Zece ani de domnie a „băieţilor deştepţi” din energie

Companiile Energy Holding, Alpiq, EFT Romania, Electromagnetica, Elsid Titu si Euro-Pec au fost alături de Alro principalele beneficiare ale curentului ieftin de la Hidroelectrica.

Ele au cumpărat începând din 2001, timp de mai bine de zece ani energia electrică pe baza unor contracte pe termen lung, fără nicio legătură cu bursa de energie OPCOM. Decăderea respectivelor companii din rândul aşa zişilor băieţi deştepţi din energie a venit atunci când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi toate contractele au fost revizuite, dacă nu sistate.

O a doua mare lovitură a fost dată azi, când Consiliul Concurenţei a anunţat sancţionarea Hidroelectrica şi mai multor companii pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Suma totală a amenzii se ridică la 37 milioane de euro.

Povestea băieţilor deştepţi a început în 2001 şia durat timp de aproape zece ani, perioadă în care am avut parte de contracte secrete, distorsionarea pieţei şi devalizarea Hidroelectrica, paguba ridicăndu-se la 1,1 miliarde de euro, conform lui Remus Borza, şeful administratorului judiciar al producătorului de energie.

În acel an, firma elveţiană Sulzer, reprezentată în ţară de Bogdan Buzăianu, a pus mâna pe un contract de retehnologizare a hidrocentralei de la Porţile de Fier, cea mai mare din ţară. Din cauză că la vremea aceea statul român nu avea bani s-a căzut de acord ca o bună parte din curentul produs de Hidroelectrica să fie preluat de Energy Holding, o companie care apărea ca fiind a aceluiaşi Buzăianu. Acest contract a fost semnat la începutul anului 2004, moment când s-a consfiinţit apariţia băieţilor deştepţi din energie.

Respectiva înţelegere a fost secretă, încheiată pe ani buni. Dacă la început tranzacţia a fost favorabilă Hidroelectrica în sensul că preţul de vânzare era peste media pieţei, cu timpul contractul a devenit defavorabil producătorului de energie iar acest fapt a fost vizibil în momentul în care a apărut pe piaţă bursa de energie OPCOM, în 2006.

În perioada 2006-2012, Hidroelectrica a suferit prejudicii reprezentând diferenţa dintre preţul mediu de pe OPCOM şi preţul prevăzut în contractul cu Energy Holding. Buzăianu nu a rămas doar la o singură companiei ci a introdus în piaţă şi alte nume.

Chiar dacă a ieşit din acţionariatul Energy Holding în 2002 el a condus compania prin interpuşi. Pe parcurs a înfiinţat o altă companie, Buzzmann Industries, în timp ce Energy Holding a ajuns ajungă în proprietatea unei bănci din Elveţia, ţară unde s-au făcut multe jocuri ce aveau cu miză beneficiarii de curent ieftin de la Hidroelectrica.

Gurile rele susţin ca Buzăianu ar fi fost doar un paravan pentru interese ale unor servicii secrete din România. În 2008, după mai multe tranzacţii, alţi elveţieni, Atel, preiau Buzzman Industries şi Ehol, societate care a preluat o parte din contractele Energy Holding. Ulterior Atel îşi schimbă denumirea de Alpiq şi se impune pe piaţă ca al doilea mare băiat deştept. În plină perioadă de criză, atât Energy Holding cât şi Alpiq, prin cele două companii, RomIndustrie şi RomEnergie, au scos profituri serioase. De exemplu, Alpiq a realizat 42 milioane de euro în 2009 şi 33,4 milioane de euro în 2010.

La un an după semnarea primului contract Energy Holding-Hidroelectrica, îşi face intrarea Alro Slatina, combinatul oligarhului rus Vitali Matsitsky. EH renunţă la contractul de livrare către producătorul de aluminiu şi plasează Alro în rândul clienţilor Hidroelectrica, în baza unei prevederi din contract care spune că în cazul în care Energy Holding nu mai poate livra energie atunci combinatul trece automat la producătorul de electricitate.

Alro avea să semeneze ulterior un contract până în 2018 unde preţul de achiziţie al curentului a fost stabilit în funcţie de cotaţia aluminiului la bursa de mărfuri de la Londra. Pe lista băieţilor deştepţi au figurat şi sârbii de la EFT, companie cu o influenţă foarte mare în Balcani. Prezenţi în România din 2001 ei au început să facă tranzacţii cu curent din 2006, ajungând să fie principalii exportatori de curent.

Primele semne ale căderii lor au venit în 2011 când seceta a lovit în producţia de curent a Hidroelectrica. Producătorul a activat clauza de forţă majoră pe contracte şi a redus astfel cu mult cantitatea livrată către clienţi. Băieţii deştepţi au fost nevoiţi atunci să cumpere curent din altă parte, la preţul pieţei, pentru a-şi onora la rândul lor clienţii. În plan finaciar asta a însemnat o mare pierdere. EH de exemplu a coborât la minus 8 milioane de euro în 2011 de la un profit de 15 milioane de euro.

În 2012, toţi aceşti băieţi deştepţi au primit lovitura de graţie pentru că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi mare majoritate a contractelor au fost reziliate de către administratorul judiciar al companiei EuroInsol, singurul scăpat dintre cei sus numiţi fiind Alro. Energy Holding, Alro, Alpiq sau EFT cumpărau un MWh cu 130 lei în medie în timp ce piaţa era undeva la 170-180 lei/MWh. După reziliere, toţi aceştia, cu excepţia Alro, care a renegociat contractul până la nivelul din piaţă, au fost nevoiţi să vină pe bursa de energie OPCOM şi să cumpere de pe unde se poate.

Multă vreme materialele din presă vorbeau doar de cei mai deştepţi băieti din energie şi de câştigul lor din urma vânzării de curent mai departe. Companiile de furnizare de curent s-au numărat printre fericiţii sorţii întrucât au scos profit şi în perioada de criză economică iar business-urile lor au crescut.

Cativa dintre ei au castigat de pe urma contractelor cu Hidroelectrica. Astfel, elveţienii de la Alpiq, prin cele două companii pe care le deţin, Romindustrie şi Romenergie, au scos 33 milioane de euro profit net în 2010, la o cifră totală de afaceri de 266,5 milioane de euro. Alpiq Romindustrie, avea atunci următorii clienţi: – Moldomin Moldova Nouă – Gerom Buzău – Arctic Găeşti – Conect SA – Sortilemn Gherla – Someşul Dej – Cuprom Zalău – Stoehr Simleu – Kronospan – SNR Rulmenţi SRL – Carrefour Sibiu – Mobexpert Holding Sibiu – Thraco Greiner Pack – Simea Sibiu – Matizol Ploieşti – Silvatica Baia Mare Alpiq Romenergie, companie aparuta in urma achizitie unei parti din Energy Hoding, avea cinci clienţi: – Automobile Dacia – Rominserv Zalău – Silvana Zalău – Michelin Cord – Koyo. Alpiq cumpăra la un moment dat peste 3 TWh de la Hidroelectrica pentru care plătea 120 lei/MWh, în condiţiile în care media pe piaţă era de 160 lei/MWh. Beneficiul din aceasta afacere a fost de 120 milioane de lei pe an. Vreme îndelungată eticheta de cel mai deştept baiat din energie a fost lipită companiei Energy Holding, după ce a consacrat contractele pe termen lung cu Hidroelectrica.

Energy Holding scotea un beneficiu de 90 milioane de lei pe an după ce plătea 119 lei/MWh la Hidroelectrica. Energy Holding şi-a schimbat proprietarul, fie o bancă din Elveţia, fie un off-shore din Olanda, dar tot timpul se spune ca a fost controlată de acelaşi Bogdan Buzăianu. Clienţii EH au fost: – Ductil Steel, unitatea de la Oţelul Rosu – Delphi – Laminorul Brăila – Vega Ploieşti – Victoria Floreşti – Cora. Sarbii de la EFT şi-au propus să devină un jucător activ în România aşa cum erau în Balcani.

Un prim succes a fost semnarea unui contract foarte convenabil cu Hidroelectrica pentru care a plătit 123 lei/MWh. Profitul net scos în 2010 a fost de aproape un milion de euro, în România. EFT avea drept clienţi mari pe: – Stirom – Holcim Câmpulung – Holcim Aleşd – Holcim Turda.

Compania Electromagnetica, controlată atunci de un acţionariat răsfirat, din care cel mai important era Asociaţia Salariaţilor, a fost foarte activă pe piaţa de furnizare, având 15 clienţi. De la Hidroelectrica cumpăra 1,1 TWh pentru care a plătit la un moment dat 132 lei/MWh, faţă de 160 lei/MWh cât era pe piaţă. Principalii beneficiari ai curentului au fost: – Ambro Suceava – Silvarom – Ana Imep Piteşti – Plastor Oradea – Teraplast Bistriţa – Rombat Bistriţa – IPROEB Bistriţa – DRM Draxlmaier Satu Mare – Rolem Codlea – Scheeffler România – Rehau Polymer – Phoenix Mecano-Plastic – Harting România – Takata Petri Sibiu. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro) compania Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianţi de energie, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică.

Amenzile aplicate sunt: 1. HIDROELECTRICA SA: 20.436.271 lei (aprox. 4,6 mil. euro); 2. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: 21.728.026 lei (aprox. 4,8 mil. euro); 3. ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro); 4. ALRO SA: 21.238.719 lei (aprox. 4,7 mil. euro); 5. ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro); 6. ELECTROMAGNETICA SA: 9.021.308 lei (aprox. 2,0 mil. euro); 7. ELSID SA: 2.553.868 lei (aprox. 570.000 euro); 8. ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71.374.436 lei (aprox. 16,0 mil. euro); 9. ENERGY HOLDING SRL: 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil. euro); 10. LUXTEN LIGHTING COMPANY SA: 5.454.150 lei (aprox. 1,2 mil. euro); 11. MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA): 724.950 lei (aprox. 162.000 euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.