prin Directorul Doina Uricariu şi coordonatorul proiectului Eduard Andrei, a organizat încă două evenimente, exterioare NYCC, în colaborare cu editura Action Lab Entertainment, reprezentată de Bryan SeatonCEO/Publisher/Co-Founder – şi Jamal Igle– el însuşi artist BD şi Marketing Director în cadrul Action Lab.

Gillian Anderson la New York Comic Con 2014. Foto Entertainment Weekly

Astfel, mai întâi, prin triplul parteneriatICR New YorkAction LabQueens Library, reprezentată de Fred J. Gitner(Assistant Director, New Americans Program and International Relations), Radamés Suárez (Spanish Language Collections/Cultural Arts Librarian, New Americans Program) şi Vesna Simon (Branch Manager of the Ridgewood Library), ICR New York a organizat, la filiala Ridgewood a cunoscutei biblioteci, o prezentare a cărţii Mishka and the Sea Devil, în lectura autoarei.

Xenia Pamfil a fost introdusă publicului american de Eduard Andrei, din partea ICR New York.Cartea a fost apoi proiectată în format electronic pe un mare ecran, pagină cu pagină, în timp ce autoarea a oferit explicaţii şi a făcut confesiuni despre poveste şi realizarea sa grafică, iar micuţii “cititori” – publicul a fost constituit mai ales din câteva zeci de copii de diverse naţionalităţi – au urmărit firul narativ pe exemplarele cărţii tipărite, distribuite fiecăruia de domnul Jamal Igle, reprezentantul Action Lab. Copiii au fost cuceriţi imediat de povestea lui Mishka şi au relaţionat spontan cu autoarea, au participat activ la sesiunea de întrebări şi răspunsuri care a încheiat evenimentul.

Xenia şi un cosplayer. Foto Eduard Andrei

Evenimentul Xeniei Pamfil de la Queens Library – filiala Ridgewood a fost un succes, deşi a avut loc apropape simultan – la „concurenţă” – cu un alt eveniment major, premiera filmului despre integrarea României în NATO, în prezenţa fostului preşedinte al României, domnul Emil Constantinescu, de la sediul ICR New York, care a mobilizat comunitatea românească.

Ca urmare a parteneriatului ICR New York – Queens Library, evenimentul a beneficiat de o intensă promovare, prin postarea pe site-ul bibliotecii şi mai ales prin distribuirea a sute de flyere tipărite, cu texte de prezentare a autorei şi a cărţii, redactată de Eduard Andrei, atât în română, cât şi în engleză (faţă-verso) şi având logo-ul ICR New York.

Fani BD la JHU. Foto Eduard Andrei

A doua zi după programul de la NYCC, ICR New York a fost co-organizator, împreună cu Action Lab şi JHU Comic Books, al evenimentului Action Labs Post-Con Party. Manifestarea a debutat la faimoasa librărie specializată în cărţi de bandă desenată Jim Hanley’s Universe (JHU) Comic Books, o locaţie legendară din Manhattan. Mulţimea de fani BD – cca. 200 de persoane – a făcut ca generosul spaţiu al librăriei să pară neîncăpător.

Aici, Xenia Pamfil a fost una dintre vedetele serii, alături de un alt artist BD – Sean Izaakze, din Africa de Sud –, cei doi fiind reprezentaţi şi vizual ca protagonişti ai evenimentului (dintre cei 17 artişti promovaţi de Action Lab) pe afişul special, tipărit în câteva mii de exemplare, purtând, de asemenea, logo-ul ICR New York. Versiunea electronică a acestui afiş, a fost, de asemenea, proiectată pe marele ecran LCD din vitrina celebrei librării JHU.

La această nouă lansare a cărţii, numeroşi pasionaţi de BD au profitat de prezenţa autoarei Xenia Pamfil pentru a-i solicita autograful.

Prin această serie de evenimente, ICR New York continuă promovarea tinerilor artişti vizuali români într-un domeniu de nişă – cel al benzii desenate -, în SUA, unde piaţa de comics are o tradiţie evidentă şi realizează best-seller-uri preluate în toată lumea. În acest domeniu, şcoala românească a dat nume de recunoaştere internaţională, de la celebrul creator de filme de animaţie Ion Popescu-Gopo sau renumitul caricaturist Ştefan Popa Popa’s, care au practicat şi BD, la tinerii artişti BD Alexandru Ciubotariu şi Matei Branea.

La Queens Library Ridgewood. Foto Jamal Igle

Xenia Pamfil a manifestat de timpuriu o vie pasiune pentru benzi desenate. După ce a absolvit Liceul de Artă „D. Cuclin” din Galaţi, a urmat Universitatea de Arte Plastice şi Design „George Enescu” din Iaşi (2001-2005), secţia grafică. În 2004 a beneficiat de bursa de studii „Socrates Erasmus” la Manchester Metropolitan University din Marea Britanie. În prezent, tânăra creatoare de benzi desenate este Senior 2D Artist în cadrul Amber Studio Romania (Bucureşti), o cunoscută firmă din industria jocurilor video.

Xenia Pamfil este multiplă câştigătoare a Weekly Trinquette Drawing Challenge. Benzile sale desenate şi ilustraţiile sale au apărut în publicaţii colective din diverse ţări.

Mishka şi demonul mării este primul său roman grafic de autor şi reprezintă rezultatul a aproape şapte ani de muncă intensă, atât la nivel conceptual, cât şi artistic. În această carte de benzi desenate, Xenia Pamfil reuneşte experienţe şi emoţii din propria sa copilărie. Relaţiile sale cu prietenii cei mai apropiaţi, amintirea unor întâmplări cu mult umor şi bună dispoziţie au inspirat-o, de asemenea, în trasarea firului narativ al poveştii. Unicitatea cărţii constă în faptul că artista a creat 11 stiluri artistice diferite, ce corespund celor 11 capitole, respectiv celor 11 zile în care personajul principal se află blocat pe o insulă misterioasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.