Zegrean, despre ordonanța cu bucluc

Augustin Zegrean a declarat vineri că situaţia juridică a aleşilor locali care au migrat la un alt partid în baza Ordonanţei 55, declarată neconstituţională, trebuie decisă de Parlament prin legea de respingere.

”Ei au făcut-o, ei să o dreagă”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat când ar putea fi redactată motivarea asupra deciziei în cazul OUG 55/2014, Zegrean a răspuns că termenul de redactare este de 30 de zile.

Augustin Zegrean a comentat, răspunzând unei întrebări, declaraţia lui Liviu Dragnea, care a susţinut că aleşii locali care au migrat la alt partid nu ar fi afectaţi de decizia CCR în cazul OUG 55/2014: ”Răspunsul îl găsiţi în Constituţie, acolo spune că deciziile Curţii sunt general obligatorii. Ce vreţi să facem mai mult?”.

Întrebat despre efectele juridice deja produse de ordonanţa declarată neconstituţională, Zegrean a spus: ”Dacă ăia care a produs efecte a fost declarată neconstituţională, vreţi să spun eu răspunsul?”, a replicat Zegrean.

Rugat de jurnalişti să răspundă întrebării pe care a formulat-o. ”Da, citiţi (…) Dacă ţi-ar fi luat dumitale casa printr-o ordonanţă care după aceea ar fi declarată neconstituţională, ce ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu?…Aşa mă gândesc şi eu”, a mai spus preşedintele CC.

De asemenea, el a fost întrebat dacă ar trebui ca aleşii locali care au migrat la alt partid să-şi piardă mandatele. ”Este o întrebare la care aştept şi eu un răspuns… de la cei care… Aţi văzut ce scrie în decizie. Ce scrie?”, a continuat Zegrean.

El a fost rugat să clarifice de către jurnalişti. ”Păi voi aţi vrea să vă lămuresc eu acum, da toţi cei care au plecat ar trebui să plece. Nu este aşa, pentru că în decizia Curţii dacă aţi fi citit-o aţi fi văzut că scrie acolo că Parlamentul prin legea de respingere a ordonanţei trebuie să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Este text din Constituţie, dacă nu se respectă nici Constituţia mai mult ce putem noi face?”, a spus preşedintele CC.

El a fost întrebat dacă face referire la încetarea mandatelor aleşilor locali sau revenirea la situaţia iniţială a acestora. ”Nu…o ţineţi langa. Nu am ce să vă mai spun mai mult, v-am spus ce scrie în Constituţie, noi suntem Curtea Constituţională”, a menţionat Zegrean.

”Asta a fost lege de admitere a ordonanţei (a OUG 55, n.r.) şi acum trebuie să dea o lege de respingere a ordonaţei şi în Constituţie la articolul 115 alineatul 8 scrie că în cazul respingerii ordonaţelor Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Da?! Deci, ei au făcut-o, ei să o dreagă”, a mai afirmat preşedintele CC.

Liviu Dragnea a declarat, joi, că aleşii care au migrat în baza Ordonanţei 55, care a fost declarată neconstituţională, ”în mod normal nu au ce să păţească” deoarece decizia Curţii Constituţională nu acţionează retroactiv.

Ce urmări poate avea neconstituționalitea Ordonanței traseismului

Decizia de miercuri a Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea de aprobare a controversatei Ordonante de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali a generat reacții din cele mai diverse. Pe de o parte, Opoziția și organizațiile neguvernamentale apropiate de aceasta au salutat decizia Curții. De cealaltă parte, ca principal partid al coaliției de guvernare, PSD transmite un mesaj de liniștire către aleșii locali care au beneficiat de prevederile ordonanței.

Traseismul aleșilor locali, contestat la CCR

Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii pentru aprobarea OUG 55 care a dat liber la migraţia aleşilor locali, sperând că judecătorii CCR să facă referire şi la situaţia juridică a primarilor şi consilierilor care au părăsit partidele din partea cărora au fost aleşi şi a mandatului acestora.

Deputaţii PNL Teodor Nicolescu şi Valeria Schelean au prezentat într-o conferinţă de presă sesizarea adresată, miercuri, Curţii Constituţionale.

”Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi în sensul acesta avem o mulţime de decizii ale Curţii Constituţionale care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituţionalitate al ordonanţei de urgenţă respectivă”, a declarat deputatul PNL, citat de Mediafax.

El a menţionat că OUG 55 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

Nicolescu a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale care fac referire la interzicerea traseismului politic al aleşilor locali şi se fundamentează în articolul din Constituţie care menţionează că ”partidele politice contribuire la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor”.

De asemenea, el a susţinut că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 privind migraţia aleşilor locali a fost adoptat, marţi, de plenul Senatului. Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri.

OUG 55/2014 a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării legilor organice.

Undă verde pentru ordonanța traseismului

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 privind migraţia aleşilor locali a fost adoptat, marţi, de plenul Senatului. Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri.

OUG 55/2014 a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării legilor organice.

Senatul a fost însă forul decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.