Zgonea sau Dragnea? Cu cine merge cuplul Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda?

Filiala Dolj a PSD este, şi la propriu şi la figurat, o familie. Nu atît prin uriaşa reţea de naşi-fini din toate structurile locale, cît mai ales prin relaţia directă dintre liderii filialei. Este de urmărit încotro o vor lua Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj şi Olguţa Vasilescu, preşedinta PSD Craiova, după condamnarea lui Liviu Dragnea, căci atitudinea lui Valeriu Zgonea, şeful celor doi, complică foarte mult această relaţie de familie.

Cei 3 pesedişti de frunte din Craiova, Valeriu Zgonea, Claudiu Manda şi Olguţa Vasilescu păreau să formeze pînă acum una dintre cele mai puternice grupări PSD din ţară, reuşind, imediat după alegerile din 2012, să-l scoată pe tuşă pe fostul Nomber One de la Dolj, Ion Prioteasa, care era preşedintele CJ Dolj şi al filialei judeţene a PSD. În Craiova se ştie că Ion Prioteasa a fost silit să-i lase locul lui Claudiu Manda la conducerea PSD Dolj, altfel şi-ar fi pierdut şi postul de la CJ.

Valeriu Zgonea este însă naşul de cununie al lui Claudiu Manda. Dar Claudiu Manda a divorţat, la fel ca şi Olguţa Vasilescu (v. Evenimentul zilei, http://www.evz.ro/olguta-vasilescu-divort-in-mare-secret-dupa-14-ani-vezi-imagini-cu-fostul-ei-sot-care-a-fost-jurnalist-la-pro-tv.html), iar Claudiu şi Olguţa sînt văzuţi din ce în ce mai mult împreună, craiovenii aşteptînd chiar să audă curînd clopotele de nuntă. Iată-i pe cei doi în această iarnă la Cheile Bicazului, într-o postare chiar pe blog-ul primăriţei municipiului Craiova, postare care a generat reacţii de simpatie din partea comentatorilor pentru acest „cuplu frumos”:

Să recapitulăm poziţia celor 3 craioveni care, imediat după alegerile din 2012 erau recunoscuţi ca făcînd parte din gruparea lui Victor Ponta, beneficiind în acest fel de sprijinul lui Liviu Dragnea pentru investiţiile (nu puţine: stadion, spital, Centrul vechi, parcul Romanescu, Grădina botanică, noua linie de tramvai) din Craiova:

VALERIU ZGONEA – preşedinte executiv al PSD, preşedintele Camerei deputaţilor,

OLGUŢA VASILESCU – vicepreşedinte naţional al PSD, primarul Craiovei şi preşedintele organizaţiei municipale a PSD,

CLAUDIU MANDA – deputat, preşedintele filialei Dolj a PSD.

Cu alte cuvinte, pînă mai ieri, cei trei craioveni au rămas în mod firesc alături de Liviu Dragnea după condamnarea de 1 an cu suspendare de la fondul Dosarului „Referendumul”, Valeriu Zgonea acceptînd să facă parte din gruparea acestuia, motiv pentru care a devenit preşedintele executiv al PSD, un fel de adjunct al lui Dragnea!

De vineri, însă, cînd Valeriu Zgonea i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze după condamnarea definitivă la 2 ani de închisoare cu suspendare, lucrurile s-au schimbat total. Acum, Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda trebuie să aleagă cu cine vor merge mai departe, pe cine vor sprijini, căci anul acesta este unul electoral, în care toţi trei intră în competiţie din partea PSD!

Doljul, ca unul dintre marile judeţe ale ţării şi capitală tradiţională a Olteniei, a fost în toţi aceşti 26 de ani fieful PSD sub toate variantele existenţei sale. Chiar atunci cînd PD a cîştigat alegerile, asta s-a produs cu Antonie Solomon, recrutat tot de la PSD. În aceste condiţii, înainte de a analiza ce variante au la îndemînă cei 3 lideri ai PSD, legaţi direct sau indirect de actuale sau viitoare relaţii de familie, se cuvine să vă prezint cîteva informaţii mai puţin cunoscute la nivel naţional, care s-ar putea să aibă o anumită relevanţă.

CINE ESTE CU ADEVĂRAT VALERIU ZGONEA – DEPUTAT PRIN GRIJA MAMEI SALE?

Valeriu Zgonea n-a trecut niciodată ca fiind vreo minte strălucită, prestaţia sa de cînd a devenit extrem de vizibilă prin desemnarea lui la conducerea Camerei dovedind cu prisosinţă acest lucru. Pînă în anul 2000, el avea în PSD statutul recunoscut de „fiul doamnei Zgonea”, regretata sa mamă, Aurelia Zgonea fiind o femeie extrem de activă, cu bune relaţii în toate mediile, motiv pentru care pe primele liste electorale din 2000 aceasta ocupa, pe bună dreptate, un loc eligibil! Dorind binele copilului său, Aurora Zgonea i-a rugat pe cei din PSD Dolj ca, de dragul ei, să accepte ca, pe locul său, să fie acceptat… Valeriu Zgonea, fiul domniei sale, lucru care s-a şi întîmplat!

Știu aceste lucruri chiar de la doamna Zgonea, în vremea cînd era realizatoarea unei emisiuni la postul TV din Craiova unde eu eram director! De altfel, văzînd ascensiunea lui Valeriu Zgonea, am considerat pînă acum că acel schimb de locuri a fost unul inspirat, motiv pentru care am şi păstrat informaţia pentru mine, ca amintire a excepţionalului om care a fost Aurora Zgonea.

Cei care l-au cunoscut pe Valeriu Zgonea din momentul în care a devenit preşedintele Camerei deputaţilor vor fi surprinşi să afle că omul a fost cîndva atît de modest, încît nu l-am văzut niciodată să intre pe o uşă înaintea ultimul om aflat în preajma sa! Avea un talent extraordinar în primirea bobîrnacelor ironice de la cei din preajmă, aşa încît mulţi abia aşteptau să-l invite la o discuţie banală. Pot depune mărturie în faţa oricărui tribunal din lume că nimic din ce vedeţi acum la Valeriu Zgonea (aroganţă, emfază, grandomanie, aere filosofice) nu a existat înainte de a deveni al 3-lea om în stat!

Valeriu Zgonea a fost dintotdeauna un oportunist care, sub zîmbetul prietenos, ascundea un egoism feroce. Dau aici un singur exemplu. Înaintea alegerilor din 2004, cînd s-a pus prima oară problema prezenţei unui anumit procent de tineri şi femei pe liste, trei dintre „greii” PSD-ului aveau copiii în organizaţia de tineret: Ion Voiculescu, preşedintele Filialei, Ion Călin, prefectul judeţului şi Dili Şerbănoiu, senator. Preşedintele TSD Dolj era Claudiu Manda, dar el era al nimănui, aşa încît înlăturarea acestuia era doar o chestiune de zile! Unii îşi amintesc şi azi emisiunile TV pe care le-am realizat pe acest subiect, în care au fost prezenţi împreună, spre cinstea lor, părinţii şi copiii implicaţi în acel scandal. Rezultatul? Toţi cei 3 copii ai liderilor s-au retras şi Claudiu Manda a devenit deputat în primul său mandat! Valeriu Zgonea, care fusese preşedintele TSD înainte de Claudiu Manda, nu a scos atunci măcar un cuvînt în apărarea succesorului său, ştiind, probabil, că şi el intrase pe liste cu ajutorul mamei sale; dar, imediat după alegeri, i-a devenit naş de cununie, beneficiind şi oferind pînă acum sprijin total finului: all day, all night, vorba cîntecului!

CE DRUM VOR ALEGE ACUM OLGUŢA ŞI CLAUDIU: CU NAŞUL SAU CU ŞEFUL?

De o bună bucată de vreme, însă, lucrurile s-au schimbat. Valeriu Zgonea a devenit sforarul din umbră al politicii, omul pe care s-au bazat atît Traian Băsescu, cît şi Klaus Iohannis. Este absurd chiar să-l vezi pe liberalul Călin Popescu Tăriceanu ca fiind mai PSD-ist decît Valeriu Zgonea.

Pe fond, Valeriu Zgonea are dreptate: nu dă prea bine ca partidul cel mai mare din ţară să fie condus de un condamnat penal definitiv, cum a devenit acum Liviu Dragnea! Dar atunci cum se explică faptul că acelaşi Zgonea s-a alăturat lui Dragnea cînd acesta a fost condamnat de prima instanţă? Răspunsul pare simplu: a preconizat că sentinţa va rămîne valabilă şi după ultima cale de atac, situaţie în care, în calitate de preşedinte executiv, o să i se dea lui conducerea partidului!

Ce au însă acum de făcut rudele lui de la Craiova, căci varianta „şi cu ăla, şi cu ăla” se pare că nu mai ţine. Rămîn două soluţii:

1. Să se despartă de Valeriu Zgonea, cerîndu-i demisia din toate funcţiile, inclusiv din partid, şi să-l urmeze pe Liviu Dragnea. În acest caz, deşi sînt colegi de filială cu preşedintele Camerei deputaţilor, ei ar fi trebuit să-i ceară lui Valeriu Zgonea imediat demisia, aşa cum a făcut pesedistul de la Olt. Ar rămîne astfel alături de majoritatea Cex-ului PSD care l-a confirmat pe Dragnea imediat după sentinţa finală, urmînd ca puterea lor pe plan local să fie maximă. Dar ei ştiu că „puterea” lui Zgonea nu vine numai din interiorul partidului, ci, mai ales, din afara lui, iar cei care l-au propulsat pînă la acest nivel nu-l vor abandona cu una, cu două. Dacă luăm în calcul anunţul lui Dragnea că o decizie finală va lua după alegerile locale, situaţia se complică şi mai mult dacă Valeriu Zgonea va rămîne în partid pentru că atunci solicitarea lui de vineri ca Dragnea să demisioneze s-ar putea să devină realitate după 5 iunie, ceea ce va însemna că Zgonea a avut dreptate!

Dar se ştie că Valeriu Zgonea este un om extrem de răzbunător şi nu va uita nimic din aceste zile, motiv pentru care Olguţa şi Claudiu trebuie să fie prevăzători şi să aştepte finalul filmului! Altfel, dacă i-ar cere acum lui Zgonea să demisioneze, „lacrima” Valeriu va cere, la rîndul lui, demisia Olguţei Vasilescu pentru dosarul în care este inculpată de DNA şi atunci nimic n-o mai poate salva pe primăriţă, chiar dacă ar obţine 99% din voturi peste o lună! Nici lui Claudiu Manda nu i-ar fi bine, căci urmează alegerile parlamentare, în care „naşul” ar putea avea un cuvînt greu dacă va cîştiga bătălia cu Dragnea!

Ar fi, deci, potrivit să stea în banca lor. Dar ce va zice atunci Liviu Dragnea, care acum nevoie ca de aer de susţinerea membrilor cu vizibilitate în spaţiul public? Şi el e răzbunător din cale afară (amintiţi-vă episodul cu solistul de la HiQ, pe care l-a executat recent!), iar dacă rămîne în fruntea PSD va reactiva imediat gruparea Ion Prioteasa pentru a-i anihila pe Olguţa şi Claudiu!

Dacă i-ar cere, totuşi, demisia lui Valeriu Zgonea, ar cîştiga simpatia lui Victor Ponta, care creşte în sondaje şi este apropiat de Liviu Dragnea, în timp ce l-a trimis pe Zgonea în rîndul „acoperiţilor”! Nimeni nu poate să ştie acum ce rol va juca în viitorul apropiat fostul Premier, aşa că soluţia grupării cuplului Olguţa-Manda în spatele lui Dragnea este încă de luat în seamă.

2. A doua soluţie ar fi să se alinieze în spatele lui Valeriu Zgonea şi să-i ceară şi ei demisia lui Liviu Dragnea! Argumentul sentimental ar fi esenţial ca justificare: e din Craiova, de la noi, îl cunoaştem de o viaţă, este naşul lui Claudiu Manda, a susţinut-o pe Olguţa Vasilescu pentru candidatura ei din 2012, cînd mulţi dintre cei de la Dolj nu o doreau. Argumentele pragmatice ţin de faptul că, după alegerile locale din acest an, este foarte posibil ca Liviu Dragnea să plece de la conducerea PSD, căci vin alegerile parlamentare, iar în acea bătălie va conta enorm condamnarea sa! Din acest punct de vedere, ar avea o logică alinierea cuplului Olguţa Vasilescu – Claudiu Manda în spatele lui Valeriu Zgonea.

Acum candidează direct cei desemnaţi, dar votul din toamnă este unul politic, în care se vor investi energii uluitoare din partea PNL pentru a destabiliza conducerea PSD. Apoi, ar fi o enormă greşeală a PSD să-l înlăture acum pe Dragnea din fruntea partidului în săptămîna dinaintea alegerilor locale, căci nu va avea, săracul, timp nici măcar să-i dea succesorului agenda cu numele candidaţilor din cele 3.000 de localităţi ale ţării, darămite să-l pună în contact cu aceştia pentru a coordona campania!

De ce, totuşi, nici una dintre variante nu răspunde la toate întrebările?

Este cît se poate de clar că Liviu Dragnea nu mai poate să stea la conducerea PSD decît cel mult pînă după alegerile locale. Orice altă zi în fruntea PSD poate să compromită, din punctul de vedere al partidului, alegerile parlamentare, mult mai importante decît cele locale, căci, în urma lor, partidul se poate trezi din nou în opoziţie, situaţie din care, cu liderii care se arată timid la orizont, s-ar putea să nu-şi mai revină curînd.

La fel de limpede este şi faptul că, în ciuda relaţiilor lui cu „structurile”, Valeriu Zgonea nu are anvergura să conducă PSD spre vreo victorie spectaculoasă, căci fanfaronada afişată de cînd a devenit preşedintele Camerei l-a transformat într-un bufon al politicii! Asta nu înseamnă că el nu va fi folosit, susţinut şi sprijinit din umbră de cei care ar vrea ca PSD să nu mai fie la Putere după alegerile din toamnă!

Cu toate aceste analize sau, dacă vreţi, speculaţii în faţă, înţelegem că situaţia celor doi craioveni, Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda, care conduc cele două filiale locale şi care sînt prieteni apropiaţi ai lui Valeriu Zgonea, se poate extinde la toţi liderii din teritoriu ai PSD!

După retragerea lui Victor Ponta şi condamnarea lui Liviu Dragnea, PSD s-a trezit că nu mai are lideri de anvergura organizatorică a celor doi! Valeriu Zgonea va duce în mod sigur PSD-ul în gard, dar nici Bănicioiu sau Rovana Plumb nu pot să ţină în mîini un asemenea partid mare şi complicat. E posibil ca, în urma succesului estimat la Primăria Capitalei, Gabrielei Vrânceanu Firea să-i treacă prin cap să ocupe şi spaţiul gol din PSD, mai ales că, aşa cum întrevăd eu, deja îi trece prin cap să candideze la Preşedinţia României în 2019, după ce a văzut cam care i-ar putea fi contracandidaţii!

Oricum, indiferent care vor fi drumurile politicienilor amintiţi mai sus, văzînd şi ce haos este în acel PNL-PDL, este cît se poate de limpede că sîntem în faţa unei crize de lideri în toate partidele! Situaţia aceasta este cu adevărat îngrijorătoare pentru noi toţi, căci viitorul copiilor noştri – vrem, nu vrem – depinde într-o măsură covîrşitoare de ceea ce se întîmplă toate partidele.

P.S. Nu putem încheia această analiză fără a sublinia faptul că excesele DNA, insinuarea procurorilor în lupta politică şi mai ales abuzurile evidente din unele dosare au dat argumente celor cu posibile sau certe probleme penale pentru a se întoarce în viaţa politică. Toate aceste sentimente au apărut mai ales după abureala aceea a reţinerii Olguţei Vasilescu pentru că a zugrăvit nişte blocuri din centrul Craiovei! Aşa ne-am trezit în faţa revenirii lui Marian Vanghelie, Popescu Piedone sau Tudor Pendiuc, care au zis: „aşa cum a făcut DNA cu Olguţa Vasilescu, aşa a făcut şi cu noi!”. Ceea ce nu este deloc sigur că aşa s-a întîmplat. Efectul însă s-a produs şi, dacă se va continua în aceeaşi manieră, nu este exclus să fie decredibilizată întreaga luptă anticorupţie! Primul pas pentru a evita o asemenea catastrofă este ca urgent Parlamentul să modifice Codurile penal şi de procedură penală în lumina deciziilor CCR, astfel încît abuzurile DNA să nu mai fie atît de evidente. Şi, mai presus de orice, să fie oprită tendinţa magistraţilor, în special a procurorilor DNA, de a se constitui într-o Putere autonomă, căci democraţia presupune doar independenţa lor, nu însă şi ieşirea din principiul consacrat al controlului reciproc al tuturor Puterilor din stat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.