Zegrean: Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginație

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, susține că nu s-ar mai vorbi „după imaginație”, dacă ar exista o lege a interceptărilor, așa cum există în majoritatea țărilor europene.

„Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginație, am ști că scrie în lege cum se fac toate astea. Și lucrul acesta ar trebui făcut. Sper că se va face într-o zi și o lege, cum este în majoritatea țărilor europene. Au o lege a interceptărilor și toată activitatea aceasta de urmărire. Deci, eu nu cred că ei stau și ascultă cine, ce vorbește și pe urmă pornesc dosar din ce au ascultat. Ei ascultă când au o cerere de la procuror să asculte. Când există indicii că s-a comis o infracțiune sau când există indicii că se pregătește comiterea unei infracțiuni. Din momentul ăla începe, pentru că nu pot să asculte fără mandat. Și pe siguranța națională trebuie să aibă un mandat de la judecător ca să asculte”, a declarat Zegrean, luni, la RRA, potrivit Agerpres.

El a precizat că CCR, în decizia privind interceptările, a avut în vedere practicile europene.

„Am verificat cum se face în toate țările lumii, în țările europene această activitate de supraveghere. Și concluzia a fost că nu prea sunt țări în care activitatea aceasta de supraveghere să se facă de alte organe decât de procurori și organe de urmărire penală, de Poliția Judiciară. Am găsit doar în Ungaria, este o situație în care serviciile secrete pot să facă aceste înregistrări, dar acolo serviciile sunt în subordinea prim-ministrului. În rest, nu prea sunt. Și mai sunt țări cum este Anglia, în care nici nu se acceptă înregistrările ca probă în procesul penal și în niciun fel de proces, probabil, înregistrările nu se acceptă”, a explicat președintele CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.