Zglobiu popor, gureşă menajerie!

Chiar n-am înţeles ce-a urmărit Traian Băsescu prin apariţia de aseară la Realitatea TV. Aş zice că a căzut într-o capcană de popândăi dacă nu i-aş cunoaşte atât de bine şiretenia. Şi totuşi, emisiunea a ieşit foarte prost pentru el. Putea să iasă chiar catastrofal dacă nu ar fi avut în faţă nişte ziarişti ageamii, copleşiţi de moment.

Totul, de la moderator la formatul emisiunii si la invitaţii ajutători, a demonstrat, dacă mai era nevoie, un amatorism pe măsura găunosului patron al postului. Cozmin Guşă a ţinut cu tot dinadinsul să ne demonstreze că vine din altă lume profesională. De acolo unde informaţia se obţine ocult, raportările sunt botezate pompos ”analize” şi comunicarea este echivalentă cu gargara de îmbrobodit prostii.
Ar fi atât de simplu să îl bagi în corzi pe Traian Băsescu într-un astfel de interviu, transmis în direct şi fără un chestionar agreat dinainte de părţi . Se ştie că atunci când este atacat, jigneşte. Se ştie şi cum: “dacă aţi fi cinstit, dar nu sunteţi”, “acesta este un neadevăr, minţiţi”, etc. Replica ar trebui să cadă sec, molcom şi nu răstit, cu zâmbetul pe buze:
– “sunteţi penibil să vorbiţi tocmai dumneavoastră de cinste când aveţi la activ atâtea potlogării” (urmat de exemple inatacabile: incendierea navei de la Anvers, casa din Mihăileanu, spălarea de bani cu terenurile lui Căşuneanu ori altele, chiar mai bine alese);
sau
– “dumneavoastră nu aveţi căderea morală să-i faceţi pe alţii mincinoşi când este de notorietate că sunteţi unul dintre cei mai mari mincinoşi politicieni ai naţiei” (şi din nou exemple de netăgăduit: imi voi da demisia în 5 minute, nu vreau să rămân preşedinte la masa verde, poate a spus copilul ceva – nu am lovit copilul etc. etc. etc.).,
N-aş mai insista pe grotescul apariţiei intempestive în emisiune a lui Rareş Bogdan, deranjat de patron de la un şpriţ în Herăstrău cu “marele (???) ziarist Tatulici” (acest Gică Petrescu al presei lăutăreşti) , pentru a fi trimis în studio să-i ţină piept fostului preşedinte degrabă dătătoriu de capete în gură. Cum şi Rareş Bogdan s-a înmuiat rapid după ce şi-a vărsat “durităţile” din listuţa cu tema de-acasă, însuşi marele Cozmin Guşă a intervenit prin telefon ca să tranşeze mardeala. Cu o analiză demnă de furişările reptiliene deprinse acolo unde are cartea de muncă, a încercat să-l desfiinţeze pe Băsescu dând impresia că-l apără. Truc ce i-a fost amendat sec de împricinat, care (doar băieţii se cunosc bine din lupte în care au trişat cot la cot în interes comun) l-a ştampilat cu măgulitorul calificativ de urechist în ale analizei politice.

Să revin însă la motivaţia lui Băsescu de a se expune într-o astfel de configuraţie ostilă şi greu de controlat. Să fi fost nevoia transmiterii unor mesaje subliminale urgente, deschiderea de noi fronturi de luptă sau, pur şi simplu, obişnuita sa mâncărime de limbă când se simte încolţit?
Cred că, după emisiunea de aseară, doamna Udrea a fost profund dezamăgită. Nu doar că ex-preşedintele nu a spus nimic în sprijinul noii ei ofensive împotriva SRI dar combativitatea acestuia la adresa lui Coldea a părut a fi în mare declin, dacă nu chiar metamorfozată în prudenţă. Flerul meu îmi şopteşte că de data asta Traian Băsescu a fost mai puţin spre deloc preocupat de Elena Udrea, propria lui soartă acaparându-i grijile şi energia. Povestirea, cu lux de amănunte, a secvenţei cu expertul evaluator al PNA care a încercat să-l înfunde pe el, Traian Băsescu, pentru că aşa-i cerea instituţia, indică o premeditare clară a acestei dezvăluiri. Dar cu ce scop? De aprofundat!

Însă nu doar dezamăgirea doamnei Udrea, importantă, desigur, dă măsura rateului de aseară al apariţiei lui Traian Băsescu. Ca niciodată în ultimii 10 ani, când a avut grijă să-şi aranjeze interviuri numai cu ziarişti de casă, comozi şi grijulii, omul a primit de data asta în faţă, pe viu, cu stop – cadru pe grimasele sale de mincinos expert cu vorba dar mai puţin cu mima, întrebări incomode, unele chiar traumatizante (de exemplu dacă nu crede că are pe conştiinţă morţii de pe urma închiderii spitalelor). Pe care le-a gestionat prost. Foarte prost. Eschivele prin subterfugii de genul “arătaţi-mi înregistrarea în care eu am spus aşa ceva”, mizând pe faptul că regia de emisie nu se va mişca suficient de repede pentru a-i închide gura cu filmuleţul, şi-au pierdut efectul. Telespectatorii îşi aminteau foarte bine declaraţiile lui, chiar şi fără proba video. Sau scuze puerile precum “n-am ştiut, nu m-au informat serviciile”, nu au cum să funcţioneze când vine vorba de uriaşele devalizări de la ANRP în care erau implicaţi apropiaţii săi Pricop, Cocoş, Horia Georgescu ori Alina Bica.
A fost şi un moment cvasi – comic, în care întâmplarea i-a transformat fostului preşedinte o apărare pe care el o considera “beton”, în acuză. Susţinea cu mult aplomb Traian Băsescu faptul că şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a rostit celebra şi inadmisibila frază cu parteneriatul dintre ÎCCJ şi DNA în anul 2015, după ce el şi-a încheiat mandatul şi că în mandatul său aşa ceva nu s-ar fi putut petrece. Iar un ziarist din platou l-a contrat: această declaraţie a fost făcută de doamna Livia Stanciu în ianuarie 2014. Eraţi la Cotroceni, de ce nu aţi protestat atunci? Traian Băsescu a negat vehement că declaraţia respectivă ar fi datat din 2014, insistând că ea a fost făcută, sigur, în 2015. Jurnalistul, după o sumară verificare pe Internet, a ţinut-o pe-a lui, cu 2014. Partea amuzantă este că amândoi aveau dreptate. Doamna Livia Stanciu spusese şi în 2014 ceea ce a repetat, apoi, în 2015. Doar că, uşor cu alte cuvinte. Şi astfel Traian Băsescu şi-a tras singur un glonţ în picior, pentru că de acum încolo nu va mai putea folosi în sprijinul său argumentul că abuzurile pe care justiţia le face în prezent nu se practicau şi în mandatul său.

Una peste alta, spectacol! Să ne bucurăm, să ne veselim, să ne crucim!
Ce Stan şi Bran? Ce Tipătescu şi Trahanache? Ce coana Joiţica? Ce Fernando de la Caransebeş?
Să degustăm versiunile lor actualizate: Cozmin Guşă şi Rares Bogdan, Traian Băsescu şi Dorin Cocoş, Elena Udrea şi Marian Vanghelie.
Zglobiu popor! Gureşă menajerie!

Contele de Saint Germain

www.conteledesaintgermain.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.