×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:08
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Comemorare la Istanbul
Zeci de mii de turci au ieşit în stradă

Zeci de mii de turci au ieşit sâmbătă în stradă pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat, relatează BBC News, potrivit News.ro.

Mulţi s-au dus la podul din Istanbul care a devenit simbolul rezistenţei, după ce o facţiune din armată a încercat să preia puterea.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan urma să inaugureze acolo un memorial dedicat celor 250 de oameni care au murit luptând împotriva puciştilor. Alte 2.196 de persoane au fost rănite.

Guvernul a demis de atunci peste 150.000 de angajaţi ai statului, subliniind că vrea să-l cureţe de susţinărorii puciului eşuat.

Însă critici spun că aceste concedieri şi suspendări şi cei 50.000 de oameni încarceraţi vizează eliminarea disidenţei.

Data de 15 iulie a fost declarată zi de sărbătoare anuală.

Premierul Binali Yildirim a declarat în deschiderea unei sesiuni parlamentare speciale, care se prelungeşte până duminică dimineaţa, că data de 15 iulie 2016 a fost un al ”doilea război de independenţă”, referindu-se la conflictul care a condus la înfiinţarea statului modern turc în anii '20.

”A trecut un an de când cea mai neagră şi lungă noapte din Turcia s-a transformat într-o zi strălucitoare, de când o ocupaţie inamică s-a transformat în legenda poporului”, a declarat Yildirim.

Însă Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), a condamnat acţiunile Guvernului după puci.

”Acest Parlament, care a rezistat bombardamentelor, a fost făcut depăşit, iar autoritatea i-a fost luată. În anul care a trecut, justiţia a fost distrusă. În loc de o normalizare rapidă, a fost implementată o stare de urgenţă permanentă”, a spus el.

Erdogan a plecat de la sesiunea Parlamentului la Istanbul, la bordul unui avion, escortat de aeronave militare.

El urma să se alăture mulţimii uriaşe de pe podul peste Bosfor, unde civili au înfruntat militari pucişti anul trecut. Podul a fost redenumit Podul martirilor de la 15 iulie, iar preşedintele va inaugura un ”memorial al martirilor” acolo.

Istanbulul este plin de afişe uriaşe aniversare, cu sloganuri împotriva puciului eşuat atârnate între minaretele moscheilor.

Erdogan va reveni la Ankara pentru a susţine un discurs în Parlament, în momentul în care instituţia a fost atacată, în urmă cu un an, de pucişti.

El va dezveli un monument în memoria victimelor tentativei de lovitură de stat la palatul prezidenţial, duminică dimineaţa.

Pucişti au preluat controlul, pe 15 iulie 2016, asupra unor tancuri, avioane de război şi elicoptere, au declarat prin presa de stat că au preluat puterea şi au bombardat Parlamentul şi alte locuri-cheie.

Ei au încercat să-l reţină pe Erdogan, care se afla în concediu într-o staţiune la Marea Egee, însă acesta a plecat, iar puciul a fost oprit de civili şi militari loiali preşedintelui.

Autorităţile turce au acuzat mişcarea loială predicatorului Fethullah Gulen de organizarea puciului.

Gulen, care trăieşte în Statele Unite, neagă orice implicare.

Washingtonul a respins până în prezent o cerere a utorităţilor turce de a-l extrăda.

Erdogan şi susţinătorii săi pot considera oprirea puciului o renaştere a Turciei, însă alţi turci consideră acest lucru mai puţin triumfător, având în vedere că tentativa de lovitură de stat a polarizat ţara, comentează Mark Lowen de la BBC.

Unii critici îl acuză pe Erdogan că se foloseşte de epurări pentru a sufoca disidenţa politică, iar săptămâna trecută sute de mii de oameni s-au adunat la Istanbul la finalul unui marş de 450 de kilometri al ”dreptăţii” împotriva Guvernului.

Şeful statului i-a acuzat pe participanţii la marşul lui Kilicdaroglu că susţin terorismul.

Guvernul şi-a continuat epurarea vineri, când a destiuit alte 7.395 din cauza unei presupuse legături cu ceea ce numeşte grupări teroriste.

Constantin DuţuPublicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
2192
 | 1
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
marcu
-2
Bre oameni buni,cei ce-i cunosc pe militarii turci stiu ca așa prigoniti cum sunt nu se vor lăsa pana nu-l vor trage-n teapa pe Erdogan,la propriu.Armata turca nu uita ofensa adusa zecilor de mii de militari.Alaturi de ei sunt alte sute de mii de victime colaterale,polițiști, magistrati,functionari publici etc si familiile lor.Vin vremuri grele pentru Turcia scindata de un diliu ajuns președinte și care vrea sa duca Turcia înapoi cu o suta de ani.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Cand adevarul doare
+1
Alo,dl Dutu?au iesit SUTE de mii ,inregistrarile video si informatiile FP,AP,CNN,etc., sunt elocvente!Si nu ii obliga nimeni,nu e ca la PSD!
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Terminator
+1
Ce a realizat Erdogan? Si-a divizat poporul istaurand un regim de teroare. Multi au aterizat in inchisori, dar procesele se lasa asteptate. Caci nu exista dovezi! A invatat si el de la Stalin, ca cine nu e cu noi, e impotriva noastra. A exclus din armata, universitati si administratie o multime de cadre pe criterii de simpatii politice si, i-a inlocuit cu cadre de calitate indoielnica, dar fidele. Gülen este pentru el ceea ce este Soros pentru o parte din romani: un inamic virtual! Mai rau este, ca i-a transfomat pe turcii din diaspora occidentala, paushal si pe nedrept, intr-o minoritate in care nu poti avea incredere, nu le poti cere loialitate. Aceasta masa needucata, nu asculta decat de imamul lor, dar in proportie de 48% incaseaza ajutoare sociale de la statul german.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
lili @ Terminator
+2
Corect! PLUSURI cat mai multe!!
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Basil
+2
Ca vrea Erdogan sa-i spuna puci, iar dobitocii repeta ce zice el, e treaba lor.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Radu Humor
-1
Pentru cei care mai pun botul la aiureala sorosistă ce sare în ajutorul celuilalt mafiot din SUA , Gulen, cum că Erdogan şi-ar fi înscenat singur puciul, ar trebui să li se arate, dacă n-au atâta minte ca să gândească, toate declaraţiile zecilor de mii de inculpaţi care au recunoscut totul şi asta nu sub tortură, ci cu dovezi incontestabile ! Pe când şi la noi ? Cât mai #rezistă manipularea sorosistă prin agenturi străine, unele plătite din banii noştri ! Se întreabă mulţi şi pun sub semnul întrebării posibilitatea înfiinţării acelui Fond Suveran de Dezvoltare ! Numai dacă am creşte redevenţele la nivelul celor practicate de aceleaşi companii în alte ţări, unde plătesc între 10 -şi 17 %, nu ca la noi 4 % , de tot râsul ( să amintim că înainte de 1945 România primea redevenţe de 35 %) sau nu ne-am mai împrumuta condiţionat cu dobânzi de 7-10 % şi ne-am depune parte din sume la FED cu o dobândă de 3 % , ci ne-am împrumuta de la China cu 1 % şi fără a fi condiţionaţi să-i sifonăm tot la companii străine sau pe sicriuri zburătoare şi alte nave plutitoare ce strălucesc de rugină după 20 de ani de folosinţă şi încă vreo 5 de intrare la fier vechi , nu credeţi că s-ar strâmge bani frumoşi ?! Dar noi nu şi nu şi nu , ne-am îndrăgostir de EU !
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Radu Humor
+8
Parcă suntem blestemați să fim slugi forever. Încă sunt majoritari românii care mai cred că intrarea în UE a fost un act benefic pentru România. Când vor constata crudul adevăr va fi prea târziu. România, ca stat, nu va mai exista.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+5
Turcii lui Erdogan sarbatoresc atentionind SUA ca TURCIA = nu mai este o semi-colonie americana .Gata . TURCIA si-a cistigat independenta ...
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Terminator @ MYSEBI
+4
Subtila chestie! Te-ai prins tu cu mintea ta de chestia asta?
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
nicu cohen @ MYSEBI
+3
Suveranitatea vrei sa zici . Independenta inseamna in dependenta adica dependent de ....Vatican , capitala imperiului roman de apus , dar nu cred ca e cazul , deoarece Turcia functioneaza pe kapital emis de casa Rothschild care sint bancherii Vaticanului . Banca Centrala a Turciei este proprietatea Casei de Rothschild .Complete List of BANKS Owned or Controlled by the Rothschild Family , Turkey - Central Bank of the Republic of Turkey
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Răspuns dur al Iranului pentru Trump
Publicat acum 11 ore şi 56 minute
Cobai în experimentul „Școala românească“
Publicat acum 22 ore şi 4 minute
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 12 ore şi 25 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 10 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 17 minute