Zeul perisabil

Motto: „Un mare defect e să te închipui mai mult decât eşti şi să te preţuieşti mai puţin decât valorezi”. (Goethe)

În fiecare dintre noi se află un zeu perisabil. Când puterea lui este absolută, în majoritatea cazurilor, el se substituie fiinţei umane purtătoare. Iar aceasta din urmă îi preia manifestările, deprinderile superficiale, infatuarea, aroganţa nestăvilită, gustul pentru subculturi agresive (căci sunt şi unele inofensive), cultul pentru accesorii pe care le consideră simboluri de prestigiu social precum vila cu zeci de camere, termopane, limuzina, contul multiplicat, ghiulul ostentativ etc.

Dar acest zeu este canceros, cariază ireversibil spiritul uman şi putinţa de salvare. El nu poate fi uzurpat prin mijloace omeneşti, deşi se foloseşte de neputinţele noastre sufleteşti pentru a ne cuceri. Nu poate fi decapitat, păcălit sau cumpărat. Odată ce a obţinut darul său de nepreţuit, nu negociază, ci impune supunere necondiţiontă.

Vedem în jurul nostru o mulţime devastatoare de suferinzi sociali, în alergare perpetuă în urma unui ideal iluzoriu: traiul bun fără efort. O nouă lume a sclavagismului sofisticat se naşte în mijlocul nostru. Priviţi pe înserat către ferestrele luminate ale unui building uriaş, şi priviţi dincolo de ele, puzderia de omuleţi, care în birouri identice îşi amalgamează visurile, simţurile, preocupările, idealurile. Deasupra lor, într-o ramă a firmei, patronează un zeu. Zeul care le certifică nefericiţilor poziţia socială de potenţiali aspiranţi la fericire. Cu cât apropierea de zeul perisabil este mai mare, cu atât respirarea lui zornăie metalic precum arginţii aruncaţi cu silă, gest care încântă şi orbeşte.

Dar acest zeu este perisabil în faţa altuia, mai vechi şi mai experimentat cu natura umană: Cronos. Pentru acesta din urmă, tot ceea ce este creat de fiinţa umană devine perisabil: limuzina, castelul cu turnuleţe, ifosele, râgâitul intim al infatuării. Fiecare dintre noi care-şi poartă zeul în spate cu supunere deplină a devenit deja perisabil.

Zeului perisabil i se poate rezista prin spirit. Cronos recunoaşte puterea acestuia, ca fiind asemenea lui. Prin spirit înlăturăm perisabilitatea în faţa timpului şi dobândim libertatea de a rămâne în amintirea luminoasă a celorlalţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.