„Yankeii aroganţi” lasă Rusia fără cele două capete de pod din America Latină

Reluarea relaţiilor dintre SUA şi Cuba dupa 53 de ani loveşte Venezuela, ţară sud-americană care prin rezervele sale de petrol a reuşit şi ar putea în continuare să catalizeze organizaţii ale statelor latino-americane ostile politicii Washingtonului. Scăderea preţului petrolului, bine orchestrată de monarhiile din Golf şi de SUA, a reuşit să pună pe jar nu numai regimul Putin, ci şi pe cel din Venezuela. În fapt, dificultăţile uriaşe ale Venezuelei de a mai susţine financiar Cuba par a fi cauza care a dus la apropierea dintre Havana şi Washington.

Cei 11 milioane de cubanezi săraci şi economia lor de subzistenţă pot fi usor metabolizaţi de către organizaţiile americane de liber schimb controlate de SUA, de FMI sau de banca Mondială. Însă Venezuela, prin rezervele sale de petrol, prin legăturile sale cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (aliatul SUA care a fost foarte aproape de a incheia un acord cu rebelii marxişti), necesită o abordare mai elaborată.

“Se pare că Raul (Castro) l-a înşelat pe Nicolas (Maduro)”

Venezuela este cel mai important aliat al Cubei castriste din America Latină. Fidel Castro a fostul unul dintre părinţii ideologiei bolivariene promovate de fostul preşedinte venezuelan Hugo Chavez şi de succesorul sau, mai puţin carismaticul Nicolas Maduro. Totodată, cele două state au relaţii foarte apropiate cu Federaţia Rusă, Venezuela fiind considerata un cap de pod al Moscovei în emisfera vestică, fapt inacceptabil pentru Washington.

În acest context, regimul de la Caracas pierde uriaş de mult de pe urma apropierii dintre SUA şi Cuba. Preşedintele Maduro, aflat la Summitul Mercosur din Argentina, s-a declarat public mulţumit de acordul istoric dintre SUA si Cuba. “Sunt foarte fericit. Salut decizia Casei Albe de a elibera trei deţinuţi politici cubanezi şi de a îmbunătăţi relatiile diplomatice cu guvernul comunist. Trebuie să recunoaştem că gestul preşedintelui Obama este unul curajos si necesar in istorie. A făcut un pas, poate cel mai important al preşedinţiei sale”, a spus Maduro. El a mai arătat că şi Venezuela doreşte să-şi îmbunătăţească relaţiile cu SUA.

Declaraţia pe care Maduro ar fi dorit să o facă de fapt îi aparţine chiar liderului opoziţiei de dreapta din Venezuela. “Se pare că Raul (Castro) l-a înşelat pe Nicolas (Maduro)”, a spus Henrique Capriles, fost candidat prezidenţial. Că preşedintele Venezuelei spunea cu o săptămână înainte de anunţul reluării relaţiilor SUA-Cuba că statele Unite sunt ”nişte yankei imperialişti aroganţi”, pentru ca după anunţul istoric să vorbeasca despre „curajul” preşedintelui Obama nu face decât să arate că Maduro, binefăcătorul Cubei, habar nu a avut de negocierile dintre cubanezi şi americani.

Amneziile şi indignările selective ale Washingtonului

Lovitura este, într-adevăr, puternică, iar agentia Stratfor arată cu satisfacţie că regimul din Venezuela nu mai are de ales decât să se orienteze după Washington. De altfel, preşedintele Maduro a şi nominalizat un ambasador la Washington şi a semnalat că vrea să reia relaţiile diplomatice normale cu SUA şi colaborarea în combaterea traficului de droguri. Presiunile Statelor Unite asupra Venezuelei s-au intensificat chiar în ultimele zile, preşedintele Obama urmând să semneze o lege pentru sancţionarea regimului de la Caracas din cauza nerespectării drepturilor omului – sunt vizate cazurile deţinuţilor politici din rândul opozitiei şi reprimarea unor manifestaţii.

Indignarea Washingtonului este însă cât se poate de selectivă. Publicaţiile care critică actualul regim par să fi uitat cum acesta a venit la putere, pe fondul unor evenimente din urmă cu 25 de ani. Atunci, peste 2000 de venezueleni au fost ucişi de forţele de securitate ale unui regim favorabil Statelor Unite, pentru ca au protestat împotriva creşterii preţului petrolului, a lipsei democraţiei şi a injustiţiei sociale. Desigur, SUA nu au protestat împotriva acestor crime comise de un guvern favorabil “pieţei libere”. Pe acest fond, în 1998, a fost ales preşedintele Hugo Chavez, un populist care a reuşit să-i seducă pe venezueleni nu numai prin carismă, ci şi prin politicile sale sociale.

Datele seci arată astfel: populaţia afectată de sărăcie s-a redus de la 50% la 20% din 1998 până în 2012; inegalitatea socială a ajuns cea mai redusă din regiune; potrivit Indexului ONU al Dezvoltarii Umane (speranta de viata, venit, educatie, egalitate), Venezuela a ajuns de la scorul de 677 în 2000, la 764 în 2013, depăşind China, Brazilia sau Mexic; rata de şcolarizare în învăţământul gimnazial a urcat de la 85% la 92,2%, iar in cel liceal de la 47,7% la 75,1%; numărul studenţilor a crescut de la 900.000 la 2,5 milioane; speranţa de viaţă la bărbaţi a ajuns la 72 de ani (mai mare decât în România, Ungaria sau Estonia). Şi cel mai important este că regimul Chavez şi apoi preşedintele Nicolas Maduro au permis existenţa şi manifestarea politică opoziţiei, actualul preşedinte acceptându-şi înfrângerea în unele regiuni la alegerile municipale.

Capul de pod al Rusiei în emisfera vestică

O temă importantă în presa americană imediat după anunţarea reluării relaţiilor dintre Cuba si SUA ţine de relaţiile la nivel de servicii secrete dintre Cuba şi Venezuela, pe de o parte, iar pe de cealaltă de lagăturile dintre serviciile acestor două state şi cele ruse. Din nou, Moscova va suferi o lovitură din partea SUA.

În mai 2014, oficialii rusi şi cei cubanezi au semnat un memorandum pentru crearea unui grup de lucru între Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse (condus de Nikolai Patruşev, cel care vizita şi România în 2013) şi Comisia Cubaneză pentru Securitate Naţională şi Apărare. Acordul a provocat temeri mari la Washington, unde strategii au luat în calcul organizarea unor misiuni ale bombardierelor strategice în Cuba şi în Venezuela. Însuşi ministrul rus al Apararii, Serghei Şoigu, a declarat că “trebuie sa ne mentinem prezenta in Arlanticul de Vest şi în Pacificul de Est, precum şi în Caraibe şi Golful Mexic”.

Moscova şi-a mai trimis bombardierele strategice Tu-160 în Venezuela, în 2013. Bombardierele cu elice Tu-95 nu au fost folosite, pentru ca au nevoie de piste mai lungi, însă, potrivit presei americane, regimul de la Caracas a început deja sa lucreze la modernizarea pistelor aeroportului militar de lângă Caracas pentru a permite aterizarea unor Tu-95.

Cu siguranţă că reorientarea Cubei va anihila o bună pare din palnurile concepute la Moscova în această primăvară.

Alternativă de stânga pentru America Latină

Însă mult mai dură va fi lovitura pe care Moscova ar putera să o primească în Venezuela, iar aceasta nu numai din punct de vedere militar. Cu sprijinul ideologic al Cubei, cu binecuvântarea strategică a regimului Putin şi cu petrodolari, fostul preşedinte Hugo Chavez s-a lansat într-un proiect extrem de ambiţios.

Regimul Chavez a reusit să înlocuiască cu succes relaţia Cubei cu URSS, livrând Havanei petrolul de care a vea nevoie pentru a supravieţui – circa 100.000 de barili pe zi, cu o reducere de 40%.

Contraserviciul Cubei a fost extrem de important. Fidel Castro, mentorul lui Hugo Chavez, l-a ajutat pe acesta să pună bazele Alianţei Bolivariene pentru Popoarele Americii (ALBA), o organizaţie interguvernamentală creată în 2004 de Cuba si Venezuela. Scopul principal al ALBA – integrarea economică a statelor latino-americane, ajutorul economic reciproc, lupta împotriva influenţei Statelor Unite, a sistemului financiar reprezentat de FMI şi Banca Mondială şi înlocuirea dolarului în schimburile bilaterale cu o moneda virtuală – sucre. Până în 2009, acestei organizaţii i s-au alăturat şapte state, dintre care cele mai importante sunt Bolivia şi Ecuador.

Iar ALBA reprezenta o ameninţare la adresa hegemoniei SUA nu numai prin faptul că miza nu numai pe ideologia “romantică” a unei revoluţii sociale, ci şi pe foarte multe fonduri. Limbajul folosit în documentele ALBA nu este unul specific acordurilor tradiţionale, ci unul care subliniază importanţa cooperării pentru asigurarea necesităţilor economice şi sociale. Este si motivul pentru care Uruguay şi Paraguay au cerut statutul de invitate la reuniunile ALBA. Organizaţia îşi propune să combată analfabetismul, sa asigure servicii medicale de calitate pentru populaţia săracă, să formeze cadre medicale competente (chiar The New York Times a scris un articol elogios la adresa Cubei, pentru reacţia pe care Havana a avut-o la criza epidemiei de Ebola). Toate acestea au fost realizate nu prin concurenţă între sisteme private, ci prin implicarea masivă a statului, iar obiectivele au început să fie atinse în Venezuela şi Cuba.

Un proiect edificat în aer

Numai că ceea ce fondatorii ALBA s-au ferit să spună a fost că organizaţia depinde integral de exporturile venezuelene de petrol. Este un petrol de calitate slabă, cu un preţ mai redus, iar Venezuela a fost prima afectată de reducerea pretului barilului. Bugetul pentru anul 2015 a fost conceput pornind de la pun preţ situat bine peste 100 de dolari barilul, în condiţiile în care în acest moment preţul se situează la 60 de dolari. Lovite sunt şi micile state membre ALBA, care primesc petrol cu reduceri de circa 40% din partea Venezuelei şi unde se menţin astfel la putere regimuri ostile SUA. Toate acestea vor fi ameninţate după reluarea relaţiilor dintre SUA şi Cuba şi marginalizarea Venezuelei.

Pe de altă parte, a devenit limpede ca fostul preşedinte Hugo Chavez nu a adoptat o strategie bună. Venezuela a devenit ţară cu cea mai mare rată a criminalităţii, iar faptul ca preţul benzinei la pompă este cel mai mic din lume (un cent/litru) nu a reuşit nici pe departe să contribuie la eradicarea sărăciei. Decăderea chavismului pare să fie desăvârşită de mult mai puţin experimentatul său succesor, Nicolas Maduro.

Tandemul Venezuela-Cuba a dorit să creeze în America Latină organizaţii economice asemănătoare UE, cu monedă proprie şi banca centrală, cu iniţiative precum PetroCaribe (pentru vânzarea petrolului în ţările insulare din Caraibe), TELESUR (un conglomerat media prin definitie antiamerican), PETROSUR (o alianţă energetica interguvernamentală între companiile energetice naţionale din Venezuela, Argentina şi Brazilia), prin sprijinirea organizaţiei de liber schimb MERCOSUR împotriva celei Alianţei Pacificului (orientată către Statele Unite). Toate acestea reprezintă un atentat la hegemonia Washingtonului în emisfera Vestică.

Lecţia Libiei lui Muammar Gaddafi

La fel, initiave similare ale lui Muammar Gaddafi au fost îndreptate împotriva influenţei europene şi americane în Africa. Venezuela chavistă şi Libia lui Muammar Gaddafi erau extrem de diferite, insa aveau câteva caracteristici comune. În momentul “primăverii arabe”, rezervele uriaşe de valută deţinute de fostul regim libian urmau să garanteze un Fond Monetar African, care ar fi trebuit înlocuit de o Bancă Centrală Africană, până în 2028. BCA ar fi avut autoritatea de a emite o monedă unică africană.

Occidentul risca să piardă şi influenta asupra finanţelor africane. Acum, Franţa controlează moneda a nu mai puţin de 14 state africane, foste colonii. Banca Centrală a statelor Africii de Vest şi Banca Centrală a statelor Africii Centrale emit francul, o monedă a cărei valoare poate varia oricând, dacă Parisul decide astfel. Iar in 2015 este planificată lansarea unei monede comune (eco) a statelor din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, gestionată de o Bancă Centrală comună, de aceasta dată controlată de puteri precum Marea Britanie şi SUA.

Iniţiativele lui Gaddafi şi apropierea sa în relaţiile cu China, marele competitor al Occidentului în goana după resursele africane, i-au grăbit sfârşitul. Acum Libia este o ţară cu un guvern al miliţiilor islamiste care controlează capitala şi cu un guvern aşa-zis legitim care pluteşte pe un feribot grecesc undeva în largul portului Tobruk, de teamă să nu devină ţinta atentatelor. Stat eşuat după intervenţia militară a NATO, Libia este incapabilă să mai revină la producţia de petrol din perioada dictaturii lui Gaddafi şi acum nu mai speră decât ca miliţiile islamiste să fie înfrante de nimeni altul decât un general din armata lui Gaddafi, Khalifa Haftar, şi oamenii săi.

Scenariul libian nu se poate repeta în Venezuela, însă el relevă care sunt limitele până la care o mare putere petrolieră este lăsată să înainteze de către marile puteri militare. Iar schimbarea la faţă a regimului din Venezuela, renunţarea la relaţia privilegiată cu Rusia şi, în final, revolta care îl va da jos par o chestiune de timp, cu atât mai mult cu cât ţara intră clar sub incidenţa unei doctrine Monroe la fel de valabilă ca azi ca şi la începutul secolului XIX.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.