Zero virgulă zero cinci la sută şanse

După două neprevăzute insuccese în Europa League, Steaua şi Astra vor înfrunta mâine seară două din echipele de top ale fotbalului european, Villareal şi AS Roma. Speranţe? Mari cât casa. Şanse? Zero virgulă zero cinci la sută.

Cam la fel a răspuns şi Chris Daum, antrenorul naţionalei, care a privit spre cer şi adăugat că, poate, nişte rugăciuni ne-ar fi de folos. De fapt, fără să dramatizăm, partidele cu Villareal şi AS Roma erau contabilizate ca şi pierdute, ţinta alor noştri fiind locurile doi, care locuri i-ar duce în primăvara europeană. Dar dacă, prin cine ştie ce minune, vom reuşi un punct, vom trage concluzia că rugăciunile ne-au fost ascultate. Dinspre Roma, unde Şumudică şi ai săi vor sosi în după-amiaza asta, nicio veste, deocamdată. Dinspre Fran Escriba, antrenorul „submarinului galben”, cum mai este supranumită echipa Villareal, parcă-parcă ar fi venit vestea (neconfirmată, decoamdată) că ar încpe meciul cu câteva rezerve. Numai că rezervele sunt Bekambeu, N’Diaye, Bonnera şi Borre, fotbalişti cu nimic mai prejos decât Pato şi Sansone, la serviciile cărora se va apela numai în caz de forţă majoră. Că va fi aşa sau altfel, vom vedea.

Dinspre culisele campionatului nostru, o scenă cu intrigi demne de pana marelui Shakespeare, răzbate ştirea că patronul Stelei, în mare dorinţa şi bunăvoinţa sa de-a ajuta celelalte echipe, l-ar fi cumpărat deja, cu 1,5 milioane de euro, pe Alibec, care va juca, din iarnă, sub culorile roş-albastre. Cu suma respectivă Astra scapă de oareşce datorii şi, albă ca zăpada fiind, va primi banii de la UEFA pentru calificarea în grupele Europa League. Se mai vorbeşte, totodată, şi de transferul lui Junior Morais, la pachet cu Alibec, ceea ce i-ar da dreptate lui Şumudică să propună ca Steaua, care-i tot mai înghesuită să-şi schimbe numele, să se numească Astra 2. Dincolo de glumă, patronul Stelei a cumpărat deja trei astrali, Enache, Boldrin şi De Amorim, şi este gata să bage adânc mâna în buzunar pentru încă doi, Alibec şi J. Morais. E ceva ilegal în chestia asta? Nici vorbă! Fiecare face ce vrea cu banii lui, cu jucătorii lui, cu echipa lui. Cumpără şi vinde, ca la târg. Fotbalul este cel mai minunat sport din lume, dar este şi o afacere. Se cumpără şi se vinde în toată Europa, iar sumele sunt pur şi simplu năucitoare. Noi, cu amărâtele noastre de principii demodate, ne ofuscăm şi zicem că nu e prea corect. Ei bine, de-acum încolo e corect! Vorba celebrului filozof anonim bulgar: „Cine are bani are. Cine n-are n-are!”. Dar fotbalul, competiţia unde sunt?

Veşti vin şi dinspre Dinamo, unde se vorbeşte despre o iminentă revenire, din iarnă, a lui Florin Prunea, care nu vine cu mâna goală, ci cu doi jucători, Al. Creţu şi Lucacs Bole. Surprinzătoare este şi supoziţia că Ioan Andone va fi înlocuit de Claudiu Niculescu sau de Antonio Conceicao, care l-a mai detronat o dată pe Andone de la CFR Cluj. Apele sunt tulburi, foarte tulburi în „groapa câinilor roşii”, care latră, hămăie şi chiar au trecut la muşcături, Brănesc şi Nistor încăierându-se rău de tot în vestiar, în pauza meciului cu Chiajna. Cicătelea s-ar fi putut ajunge la un adevărat meci de box dacă n-ar fi intervenit Andone. Măi, să fie, s-a încins tărâţa-n ei?

Haioase, dar şi triste bălăcărelile şi aranjamentele care dau culoare specifică fotbalului autohton, dar nu putem încheia fără o notă duioasă şi sinceră: un minunat interviu semnat de Radu Naum ni l-a adus în faţă, cu mărturisiri uluitoare, pe marele fotbalist Gică Popescu. Din păcate, pentru fotbalul nostru, acest om (îmi vine a scrie cuvântul om cu litere mari!) pe care întâmplările vieţii nu l-au înfrânt, ci l-au esenţializat, l-au înţelepţit, nu se mai vede revenit în lumea fotbalului. S-a vrut şi a luptat să preia conducerea FRF. A fost brutal dat la o parte. Aranjamente care au deranjat fotbalul românesc, aranjamente care otrăvesc în continuare fotbalul românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.