Zgonul şi comisia parlamentară „ca să ce?”

Zgonul de Zgonea s-a dus şi el să facă o excursie în mina de la Roşia Montană şi să dea niţel bine în camerele de luat vederi. A luat pe el o vestă verzulie, şi-a pus o cască albă, dată cu spirt, şi a creat un mic eveniment politico-electoral. Adevărul este că vizita la Roşia Montană ne-a arătat ce fel de om a pus USL-ul la Camera Deputaţilor. Un chinuit intelectual, un necitit cu tupeu şi un împiedicat în gândire. Cu acest prilej, am fost obligat să-mi aduc aminte de o secvenţă antologică, poate chiar o culme a mitocăniei. Cu ocazia Jubileului de 90 de ani al Regelui Mihai I, în Parlamentul României a avut loc faimoasa şedinţă solemnă a celor două Camere cu celebrul discurs al Majestăţii Sale, prilej cu care preşedintele Camerei Deputaţilor, adică Valeriu Zgonea, i-a înmânat Regelui o decoraţie. Ei bine, după ce i-a oferit-o, Valeriu Zgonea a luat-o din mâinile Regelui Mihai şi a mai tras câteva cadre în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de filmat, de parcă el era sărbătoritul şi decoratul.

Ei bine, cu prijelul descinderii sale la Roşia Montană, Valeriu Zgonea a spus mai multe prostii pe unitatea de timp decât un necalificat la microfonul Academiei Române. În primul rând, îmbrăcat în vestă şi cu o cască umflată pe scăfârlie (Zgonea arăta vesel ca un ajutor de vagonetar), a zis scurt, merg să mă schimb şi coborâm în mină! S-o fi dezbrăcat, a luat alte haine sau şi-a împins înainte o sosie? Zgonea de obicei o face lată şi vorbeşte în dodii. Prin emisiuni de televiziune, el zice mereu ”eu, parlament” sau ”eu, Cameră”. De fapt, când a ieşit din plimbarea sa subterană (unde, la întuneric, a încercat să se lumineze, încercând să gândească mai la rece), influenţat probabil şi de patetismul noilor confraţi, a zis că parlamentarii din Comisie trebuie să fie ”independenţi”, deşi pe scoarţa sa cerebrală se plimbau semnificaţiile cuvântului ”imparţial ”. Tot ce-a spus Zgonea după ce-a ieşit din pământ poate fi trecut la discurs de Gâgă. A vorbit ca şi cum adunătura de figuranţi din comisia Parlamentului n-ar avea decât varianta susţinerii proiectului. Toate afirmaţiile lui Zgonea după ieşirea din mina străveche pot fi considerate ca pledoarii în favoarea canadienilor.

Şi argumentele sale au fost numai şi numai în favoarea proiectului canadian. Din asta se înţelege că zgonul de Zgonea a fost în prealabil bine prelucrat iar în vizita sa de la Roşia Montană a acţionat numai ca un partizan mascat al proiectului. Să nu mai zic nimic despre marea păsărică scăpată cu acest prilej, că ”Guvernul României are obligaţii internaţionale privind Roşia Montană”. Că de-aia s-au făcut turismul politic şi comisia în cauză!? Din acest punct de vedere, refuzul lui Crin Antonescu de a participa la acest carnaval cu cască şi salopetă este unul logic şi de bun-simţ.

Dincolo de vizita ca o scamatorie a lui Valeriu Zgonea rămâne problema comisiei parlamentare. Din câte îmi aduc aminte, ideea îi aparţine totuşi lui Crin Antonescu din perioada bâlbelor sale cu Victor Ponta. Comisia aceasta nu face decât să stârnească nelămuriri atât în legătură cu componenţa sa, cât şi cu rolul pe care l-ar putea juca în clarificarea situaţiei. În primul rând că membrii acestei comisii sunt cunoscuţi ca oameni apropiaţi serviciilor secrete din România, aerieni în materie de Roşia Montană, fără cultură în domeniu şi în materie de subiect. Ei nu s-au exprimat niciodată pe dosarul aurului din Apuseni iar acest lucru poate fi şi o dovadă că nu au citit mai nimic despre această cauză publică. În ce măsură o vizită a lor în inima Apusenilor ar putea să aducă lămuriri pentru luarea unei decizii? Să afle gândurile celor care susţin proiectul canadienilor? Sunt aceleaşi gânduri şi judecăţi ca ale tuturor oamenilor care şomează şi trag mâţa de coadă prin zeci de oraşe cu industria prăbuşită după 1990. Şi la Călan, şi la Cugir, şi la Brad sau la Hunedoara, oamenii ar susţine orice fel de proiect care să le dea de lucru. În legătură cu distrugerea galeriilor romane sau cu pericolele pentru calitatea mediului, ce să afle parlamentarii comisiei de la frumos îmbrăcaţii noştri mineri din demonstraţiile de la Roşia? Că avem destule documente istorice? Că nu sunt aşa importante!? Că apele nu vor fi contaminate? Că alunele şi zmeura de pe haldele de steril ar putea fi bune de mâncat? Această comisie este ca o frecţie la un picior de lemn.

Ce relevanţă are această comisie parlamentară născută din sforării politice faţă de un raport întocmit de Academia Română? Sunt mai deştepţi şi mai de luat în seamă funcţionarii mânjiţi de la Ministerul Culturii?Premierul sau preşedintele Camerei Deputaţilor? Fostul primar de Slatina sau un foarte zgomotos doctor de la Iaşi? Pot spune ei mai multe pentru interesul ţării noastre decât Academia Română? Republicăm Raportul Academiei Române pentru a ajuta dezbaterea publică şi pentru a oferi celor dispuşi să citească un material temeinic şi cu valoare ştiinţifică. Dacă acest raport nu are nici o relevanţă pentru o decizie de asemenea importanţă, atunci mai bine să lăsăm să o bată în cuie într-un cadru restrâns, cu cei de la Gabriel Resources. Şi gata, nu mai cheltuim banii publici pe drumuri şi cazări inutile şi nici timpul oamenilor pe declaraţii cretine şi sforăitoare.

La sfârşit, trimitem ANI şi procurorii să vedem cu ce s-au ales şi dacă s-au purtat ca nişte ”independenţi”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.