Scandal de proporţii la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”

Aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi părinţii acestora urmau să fie audiaţi vineri, la Poliţia Capitalei, în dosarul în care se fac cercetări privind suspiciuni de fraudă la examen. Procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţişti au mers vineri la acest liceu, în timpul examenului pe care elevii îl susţineau, ca să ridice înscrisuri şi obiecte în ancheta privind frauda la Bacalaureat şi să îi aducă pe elevi la audieri cu autocarul.

Descinderea poliţiştilor şi procurorilor a stârnit însă un imens scandal, fără precedent până acum la o unitate de învăţământ.

Unii părinţi au acuzat abuzuri în acest caz, iar unii dintre ei chiar s-au îmbrâncit cu poliţiştii. Nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu autocarul şi a-i duce la audieri, părinţii i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Intervenţia anchetatorilor la liceu a fost taxată şi de premierul Victor Ponta şi, după zeci de minute, timp în care copiii au fost ţinuţi în clase, s-a decis că cei aproximativ 100 de elevi nu vor mai fi audiaţi vineri. Ponta a afirmat că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, „pe cale ierarhică”, despre această situaţie. După intervenţia televizată a lui Ponta, s-a decis ca cei aproximativ 100 de elevi să nu mai fie duşi vineri la audieri cu autocarul. Anunţul a fost făcut de Poliţie.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, aflat la liceu, a declarat iniţial că poliţiştii puneau în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi.

„S-a discutat cu fiecare copil în parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme au fost lăsaţi să plece. (…) Restul copiilor vor fi transportaţi cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Şoseaua Olteniţei şi alţii la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispoziţia părinţilor un număr de telefon – 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot să sune pentru a discuta cu colegii mei şi pentru a afla la care din cele două sedii se află copiii”, a spus Alexandru Niculae, precizând că părinţii sunt aşteptaţi la aceste sedii pentru a-şi însoţi copiii.

Ulterior, acesta a afirmat că de fapt mandatele de aducere nu au fost emise de instanţă, ci de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care a decis să nu-i mai audieze în cele din urmă vineri pe copii, ci să îi citeze pentru o dată ulterioară. Asta a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Procurorii i-au contrazis pe poliţişti câteva orea mai târziu. Un procuror de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a afirmat că nu au existat mandate de aducere, aşa cum afirmase reprezentantul Poliţiei. De asemenea, procurorul a transmis vineri după-amiază că nu s-a renunţat la audierea elevilor şi că s-a mers pe înţelegerea cu aceştia în privinţa datei la care vor fi audiaţi.

În cazul elevilor de la Liceul „Bolintineanu” nu au fost emise mandate de aducere, ci de citare, stabilindu-se ca din 250 de elevi care vor fi audiaţi, să dea vineri declaraţii cei care au spus că pot veni, a anunţat Bogdan Staicu, procuror-şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Procurorul a declarat, vineri, că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi nu s-a renunţat la aceste audieri, dar pentru că sunt foarte mulţi, a fost făcută o „etapizare”, pe motiv că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

Staicu a susţinut că procurorii şi poliţiştii au mers la liceul pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi, variantă contrazisă de părinţi, care au acuzat că le-au fost reţinuţi ilegal copiii în clasă şi că erau forţaţi meargă cu autocarul la Poliţie.

Procurorul de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a mai spus că 20 de elevi sunt deja audiaţi vineri la Poliţia Capitalei pentru că aşa au optat ei, în vreme ce ceilalţi urmează să fie audiaţi zilele următoare. 

UPDATE:  Elevă: La descinderi am fost percheziţionaţi şi în lenjeria intimă

Una dintre elevele audiate, vineri, la Poliţia Capitalei a declarat, la ieşirea din instituţie, că în ziua descinderilor la Liceul „Bolintineanu”, elevii au fost puşi să se dezbrace, chiar dacă de faţă erau atât femei, cât şi bărbaţi, fiind percheziţionaţi corporal inclusiv în lenjeria intimă.

„S-au uitat în sutiene şi în chiloţi, chiar dacă erau şi bărbaţi de faţă. Colegii mei care purtau şosete au fost obligaţi să-şi scoată inclusiv ciorapii”, a mai spus eleva, care s-a recomandat cu numele Raluca.

Aceasta a precizat că ei nu i s-au solicitat bani pentru promovarea examenului de bacalaureat, dar a auzit un zvon în acest sens.

Eleva a spus că procurorii au întrebat-o, la audiere, câţi bani a dat la şcoală, dacă a auzit că s-ar fi dat mită profesorilor, dacă o cunoaşte pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru şi ce ar putea să spună despre aceasta. La sfârşitul audierii, procurorii i-au comunicat că, dacă va fi necesar, va mai fi chemată să dea declaraţii suplimentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.